CJ a tăiat din fondurile instituțiilor de cultură, dar a majorat banii la festivaluri?
Filarmonica de Stat Tîrgu Mureș, Ansamblul Profesionist „Mureșul”, Școala Populară de Arte, Biblioteca Județeană Mureș, Teatrul Ariel… Toate acestea sunt instituții de valoare ale culturii mureșene. Toate reprezintă cu cinste cultura și tradițiile mureșene, atât în țară, cât și pe plan internațional. Însă, anul aceasta se anunță unul mai dificil. Fondurile acestor instituții au fost mult reduse de către CJ Mureș. Bugetul este destul de subțire. Instituțiile pot asigura, în general, salariile personalului, dar, în rest, banii pentru investiții, deplasări sau evenimente deosebite sunt aproape inexistenți. În unele cazuri, chiar și veniturile artiștilor sunt puse sub semnul întrebării după jumătatea anului! Singura speranță pentru un an mai „cultural” este rectificarea de buget din luna iunie. Dar, până atunci, nesiguranța domnește în mediul cultural mureșean…
Și, păcat, totul se întâmplă în anul Centenarului Marii Uniri… Un an care ar trebui să fie presărat de diferite evenimente cu rol comemorativ… Iar cine ar fi putut fi mai mult implicate dacă nu tocmai instituțiile de cultură?
Buget înjumătățit, evenimente mai puține
„Avem buget mult mai mic decât anul trecut – aproape jumătate. Am analizat situația și multe manifestări trebuie să le scot de pe lista proiectelor. Vom încerca să le realizăm pe cele mai importante”, a precizat Barabási Attila-Csaba, directorul Ansamblului Artistic „Mureșul”.
Totuși, cei de la Ansamblul Mureșul caută o soluție în fondurile obținute prin proiecte: „Acest buget ne motivează să depunem mult mai multe proiecte. Și într-adevăr, anul acesta am depus foarte multe proiecte”, a declarat Barabási Attila-Csaba.
Din păcate, nu s-au aprobat investiții la Ansamblul Mureșul în 2018. „Nici măcar nu am solicitat foarte mult deoarece știam de situația financiară precară. Am depus cerere pentru mansardare, dar nu s-a aprobat”, a detaliat directorul Ansamblului Artistic.
Totuși, pentru un necunoscător care aruncă o privire pe buget, lucrurile nu pot părea atât de rele. Totuși, trebuie avut în vedere că o mare parte din buget merge pe cheltuieli salariale. Aceasta și în condițiile în care anul trecut salariile artiștilor au fost mărite. Totuși, acestea rămân la un nivel destul de modest. De exemplu, un artist debutant câștigă aproximativ 1.580 de lei.
Problema cea mai mare este că….
… Ansamblul Mureșul nu a primit bani pentru evenimente sau turnee. Iar cheltuielile sunt multiple: cu transportul, diurna, cazarea etc. Și, fără deplasări nu se pot realiza nici venituri proprii prin participarea la diferite evenimente din țară sau străinătate.
Barabási Attila-Csaba consideră că cei de la CJ ar trebui să pună un accent mare pe susținerea culturii, deoarece este unul dintre punctele forte ale județului: „Ar fi bine să sprijine cultura în Mureș, deoarece instituțiile de cultură mureșene sunt printre cele mai performante din țară. Cultura chiar e un domeniu în care județul nostru excelează”.
Iar speranța stă în rectificarea de buget din vară: „Am încredere că pe la jumătatea anului se vor rezolva lucrurile cu ajutorul Consiliului Județean”, a concluzionat directorul Ansamblului „Mureșul”.
Dacă nu, situația s-ar putea înrăutăți: „Deocamdată angajații de la Ansamblul „Mureșul” nu simt nimic, dar s-ar putea ca pe la jumătatea anului să avem probleme”, a mai spus Barabási Attila-Csaba.
Nevoi multiple, puține satisfăcute
Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș, a vorbit despre un buget de austeritate, care nu permite modernizarea echipamentului tehnic (și nu numai), așa cum ar fi necesar:
„Bugetul nu e prea roz. Nu putem să facem mare lucru. Singurele investiții sunt la sala cu frescă de la Biblioteca Teleki și câțiva bănuți pentru amenajarea curților interioare. Desigur, ar fi nevoie de bani și pentru alte investiții – calculatoare noi, imprimate carduri, amenajarea unei filiale de cartier…”.
Fără evenimente deosebite, la Filarmonică
Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș a fost destul de reținut în a prezenta situația financiară a instituției pe care o conduce. Totuși, a menționat că fondurile mai puține nu vor permite susținerea unor evenimente mai deosebite, cum ar fi concerte cu invitați speciali:
„Este o situație care sper să se rezolve. Salariile sunt asigurate. Dar nu avem fonduri pentru invitați – dirijori, soliști, nici pentru achiziții de instrumente. Deci, mai puține șanse de a realiza concerte mai deosebite și de a atrage publicul mai tare”.
Totodată, Vasile Cazan a menționat că atragerea unor fonduri suplimentare prin diferite proiecte nu este o șansă prea mare deoarece „am mai depus proiecte și nu am obținut fonduri până acum”.
Fără microstagiune, la Teatrul Ariel
Și cei de la Teatrul Ariel au trebuit să renunțe la unele evenimente, inclusiv la tradiționala microstagiune (se organizează din anul 2000 și cuprinde o serie de spectacole din cele mai noi, trupa română si maghiară și diferiți invitați, ateliere de lucru cu diverse categorii de publicuri, lansări de carte, reviste, proiecții de film și conferințe):
„Bugetul este destul de subțire. Sperăm să fie mai bine în iunie, la rectificare. Evenimentele mai mari le-am scos din program. Am renunțat la microstagiune. Sperăm să realizăm una mai mare la anul, când aniversăm 70 de ani. Ar mai fi nevoie de bani pentru transport, chirie săli, service-uri, încălzire, electrician, impresari etc. Restul cheltuielilor sunt asigurate până în luna octombrie”, a spus managerul Teatrului Arieș, Gavril Cadariu.
Investiții doar la Muzeu și Bibliotecă
Într-adevăr, la anexa 8 a Bugetului pentru anul 2018, publicată pe site-ul CJ Mureș, la unități de cultură este alocată pentru 2018 suma de 955.000 de lei, pentru investiții la doar două instituții: Muzeul Județean și Biblioteca Județeană Mureș.
Muzeul Județean beneficiază de cea mai mare parte a sumei – 711.000 de lei, împărțită pentru diferitele secții: Palatul Culturii – dren asanare şi membrană hidroizolatoare; Secția de Etnografie și Artă Populară – achiziții obiecte muzeale, sistem sonorizare integrat pentru expoziții, două bucăți umidificatoare; Secția de Științele Naturii – tablă electronică interactivă multi-touch cu proiector încorporat; Muzeul de Artă – aparat cu ultraviolete pentru scanat lucrări de artă, achiziții obiecte muzeale; Laborator restaurare – conservare – masă luminoasă etc.
La Biblioteca Județeană Mureș sunt alocați 244.000 de lei pentru restaurare frescă Biblioteca Teleki.
Anul trecut, mai multe instituții mureșene de cultură au beneficiat de banii prevăzuți pentru investiții: Muzeul Județean Mureș, Teatrul Ariel, Ansamblul Artistic Mureșul, Biblioteca Județeană Mureș.
Câteva reparații
Au fost alocați în total 405.000 de lei anul acesta, pentru instituțiile de cultură subordonate CJ. 300.000 de lei au revenit Muzeului Județean – reparații la spațiile expoziționale aparţinând Secţiei de Artă din Palatul Culturii, etaj II și III; reparații acoperiș, înlocuire țigle deteriorate, înlocuire căpriori, șipci de lemn, reparații fațadă soclu – Muzeul de Etnografie – P-ța Trandafirilor 11; revizii instalații de încălzire, înlocuire componente defecte etc.
La Teatrul Ariel au fost alocați 20.000 de lei pentru lucrări de zugrăvire săli de spectacol.
La Ansamblul Artistic „Mureșul” au fost alocați 30.000 lei pentru reparaţii autocar.
Iar la Biblioteca Județeană Mureș au fost alocați 55.000 lei pentru reparații curți interioare și pentru reparații curente la instalații sanitare și electrice.
Buget județean mai mic
Dar ce spun cei la CJ Mureș? Și ei duc speranța spre momentul rectificării de buget din vară. Într-un comunicat al Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Mureş din februarie 2018 se spunea că: „În cazul instituțiilor de cultură, finanțarea acestora este asigurată integral din bugetul județului Mureș. Cheltuielile salariale au fost acoperite prin proiectul de buget până în luna decembrie 2018, dar în acest moment cheltuielile materiale sunt acoperite doar pentru primele 8 luni ale acestui an.
Sperăm ca aceste probleme să fie soluţionate cu ocazia primei rectificări bugetare”.
Situație îngrijorătoare la Direcția Generală pentru Protecția Copilului Mureș
Însă, o situație îngrijorătoare se înregistrează și la Direcția Generală pentru Protecția Copilului Mureș.
„Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş va avea cheltuielile salariale acoperite pentru primele 8 luni ale acestui an, iar cheltuielile materiale sunt acoperite pentru primele 7 luni, în timp instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean au bani de cheltuieli doar până în august”, se menționa în același comunicat.
Situația financiară mai puțin favorabilă se cunoștea încă de la finalul anului trecut, când se știa că vor fi puține investiții: potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, bugetul de stat pentru anul 2018 a prevăzut iniţial o sumă cu 24% mai mică, dar în urma unor propuneri de modificare a bugetului s-au alocat 40 de milioane de lei pentru lucrările de la Aeroportul „Transilvania”. Astfel, în 2018 judeţul Mureş va primi din bugetul de stat suma de 224 milioane lei, se anunța în decembrie 2018.
Astfel, bugetul 2018 este cu 8,34% mai mic faţă de bugetul din 2017. Acest cadru financiar face posibilă acoperirea cheltuielilor de personal şi a cheltuielilor de funcţionare, dar Consiliul Județean va avea la dispoziţie o sumă destul de modestă de 35 milioane de lei pentru investiţii.
Mai mult la festivaluri?
În același timp, anumite surse ne-au transmis că bugetul unor festivaluri a fost mărit anul acesta, la festivaluri precum Vibe sau Awake. Nu prea am putut verifica deoarece în urma solicitării Punctul de a ne transmite informații referitoare la buget, purtătorul de cuvânt al CJ ne-a transmis că informațiile se găsesc pe siteul instituției, însă acesta a fost blocat în mare parte a săptămânii trecute. Dar vom reveni cu detalii pe siteul punctul.ro în această săptămână…
Vibe este un nou festival de muzică pentru tineret, inaugurat anul trecut și la care au participat peste 50 de artişti care au urcat pe cele patru scene amenajate în spatele complexului Weekend. Organizatorii și-au propus ca Tîrgu Mureş să revină pe harta festivalurilor din România. „Publicul ţintă al festivalului nu îl reprezintă doar studenţii şi liceenii din Tîrgu Mureş, ci şi tinerii din toată Transilvania”, după cum preciza anul trecut Rés Konrád, organizatorul principal al Festivalului VIBE.
Awake este un alt festival nou care are rolul de a umple golul lăsat de dispariția festivalului „Peninsula” de la Tîrgu Mureș și care se desfășoară pe domeniul Teleki din Gornești. Iniţiativa acestui festival aparţine unui grup de tineri din Tîrgu Mureş, care au contactat membrii fondatori ai Asociaţiei Culturaft în vederea organizării unui nou eveniment muzical de anvergura în zona.
Acest festival își propune atragerea unui număr semnificativ de turiști care să descopere multiplele și magnificele monumente de patrimoniu de pe raza județului Mureș, prin organizarea unor circuite turistice dedicate publicului participant la Festivalul AWAKE.
Titi Dălălău
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.