Guvernul României a aprobat în ședința din această săptămână, prin Hotărâre de Guvern, realizarea clădirii pentru Laboratoarele de Cercetare în Inteligență Artificială a Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Clădirea ce va găzdui institutul va fi construită în incinta campusului universitar (din Zorilor) și va avea cinci etaje, după cum a informat universitatea clujeană. În prezent, se lucrează la caietul de sarcini pentru achiziția lucrărilor de proiecatre – execuție, conform unuia dintre arhitecții care se ocupă de proiect, citat de Actualdecluj.ro.
Potrivit Hotărârii de Guvern, valoarea totală a investiției va fi de peste 126 de milioane de lei (25,6 milioane de euro).
Finanțarea obiectivului de investiții se face din veniturile proprii ale Universității Tehnice din Cluj-Napoca în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, mai prevede HG.
Domenii vizate de viitoarele aplicații:
● Internet of Things, sisteme cyber-fizice, sisteme inteligente, mobilitate autonomă
și conectată și soluții de tip oraș inteligent/smart city;
● senzori și circuite integrate pentru sisteme inteligente;
● arhitecturi integrate pentru procesarea avansată a datelor multimedia (text, voce,
video);
● robotica socială prin utilizarea inteligenței artificiale aplicată în zona roboticii
non-industriale;
● securitate cibernetică și aplicații spațiale pentru utilizare civilă;
● e-agricultură: aplicarea tehnologiilor digitale și robotizate în agricultură – smart
agri;
● e-administrație / e-guvernare;
● e-sănatate: diagnosticarea precoce și monitorizare, diagnosticul la distanță,
telemedicină și modelare de programe informatice.
● tehnologii de comunicare verbală om-mașină folosind inteligența artificială și
tehnologii de prelucrare a limbajului natural.
Stadiul proiectului
Institutul de cercetare pentru Inteligență Artificială (ICIA) este un deziderat al UTCN de mai mulți ani, spune arhitectul Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură din cadrul universității și asociat Dico și Țigănaș, biroul care gestionează proiectul. Acesta a detaliat pentru Actualdecluj.ro care e stadiul proiectului.
„Pe terenul aflat la intersecția dintre stradă Observatorului și Calea Turzii au mai fost proiectate două clădiri, dintre care una destinate cercetării, dar mai recent, în 2020, s-a conturat o tema solidă pentru acest institut, bazată pe 6 departamente de cercetare a tot atâtor direcții de utilizare a inteligenței artificiale. Conceptul proiectului a fost elaborate în același an și îmbrățișat de conducerea universității. Ulterior a fost dezvoltat Studiul de Fezabilitate care a fost aprobat de Senatul UTCN la finele anului 2021. Planul urbanistic de detaliu (PUD), impus prin regulamentul PUG pentru zonele destinate educației, a fost realizat în 2022 și aprobat în vara aceluiași an. Avizul Comisiei Interministeriale a venit după aceste demersuri, recent, după ce proiectul a fost prezentat la MDLPA, promovat de ME. În prezent se lucrează la caietul de sarcini pentru achiziția lucrărilor de proiecatre – execuție, care se dorește a fi lansată curând de către UTCN”, a explicat Țigănaș.
Foto: Randare, Dico si Tiganas, UTCN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.