Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat că în acest moment este posibilă urmărirea trenurilor în timp real, de către orice utilizator de computer sau smartphone. Club Feroviar a testat aplicația și vă prezintă plusurile și minusurile ei.
Platforma bilete.infofer.ro oferă, începând de joi, 14 noiembrie, posibilitatea urmăririi în timp real a poziţiei tuturor trenurilor de călători aflate în circulaţie, inclusiv date privind întârzierile faţă de graficul programat, potrivit unui comunicat al Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF).
”Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), cu sprijinul Informatica Feroviară SA, mai face un pas în sprijinul informării prin mijloace moderne a călătorilor cu privire la deplasările cu ajutorul trenurilor din România. Astfel, începând de astăzi, 14 noiembrie 2024, pe platforma ARF bilete.infofer.ro de vânzare a biletelor integrate feroviare, precum şi de achiziţionare a biletelor şi abonamentelor metropolitane, se poate urmări în timp real poziţia tuturor trenurilor de călători de serviciu public aflate în circulaţie, inclusiv date privind întârzierile sau nu faţă de graficul programat. Harta este accesibilă direct la adresa: https://bilete.infofer.ro/ro-RO/Trains”, se arată în comunicat.
La acest moment, pe baza datelor tehnice puse la dispoziţie de operatorii de transport feroviar de călători aflaţi sub contract de serviciu public cu statul român prin ARF, trenurile Transferoviar Călători sunt poziţionate pe baza datelor GPS, în timp ce trenurile CFR Călători, Regio Călători, Interregional Călători, Astra Trans Carpatic şi Softrans sunt poziţionate cu aproximaţie pe baza datelor din sistemul feroviar de îndrumare a trenurilor. Pe măsură ce fiecare operator feroviar va accepta să furnizeze accesul la date GPS, platforma ARF va fi actualizată, iar poziţionarea trenurilor şi informaţiile oferite publicului călător vor fi mai precise, precizează reprezentanţii autorităţii.
Urmărirea trenurilor în timp real este posibilă de ani buni. Noutatea este harta
Noua facilitate nu este chiar nouă. De ani buni, oricine poate intra pe site-ul www.cfr.ro al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, secțiunea Trenul Meu, unde introduce numărul trenului care îl interesează și află unde este garnitura în acel moment și ce întârziere are.
Noutatea constă în faptul că acum este disponibilă pe site și o hartă pe care poți vedea ce trenuri sunt în circulație într-o anumită oră, la un anumit moment, în toată România. De asemenea, poți face zoom pe o anumită zonă și să vezi toate trenurile care se află în mișcare.
Ai posibilitatea să introduci numărul trenului dorit și să vezi ce întârziere are și unde se află el atunci. Numai că dacă faci asta harta va dispărea, iar informațiile vor fi identice cu cele la care aveai acces și până acum în secțiunea Trenul Meu de pe site-ul cfr.ro. Adică în format text: unde se află trenul și ce întârziere are la acel moment (de exemplu ”6 minute întârziere la trecerea fără oprire prin Brănești”).
Ar fi necesare informații suplimentare în cazul liniilor unde au loc încrucișări de trenuri
Ne-am fi așteptat ca atunci când introducem numărul trenului care ne interesează să-l vedem doar pe el pe hartă, mișcându-se, și trenurile care vin din spate și din sens opus pe aceeași linie.
Această facilitate ar fi fost utilă cu precădere în cazul liniilor simple, unde sunt necesare încrucișări în stații, de exemplu secția Constanța-Mangalia, care în sezonul estival este suprasaturată. Astfel, dacă te afli în tren în drum spre Neptun, de exemplu, ai putea vedea că din sensul opus vine un alt tren și că vei ”face cruce” cu el la Eforie Sud, unde vei staționa mai mult.
Ba chiar nu ar strica să și fie menționat pe site ce tren va aștepta trecerea celuilalt, pe baza introducerii în sistem a dispozițiilor operatorului RC, dacă tot vrem să fie o aplicație de secolul 21. Am dat exemplul liniei de la malul mării, în cazul căreia aceste probleme sperăm să fie rezolvate până la începerea sezonului estival, însă pe rețeaua CFR sunt multe secții cu linie simplă, chiar și pe magistrale, cu ar fi M 200 de la Brașov la Sibiu. Ca să nu mai vorbim de liniile cu trafic aproape exclusiv de navetă, cum ar fi secția 801 Titan Sud-Oltenița.
Nu toți suntem ași în geografie
Și cu actuala facilitate poți să vezi ce trenuri se află în apropierea celui în care te afli (venind din spate sau din direcție opusă – chiar este semnalată direcția de mers printr-o săgeată), dând zoom pe hartă pe zona în care te afli în momentul respectiv, însă ar fi fost util ca ea să fie disponibilă și atunci când introduci numărul trenului.
În actuala configurație a site-ului, dacă nu ești tu în tren, ci cineva drag pe care-l aștepți să vină de la Cluj Napoca, de exemplu, trebuie să aproximezi cam pe unde ar trebui să fie trenul în acel moment și să dai zoom pe hartă în zona respectivă. Nu toată lumea este as în geografie, pentru a ști unde este halta Mera, bunăoară.
Introduceți pe site și accidentele, lucrările și defectările!
Nu în ultimul rând, dacă tot vrem transparență totală, pe site și pe hartă ar trebui semnalate și posibilele ”obstacole” în circulația trenurilor, cum ar fi: lucrări de reparație la linie, deraieri, accidente la trecerile la nivel, defectări de locomotive sau automotoare, incendii la acestea.
Toate aceste date sunt disponibile în sistemul intern de urmărire a trenurilor al CNCF CFR SA și ar putea fi puse la dispoziția călătorilor, căci nu sunt secrete de stat. Oricum, ele ajung pe Facebook sau în presă, numai că nu toată lumea urmărește toate canalele de informare, plus că nu sunt informații oficiale.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.