Tinerii fermieri reprezintă un sector extrem de interesat de accesarea fondurilor europene pentru agricultură. De aceea, în fiecare seară de marți, Ovidiu Ghinea dedică o bună parte a emisiunii ”Agricultura la Raport” submăsurii 6.1 – instalarea tinerilor fermieri, pentru a-i lămuri în toate privințele pe cei interesați de accesarea acestor fonduri.
În cea mai recentă ediție a emisiunii, consultanții aflați la dispoziția telespectatorilor AGRO TV au trecut în revistă condițiile necesare pe care trebuie să le îndeplinească tinerii fermieri care vor să acceseze submăsura 6.1.
”Solicitanții eligibili sunt persoanele care au până în 40 de ani care dețin și competențe în domeniu – au urmat un curs de calificare sau liceu agricol sau au studii superioare în domeniul agricol. Constituie un avantaj dacă pot prelua minim o exploatație agricolă. Ar trebui în primul rând să se declare la APIA cu o suprafață sau cu un număr de animale – pot fi și combinate cele două. Pentru depunerea unui proiect, trebuie să aibă minimum 12.000 SO-uri. Fiecare cultură, fiecare animal, are un anumit coeficient, iar dimensiunea minimă a exploatației este de 12.000 SO-uri ca să poată aplica pe această submăsură”, a precizat consultantul Nicu Brat.
”Să nu aibă mai mult de 24 de luni de când s-a înființat ca persoană fizică autorizată (PFA) sau SRL, ori de când are certificat de fermier firma. Ca persoană fizică poate să fi fost fermier. Legat de preluarea exploatației, este bine ca cel de la care preluați să fi avut anul trecut încasată subvenția, iar anul acesta să lăsați să declare la APIA tot persoana respectivă și ulterior luați print transfer, ca să primiți punctajul suplimentar. Nu există o limită maximă de câte exploatații se pot prelua, dar doar pentru trei se primește punctaj”, a explicat consultantul Silviu Răzvan Necula.
Pentru tinerii fermieri care vor să acceseze fonduri europene în 2021, reamintim faptul că vor putea beneficia de finanțări suplimentare de până la 70.000 euro, în cazul în care îndeplinesc anumite condiții speciale.
Într-o ediție anterioară a emisiunii ”Agricultura la Raport”, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a dezvăluit în premieră condițiile pe care trebuie să le aibă în vedere tinerii fermieri care vor să obțină finanțări mai mari.
”Apoi, am introdus valori crescute per proiect, în sensul că alocările maxime per proiect vor fi de 70.000 euro pentru exploatațiile care integrează în planul de afaceri operațiuni de condiționare/procesare sau agricultură ecologică pentru exploatațiile între 30.000 și 50.000 SO. De asemenea, vor fi alocați 60.000 euro per proiect pentru exploatațiile care integrează aceleași operațiuni de condiționare/procesare și agricultură ecologică, pentru exploatațiile între 12.000 și 29.999 SO”, a explicat ministrul agriculturii pentru AGRO TV.