Moldoveanu, cel mai inalt varf montan din tara, poreclit „Acoperisul Romaniei”, masoara 2544 de metri in altitudine si este visul tuturor romanilor care iubesc muntele si una dintre cele mai mari provocari pentru pasionatii de natura, catarari si drumetii montane. Satisfactia si emotiile coplesitoare care te cuprind odata ce te-ai cocotat pe ultima stanca, alaturi de steagul Romaniei, sunt inegalabile si de nedescris. Cand stai acolo sus, simti ca ai, literalmente, lumea la picioarele tale, in timp ce aerul curat si rece iti limpezeste sufletul si mintea. Doar cei care au ajuns pe Moldoveanu vor intelege cu adevarat sensul acestor cuvinte.
Motivul pentru care nu sunt multi cei care au reusit sa ajunga pe Acoperisul Romaniei este faptul ca accesul aici nu este intocmai usor. Exista mai multe trasee care duc spre aceasta tinta, mai toate sunt dificile si impun aventurierilor o conditie fizica buna, un program bine stabilit al drumetiei, un intreg echipament de munte, provizii de mancare si apa si, cel mai important, multa ambitie, vointa si disponibilitate la efort sustinut.
Desi este o adevarata provocare si o grea incercare fizica, orice traseu ce te duce spre varful Moldoveanu te va rasplati cu peisaje de o frumusete ce te lasa fara grai si, mai presus de toate, cu o placere imensa de reusita! In cele din urma, orice traseu spre Moldoveanu merita trecut in propriul palmares si poate fi considerat drept o victorie personala.
Daca te numeri printre persoanele care inca nu au ajuns pe cel mai inalt varf montan din tara, insa iti doresti sa realizezi acest lucru in viitorul apropiat si nu stii pe ce cale sa o iei, noi iti venim in ajutor oferindu-si cateva informatii despre principalele trasee ce duc catre aceasta tinta.
Prin Valea Rea. Considerat a fi cel mai usor traseu spre Moldoveanu, acesta poate fi strabatut in intregime, dus-intors, doar intr-o zi! Cu conditia de a face pauze scurte si putine! Traseul este compus din Stana din Valea Rea (1460 metri) – Caldarea Vaii Rele – Iezerul Triunghiular (2156 metri) – Portita Vistei (2310 metri) – Varful Vistea Mare (2527 metri) – Varful Moldoveanu (2544 metri).
Pe traseu vei putea admira uimitoarea Cascada Mare a Vaii Rele, ce domina intregul peisaj din jurul sau, vei trece prin mlastina Galetii Vaii Rele, vei surprinde Galbena si Muchia Vaii Rele si vei vedea Iezerul Triunghiular, unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din Fagarasi.
Prin Valea Valsanului. Daca o iei pe acest traseu, va trebui sa iei in considerare faptul ca va trebui sa innoptezi undeva, deoarece doar pentru a ajunge pe Moldoveanu este nevoie de circa 12-16 ore de mers. Traseul insumeaza 35 de kilometri si este compus din urmatoarele puncte-cheie: Barajul Valsan – Varful Galbena (2419 metri) – Lacul Galbena – Varful Rosu (2489 metri) – Varful Moldoveanu (2544 metri).
Dupa ce admiri frumusetea lacului de acumulare si a barajului Valsan, vei urmari marcajul cu triunghi albastru si vei incepe traseu pe un drum forestier ce duce de la Bradet pe valea Valsanului. Apoi, vei ajunge pe muchia muntelui Tuica si pe saua Scarisoara, de unde va incepe sa se iveasca falnicul Moldoveanu. In continuare, vei da de varful Galbena, avand in dreapta privelistea Lacului Galbena si, in foarte putin timp, vei ajunge la destinatia finala, varful Moldoveanu.
De la Balea Lac. Cel mai popular dintre trasee, acesta este, totodata, cel mai dificil dintre toate. Punctele traseului sunt urmatoarele: Balea Lac (2034 metri) – Saua Capra – Lacul Capra – Portita Arpasului – „La trei pasi de moarte” – Saua Vartopului – Arpasul Mare – Iezerul Podul Giurgiului – Saua Podragului – Saua Ucei Mari – Saua Orzanelor – Varful Vistea Mare (2527 metri) – Varful Moldoveanu (2544 metri).
Marcat cu un triunghi albastru, traseul dureaza in jur de 9 ore doar dus si cam tot atat la intoarcere. Pe drum vei putea poposi la Cabana Podragu, unde exista posibilitatea de a te caza (vara), avand de asemenea alaturi zona de campare. Cazare gasesti aici!
Sursa: travelminit.ro