Internet banking este numele sub care este cunoscut în România serviciul oferit de băncile locale cu ajutorul căruia poţi efectua operaţiuni bancare pe internet.
Serviciul de internet banking are astfel marele avantaj că te scuteşte de drumurile la bancă pentru o gamă diversificată de operaţiuni, de la transferuri de bani la servicii de direct debit, plata facturilor, vizualizarea extraselor de cont, constituirea de depozite sau solicitarea unui credit.
Rata mică de penetrare a internet banking-ului are drept cauze atât temerile privind securitatea tranzacţiilor pe internet, cât şi modul deficitar în care cele mai multe bănci promovează astfel de servicii.
GiZ încearcă prin articolul de faţă să-ţi explice principalele caracteristici ale unui serviciu de internet banking şi modul în care sunt securizate tranzacţiile, însă îţi oferă detalii şi despre costurile şi comisioanele percepute de băncile de top pentru acest tip de serviciu.
Cum obţin serviciul de internet banking?
Nu este greu deloc, iar procedura este în general aceeaşi la orice bancă: trebuie să te duci la banca la care ai deschis un cont curent şi să soliciţi serviciul de internet banking. După ce completezi formularul, primeşti un dispozitiv de securitate numit token (unele bănci folosesc alţi termeni), pentru care trebuie să stabileşti un cod PIN format din 4 cifre.
Token, dispozitivul care garantează securitatea tranzacţiilor
Pentru a te conecta la serviciul de internet banking, intri pe site-ul securizat dedicat aplicaţiei de internet banking pus la dispoziţie de banca cu care lucrezi şi te loghezi cu datele de utilizator stabilite împreună cu banca şi cu codul generat de token pentru această operaţiune.
Ulterior, pentru orice tranzacţie pe care vrei s-o realizezi prin internet banking va trebui să introduci pe site un cod de securitate generat de asemenea de token. În acest fel, tranzacţia este securizată, iar tu ai garanţia că nimeni nu poate efectua tranzacţii în numele tău.
Totuşi, în ultima perioadă, unele bănci au început să renunţe la dispozitivul token pentru autentificare şi au ales o metodă mai simplă de securitate prin SMS.
Avantajele utilizării internet banking-ului
Utilizarea unui serviciu de internet banking are două avantaje majore:
- câştigi timp preţios – Efectuezi tranzacţii bancare din faţa computerului la orice oră din zi şi din noapte, fără să mai depinzi de programul de lucru al băncii, iar tranzacţiile vor fi procesate la fel ca şi cele obişnuite.
- ai comisioane mai mici – Aproape toate băncile percep comisioane mai mici la utilizarea internet banking-ului decât pentru operaţiunile similare efectuate la ghişeu.
Aplicaţii de internet banking
Dacă efectuezi multe tranzacţii bancare, îţi recomadam să apelezi cu încredere la un serviciu de internet banking, în primul rând datorită avantajelor explicate mai sus.
Taxele şi comisioanele percepute de băncile locale pentru internet banking variază foarte mult.
Câteva bănci solicită chiar şi garanţii consistente pentru token, banii urmând a fi returnaţi doar în momentul în care renunţi la serviciile băncii.
Unele bănci nu percept taxe lunare pentru utilizarea serviciului, în timp ce altele solicită chiar şi 4 lei pentru acest lucru.
Nu în ultimul rând, acordă atenţie comisioanelor percepute pentru transferurile bancare. Caută o bancă fără comisoane la transferurile în conturi ale aceleaşi bănci, iar în cazul transferurilor către alte bănci ai grijă să nu plăteşti comisoanele consistente solicitate de unele bănci.
Măsuri de precauţie anti-phising
Atunci când foloseşti un serviciu de internet banking este foarte important să respecţi câteva reguli elementare pentru securitatea banilor tăi:
- nu dezvălui numele de utilizator şi/sau PIN-ul aplicaţiei de internet banking
- intră pe site-ul aplicaţiei de internet banking manual, tastând adresa în browser, şi verifică securizarea acestuia (să înceapă cu https://)
- nu da click pe link-urile conţinute în e-mail-uri care aparent provin de la bancă, dar care în realitate sunt tentative de frauda.
Concluzii
Alegerea serviciului de internet banking depinde de o multitutidine de factori, plecând de la notorietatea şi reputaţia băncii, continuând cu tipurile de servicii oferite şi terminând cu comisioanele percepute. Sperăm că informaţiile pe care ţi le-am furnizat în acest articol te vor ajuta să iei cea mai bună alegere în acest sens.
Sursa: giz.ro