Cum se joacă partea întunecată a internetului cu mintea adolescenților. Adolescenții ascultă mai mult de influenceri de pe Tik-Tok
Cum se joacă partea întunecată a internetului cu mintea adolescenților. Adolescenții ascultă mai mult de influenceri de pe Tik-Tok

Cum se joacă partea întunecată a internetului cu mintea adolescenților. Adolescenții ascultă mai mult de influenceri de pe Tik-Tok

Partea întunecată a internetului se joacă cu mintea și sănătatea copiilor din generația alpha. Influențați de ceea ce văd pe rețelele sociale aceștia fac tot soiul de provocări stupide, care pot duce inclusiv la deces. Astfel că sunt medici psihiatri care recomandă interzicerea acestor rețele.

Partea cea mai gravă, arată și profesorii este că părinții nu pot controla eficient conținutul, mai ales în cazul adolescenților, fără să intre în conflict cu tânărul sau să-și piardă în fața acestuia capitalul de imagine. Psihologii recunosc că situația este delicată și spun că interzicerea accesului la aceste platforme, prin lege, până la o anumită vârstă este cea mai bună soluție. Nu în ultimul rând, zona de platforme sociale este și o plajă ideală pentru influencerii specializați în manipulare socială și politică. Iar victimele predilecte sunt inclusiv adulții cu vulnerabilități sociale dar și un spirit critic slab dezvoltat.

„Un copil la vârsta pubertății nu putem spune că poate să discearnă între bine și rău, de a avea gândire critică. Există însă aceea doză de impulsivitate specifică vârstei pubertății care face ca adolescentul să răspundă multor provocări de pe tik-tok, de exemplu, considerându-le o provocare care vine să-i arate lui că este capabil, că este puternic, că va obține atenția celorlalți. Și este validarea de care are el nevoie.”, spune Laura Jijie, psihiatru pediatric.

Mai mult, spun specialiștii, urmărind acei influenceri, sau diferite mesaje pe tik-tok, adolescenții riscă să-și facă o imagine deformată asupra realității, asupra seturilor de valori care contează în societate.

Cele mai grave sunt însă provocările promovate prin clipuri video pe Tik-Tok. De la sufocări voluntare, la strivirea cu mobilier și automutilare. Toate filmate și prezentate ca acte de bravură pe rețele, unde părinții au tot mai puțin control. Ultima provocare la modă se numește ”Superman” și constă în proiectarea în aer a unei persoane, cu ajutorul unui grup, care creează o acțiune de propulsie, cu ajutorul mâinilor. De cele mai multe ori persoana aruncată în aer aterizează în pereți, în obiecte de mobilier sau efectiv cu fața de pământ, ducând la accidentări grave. În România au fost înregistrate deja numeroase cazuri de copii sau adolescenți care au ajuns la spital cu fracturi sau alte tipuri de traumatisme în urma acestei provocări populare pe Tik-Tok. Numai la Botoșani, în ultima perioadă, au ajuns la spital doi copii cu fracturi grave la membre după ce au fost proiectați în aer și s-au izbit de diferite obiecte de mobilier. Medicii de la Urgență atrag atenția și spun că oricând o astfel de experiență se poate termina cu decesul unuia dintre copii.

Citeste continuarea