Cum se mănâncă politica?

Cum se mănâncă politica?

 

Cu orice. Se adaugă la orice, precum sarea, după gust. Și gusturile nu se discută. Așa se întâmplă că uneori stricăm tot meniul pentru că din neglijență sau rea-voință, nu ni s-a precizat cantitatea exactă. Sau momentul când trebuie adăugată. Pentru că nu-i totuna nici asta. Contează timeing-ul. De unde mi-au venit ideile astea… politico-gastronomice? De unde altundeva, decât inspirate din eterna și nelipsita pagină de socializare. Citeam azi-noapte rândurile pline de amar ale unui politician local, plin de bune intenții, care alături de un alt politician, la fel de binevoitor, nu au încăput pe scena unui eveniment devenit tradițional. Scenă pe care își aveau locul și ei până nu demult.

Evenimentul folcloric, ajuns la cea de-a 14-a ediție, a ieșit… nesărat! Nu vreau să fac degustarea, îi cred pe cuvânt pe cei care au rămas dezgustați de cele întâmplate și n-au avut somn din cauza prezicerilor  apocaliptice: cum că ne-am întoarce în mult hulitul regim comunist!

În schimb, mi-aș permite să-mi exprim umila mea părere despre organizarea evenimentelor populare. „La Alei” de 14 ani –apropo, e vremea să-și preia cartea de identitate și să devină un eveniment eminamente folcloric – dacă nu mă-nșeală memoria, tot cu alai de politicieni și fețe bisericești a fost nășită lansarea!

Un eveniment cultural, chiar și de cultură populară, eu îl văd organizat altfel decât de politicieni și preoți. Nu pot să cred că în comunele din Valea Mureșului și a Gurghiului nu se găsesc oameni capabili să lege două cuvinte, să cânte din gură sau la instrumente muzicale tradiționale, să joace, să danseze, să aibă ceva de dat mai departe tinerei generații. Evenimentul poate fi deschis de cel mai bun gospodar din Vale care îi poate îndemna și învăța eventual și pe ceilalți la un pahar de vorbă, cum reușește el să fie cel mai bun. Nu trebuie nici binecuvântarea preoților – asta se face înainte de eveniment, la Biserică. Nu trebuie nici cuvântarea primarului, a președintelui de Consiliu Județean, a prefectului, a deputaților  sau a senatorilor de Mureș! Fiecare dintre cei enumerați să se ocupe din fotoliul unde au fost așezați vremelnic de partea tehnică, de sponsorizare. Să participe apoi dacă vor, ca orice cetățean liber al acestei țări, să se bucure de costumele, cântecele și de dansurile populare ale locuitorilor din zonă! Dar să nu amestece politicul sub nicio formă în evenimentele culturale! Așa ar fi ideal. Din păcate, ne sperie gândul că revine cenzura comunistoidă, dar nu vrem să lăsăm poporul, omul simplu de la țară să-și pună mintea la contribuție, să nu aștepte indicații de la Tătucu. Azi un politician, mâine altul, care cu ce sare la cap. Poporul nu e prost. Trebuie lăsat să-și folosească inteligența! Părerea mea!

Erika MĂRGINEAN