Cum se poziționează județul Mureș pe Harta Sărăciei din România
Cum se poziționează județul Mureș pe Harta Sărăciei din România

Cum se poziționează județul Mureș pe Harta Sărăciei din România

Dacă la nivel național rata de risc de sărăcie a scăzut de la 44,2% în 2008 la 32% în 2023, o analiză Profit.ro pe regiuni scoate în evidență situații contrastante.

România a înregistrat în 2023, conform Eurostat, o rată de risc de sărăcie de 32%, la o medie europeană, nici ea foarte joasă, de 21%. O problemă mai mare apare în datele pe regiunile țării, între care disparitățile sunt mari și evoluțiile diferite.

Regiunile Nord-Vest și Centru au înregistrat scăderi considerabile, ajungând în 2023 la 24,7% și 31,9%, respectiv. Nord-Vestul, cu un ritm susținut de reducere a sărăciei, beneficiază de o economie diversificată și de o integrare mai bună în rețelele economice europene.

 

Rata riscului de sărăcie sau excluziune socială (AROPE) este un indicator compozit adoptat la nivelul Uniunii Europene pentru atingerea Obiectivului Europa 2030 privind combaterea sărăciei și excluziunii sociale. Indicatorul reflectă ponderea din populație a persoanelor aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială.

Indicatorul reflectă ponderea din populație a persoanelor aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială. Persoanele incluse în acest indicator sunt cele care se află în cel puțin una dintre următoarele situații:

– Au venituri disponibile mai mici decât pragul de sărăcie. Pragul sărăciei relative a fost în 2023 de 19.433 de lei pe an (1.619 lei pe lună/persoană).

– Se confruntă cu deprivare materială și socială;

– Trăiesc într-o gospodărie cu intensitate foarte redusă a muncii (pentru persoanele cu vârsta între 0 și 64 de ani).

Citește mai mult