De curând, Ministerul Educației a publicat repartiția preliminară a granturilor pentru studii universitare de licență (adică a numărului de locuri în anul I la locurile bugetate) organizate la forma de învățământ cu frecvență, finanțate de la bugetul de stat în anul universitar 2018 – 2019.
Din totalul de 56 de universități din țară, doar 8 au primit mai puține locuri de la stat. Dar, aceste 8 universități sunt printre cele mai importante din România (Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Academia de Studii Economice din București, Universitatea de Vest din Timișoara etc.), ceea ce a generat un uriaș scandal, universitățile acuzând Ministerul educației că a repartizat locurile pe criterii politice.
Mai mult, sute de locuri le-au fost tăiate marilor universități și la Master și Doctorat, ceea ce a generat o lovitură de milioane de euro pentru universitățile care au criticat politicile partidul de guvernământ privind educația.
Care este situația universităților din Tîrgu Mureș puteți afla din rândurile următoare.
Universitățile târgumureșene
Atât Universitatea de Medicină și Farmacie, cât și Universitatea „Petru Maior” Tîrgu Mureș au primit mai multe locuri bugetate față de anul trecut. În schimb, Universitatea de Arte a primit același număr de locuri bugetate ca și anul trecut.
Astfel, UMF Tîrgu Mureș a primit 600 de locuri bugetate, cu 50 mai multe față de anul trecut: 18 pentru absolvenți de licee din mediul rural, 113 pentru domenii prioritare de dezvoltare ale României, 10 locuri pentru rromi și 459 de locuri repartizate statistic.
UPM Tîrgu Mureș a obținut 460 de locuri, cu 30 mai multe decât anul trecut: 14 pentru absolvenți de licee din mediul rural, 7 locuri destinate formării cadrelor didactice în plus față de cele alocate în urmă cu un an, 28 pentru domenii prioritare de dezvoltare ale României, 28 locuri pentru romi și 383 locuri repartizate statistic.
Universitatea de Arte din Tîrgu Mureș va avea 71 de locuri bugetate (identic cu anul trecut), din care 3 pentru absolvenți de licee din mediul rural, 2 locuri pentru rromi și 66 locuri repartizate statistic.
Comparație
Comparativ cu marile universități din România, universitățile târgumureșene primesc relativ puține locuri bugetate. Astfel, în total, universitățile din Tîrgu Mureș primesc 1.131 de locuri bugetate.
Dar primele 10 cele mai mari universități după locurile bugetate prezintă următoarea situație: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: 4.790 de locuri; Universitatea Politehnica din București (UPB): 4.775 locuri; Universitatea din București: 4.250 de locuri; Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: 3.400 de locuri; Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: 3.320 de locuri; Universitatea din Craiova: 2.900 locuri; Universitatea Transilvania din Brașov: 2.870 de locuri; ASE: 2.750 de locuri; Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iași: 2.590 de locuri; Universitatea Politehnica din Timișoara: 2.300 de locuri.
Situația, similară la Master
În privința locurilor bugetate la master situația se prezintă la fel ca la licență. Aproximativ 50 de universități au primit mai multe locuri bugetate, iar 10 dintre cele mai mari universități care pierd locuri bugetate. De exemplu, Universitatea din București va avea din octombrie cu 335 de locuri mai puțin la Master, ceea ce înseamnă pierderi de jumătate de milion de euro.
Desigur, Ministerul Educației neagă acuzațiile că ar fi repartizat fondurile pe criterii politice: „Sunt neîntemeiate acuzațiile potrivit cărora repartizarea locurilor/granturilor (pentru studiile universitare de licență, master și doctorat, finanțate de la bugetul de stat în anul universitar 2018 – 2019) s-ar fi realizat pe criterii politice. Ministerul Educației Naționale a urmărit susținerea domeniilor prioritare de dezvoltare a României, cu respectarea principiului echității”.
Universitatea Petru Maior din Tîrgu Mureș a obținut un total de 240 de locuri la Master (cu 15 locuri mai mult ca anul trecut), din care 29 pentru domenii prioritare de dezvoltare ale României, 13 locuri pentru romi și 198 locuri repartizate statistic.
Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș va primi 65 de locuri la Master (cu 5 locuri mai mult ca anul trecut), din care 13 pentru domenii prioritare de dezvoltare ale României, 5 locuri pentru romi și 47 de locuri repartizate statistic.
Iar Universitatea de Arte din Tîrgu Mureș a obținut 60 de locuri la Master (identic cu anul trecut), din care 1 loc pentru romi și 59 de locuri repartizate statistic.
Comparativ, Universitatea Politehnică din București are 4.000 de locuri bugetate la Master, iar Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca are 3.300 de locuri bugetate.
La doctorat…
Doar UMF a primit mai multe locuri bugetate față de anul trecut.
Universitatea Petru Maior din Tîrgu Mureș a primit 12 locuri la Doctorat (la fel ca anul trecut), din care 6 cu bursă și 6 fără bursă.
Universitatea de Medicină și Farmacie va avea 30 de locuri la Doctorat (cu două locuri mai mult ca anul trecut), din care 15 cu bursă și 15 fără bursă.
Universitatea de Arte din Tîrgu Mureș va avea 4 locuri la Doctorat (identic cu anul trecut), din care două cu bursă și două fără bursă.
Comparativ, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București are 108 locuri la Doctorat, iar Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca are 292 de locuri la Doctorat.
Criterii politice?
Mai multe site-uri naționale de știri au acuzat Ministerul Educației că ar fi distribuit locurile bugetate după criterii politice. Astfel, cel mai mult de pierdut au fost universitățile care au criticat politicile PSD pe educație. Pe de altă parte, rectorii mai multor universități au semnat, la începutul anului, o scrisoare deschisă de susținere a lui Valentin Popa (PSD) în funcția de ministru al Educației, după ce în spațiul public a apărut un material video în care erau alăturate multe declarații ale lui Valentin Popa, pline de greșeli gramaticale.
Printre universitățile de stat care l-au susținut pe Valentin Popa la Ministerul Educației se numără și Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș și Universitatea „Petru Maior”.
Vasile Dancea
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.