Fie că sunt alegeri locale, europarlamentare sau prezidențiale, de-a lungul anilor diferiți oameni politici s-au perindat pe la conduceri, remarcându-se mai mult sau mai puțin. Cine sunt liderii politici pe care i-a trimis Ardealul la București în ultimii 15 ani, ce au realizat ei și cum le-a rămas numele în ,,istorie” am disecat în continuare…
Ministrul de Alba: Atanasiu
Județul Alba a dat în ultimii ani mai multe personalități politice care s-au impus la nivel național. Dintre acestea, amintim pe cele mai importante: Codrin Ștefănescu (n. 20 decembrie 1968) a devenit în 2000 deputat în Parlamentul României, iar din 2001 a devenit secretar executiv al PSD. Apoi, în 2006 a reușit să acceadă în funcția de vicepreședinte al Partidului Conservator. În prezent este secretar al Consiliului Național al PSD.
Teodor Atanasiu (n. 23 septembrie 1962) este un om politic român, membru al PNL, de profesie inginer. Între 2004-2006 a îndeplinit funcția de ministru al apărării naționale. În prezent deține funcția de președinte al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului.
Un al treilea reprezentant al județului Alba este Alexandru Pereș (n. 20 decembrie 1952): senator de Alba din partea PD-L. În perioada 2008-2011 a îndeplinit funcția de vicepreședinte al Senatului României. La sfârșitul anului 2011 a devenit secretar al Senatului.
Bistrița-Năsăud: mici dar puternici
Între 2010 și 2011, a fost Ministrul Muncii în Cabinetul Boc și a plecat de la Minister pe ușa din dos, nevoit fiind să-și dea demisia din cauza unui scandal privind un conflict de interese. Ioan Nelu Botiș este deputat PD-L de Bistrița-Năsăud din 2008 și până în prezent. A fost ales după ce a migrat de la PSD, formațiune unde a îndeplinit între 2001 și 2004 funcția de președinte al organizației municipale PSD Bistrița. Tot în acea perioadă, formațiunea l-a propulsat și pe scaunul de viceprimar de Bistrița.
Ioan Oltean este unul din cei mai influenți oameni din PD-L. În mandatul acestei conduceri ocupă o funcție cheie, aceea de secretar general la nivelul conducerii centrale a formațiunii. Deși vine din Bistrița-Năsăud, județ care dă doar patru deputați și doi senatori (față de Mureș, cu 8 deputați și 4 senatori), cu excepția mandatului 2002-2006, Oltean este deputat în Parlamentul României încă din iunie 1990. În mandatul trecut (încheiat în 2008) a fost chiar liderul grupului PD-L de la Camera Deputaților.
Jumătate triste-jumătate vesele: de la Brașov
Nici reprezentanţii partidelor politice din Braşov nu se dezmint atunci când vine vorba de reprezentarea judeţului în Capitală. În Guvernul CDR, braşovenii au fost reprezentaţi de Alexandru Herlea care a fost desemnat ministru delegat pe lângă prim-ministrul pentru integrare europeană.
În schimb, printr-un primar precum George Scripcaru, oraşul a reuşit să atragă fonduri importante. Scripcaru este primar al Braşovului din 2004, fiind în prezent la al doilea mandat. De asemenea, el conduce Organizaţia judeţeană PD-L Braşov. El a fost desemnat vicepreşedinte PD-L după Convenţia Naţională a partidului, din luna mai a acestui an, unde l-a susţinut pe Emil Boc în cursa cu Vasile Blaga pentru şefia partidului.
Nici PNL nu este slab reprezentat la nivel de Bucureşti. Ion Ghişe e unul dintre cei mai vocali parlamentari ai opoziţiei, pe care nu ai cum să îl uiţi după ce a lansat proiectul cu jurnalele de ştiri – jumătate triste, jumătate vesele. La nivel judeţean, liberalii îl au pe Aristotel Căncescu, fost senator şi preşedinte al judeţului încă din 2000. Cea mai recentă ispravă a acestuia este preluarea celor patru licenţe, de la Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Sibiu, pe care BBC le deţinea în România.
Clujul, cel mai tare. Nume grele în ,,parcare”…
Județul Cluj a furnizat o seamă de nume grele pe plan național. Începem cu Iuliu Păcurariu: un politician român, deputat (între 1996 și 2000) și senator în legislatura 2000 – 2004, ales în județul Cluj pe listele partidului PD. A fost consilier personal al ministrului Administrației, Vasile Blaga, în perioada 2005 – 2007, fiind păstrat în funcție și după ieșirea PD de la guvernare. În februarie 2009 a fost numit în funcția de consilier personal în cadrul cabinetului primului ministru Emil Boc, până la acel moment fiind consilier județean. În noiembrie 2008, a pierdut mandatul de deputat în colegiul electoral numărul 5 în favoarea lui Horea Uioreanu. În aprilie 2009 a fost eliberat din funcția de consilier personal și avansat la rangul de consilier de stat.
Amintim apoi de clujeanul Vasile Pușcaș: în perioada decembrie 2000-decembrie 2004 a fost Ministru Delegat în Guvernul Adrian Năstase, Negociator-Șef al României cu Uniunea Europeană. Sub coordonarea sa, Delegația Națională de Negociere pentru Aderarea României la Uniunea Europeană a încheiat toate capitolele de negociere până în 17 decembrie 2004, la Consiliul European de la Bruxelles. Pe baza rezultatelor negocierilor de aderare conduse de echipa lui Vasile Pușcaș, președintele Traian Băsescu și primul ministru Călin Anton Popescu Tăriceanu au semnat, în 25 aprilie 2005, Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană.
La demnitatea de ministru a ajuns și clujeanul Mihail Hărdău (n. 15 decembrie 1947): profesor universitar de rezistența materialelor, care a deținut funcția de ministru al Educației și Cercetării în Guvernul Tăriceanu (10 noiembrie 2005 – 5 aprilie 2007).
Nici femeile nu lipsesc din rândurile demnitarilor clujeni: Norica Nicolai (n. 27 ianuarie 1958) este un politician român, senator din partea județului Cluj în legislatura 2000-2004, aleasă pe listele PNL, realeasă la alegerile din 28 noiembrie 2004, pe listele Alianței Dreptate și Adevăr. În guvernul condus de Victor Ciorbea a îndeplinit funcția de secretar de stat din partea PNȚCD. Pe 17 decembrie 2007 a fost desemnată de Călin Popescu-Tăriceanu pentru funcția de ministru al Justiției, desemnare pe care președintele Traian Băsescu a refuzat să o confirme.
Grigore Zanc (n. 26 ianuarie 1940) este un filosof, scriitor și politician român, care a fost ales ca senator de Cluj în legislatura 2000-2004 pe listele partidului PSD. În perioada 23 august – 11 decembrie 1996 a îndeplinit funcția de ministru al culturii.
Și, în cele din urmă, Péter Eckstein-Kovács (n. 5 iulie 1956) este un om politic de etnie maghiară din România, de profesie avocat, membru al Uniunii Democrate Maghiare din România, vicepreședintele platformei liberale din această formațiune. Între 2004 și 2008 a fost președintele Comisiei Juridice a Senatului României, funcție din care a demisionat pe 4 martie 2008 în semn de protest față de respingerea Ordonanței privind funcționarea Agenției Naționale de Integritate în forma inițială și, de asemenea, în semn de protest față de poziția grupului parlamentar UDMR în această chestiune. În ianuarie 2009 Traian Băsescu, președintele României, a creat postul de consilier prezidențial pe tema minorităților naționale și l-a numit pe Péter Eckstein-Kovács în această funcție.
Slăbuț la Covasna
Covasna nu a dat nici un ministru în guvernele Năstase, Tăriceanu, Boc 1, Boc 2 și Ungureanu. Cel mai important politician al județului pare să fie Márton Árpád-Francisc, membru UDMR. Márton Árpád-Francisc este parlamentar ales încă din iunie 1990. O bună perioadă din acest ultim mandat a fost chiar liderul grupului UDMR de la Camera Deputaților, până în februarie 2010. De atunci este vicelider. Este membru în Comisia de Cultură, Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru revizuirea Constituției și în comisia specială care a dezbătut codurile civil și penal și de procedură civilă și penală. Cu toate acestea, Márton Árpád-Francisc nu este în primul eșalon de putere din cadrul formațiuni sale politice UDMR.
Când spui Harghita, spui Verestóy Attila
Senatorul UDMR este activ în marea politică încă din ianuarie 1990 când a fost consilier al Frontului Salvării Naţionale, membru al grupului de consilieri al biroului vicepreşedintelui Király Károly. Încă din 1990 a fost ales în Parlamentul României ca senator, mandat păstrat până în ziua de azi. Lider al senatorilor UDMR, Verestóy este unul dintre cei mai influenţi politicieni ai comunităţii maghiare, nelipsind de la masa tratativelor cu partidele româneşti când a fost rost de prezenţă la guvernare, şi unul dintre cei mai bogaţi lideri ai UDMR. De asemenea, UDMR Harghita îşi poate număra şi mai mulţi miniştri, precum Hajdu Gabor, ministrul al Sănătăţii, în timpul guvernării CDR, Korodi Attila, ministru al Mediului, când uniunea a guvernat alături de PNL etc.
PSD Harghita îl are pe Mircea Duşa, fost prefect al judeţului şi în prezent unul dintre cei mai vizibili parlamentari din Opoziţie.
PNL Harghita îl are pe Stelu Platon, primarul oraşului Topliţa, recent implicat într-un scandal naţional, după ce l-a acuzat pe şeful judeţului, Borboly Csaba, de ignorarea comunităţii româneşti.
Sibiul intră în istorie
În privința județului Sibiu începem cu un politician născut în perioada interbelică. Este vorba despre Gavril Dejeu (n. 11 septembrie 1932), membru PNȚCD. A fost ministru de Interne în guvernul Victor Ciorbea și Guvernul Radu Vasile. Gavril Dejeu a demisionat din funcția de ministru de interne în seara zilei de 19 ianuarie 1999, când minerii, angajați în Mineriada din ianuarie 1999, au trecut de barajele constituite de forțelor de ordine în Defileul Jiului. În perioada 30 martie-17 aprilie 1998 a fost prim-ministru interimar al României. În legislaturile 1992-1996 și 1996-2000, Gavril Dejeu a fost ales deputat în circumscripția electorală nr.33 Sibiu pe listele Convenției Democrate Române. În anul 2000 s-a retras din politică.
Un alt sibian este Ioan Cindrea: în perioada 2001-2004 a fost secretar de stat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în Guvernul Adrian Năstase (PSD).
Nu poate lipsi din această prezentare nici Raluca Turcan (n. 2 aprilie 1976): politician român, deputat de Sibiu în Parlamentul României. Este membru fondator al Partidului Liberal Democrat (PLD). După unirea Partidului Democrat cu Partidul Liberal Democrat, prin absorbția celui din urmă, Raluca Turcan ocupă în noul partid format (PD-L) funcția de vicepreședinte. Economist și specialist în comunicare și relații publice, a contribuit la creșterea PNL, făcând parte din echipa lui Theodor Stolojan, în perioada în care acesta a ocupat funcția de Președinte al Partidului Național Liberal.
Și, nu în ultimul rând, trebuie să amintim de Ion Ariton (n. 15 februarie 1956): un politician român, senator de Sibiu din partea PD-L în legislatura 2008-2012 și Ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri în guvernul Emil Boc.
Vasile Dancea, Cătălin Hegheș