S-au stins ecourile ultimelor partide, nu se mai aud nici aplauzele de la festivitatea de premiere. Miercuri a căzut cortina peste cea de-a VIII-a ediţie a competiţiei „Cupa E.ON Kinder”, cel mai cunoscut turneu de fotbal din România destinat copiilor cu vârsta între 7 şi 13 ani. Organizat din 2006 încoace de ACS Kinder Sângeorgu de Mureş şi SportLife, susţinut de mediul privat de afaceri, dar şi de personalităţi precum internaţionalul Gheorghe Hagi, la prestigiosul eveniment sportiv participă anual tot mai multe echipe din toată ţara, iar în ultimii ani şi de peste hotare.
Fair play şi competitivitate
Anul acesta, cupa E-ON Kinder s-a desfăşurat, ca de obicei, în două serii, pe categorii de vârstă, în perioada 31 august – 10 septembrie 2014. „În prima serie, în patru zile au evoluat 80 de echipe, în jur de 1.300 – 1.400 de copii din toate judeţele ţării şi din Cehia. În seria a doua au evoluat echipele copiilor născuţi în 2001, 2003, 2005 şi 2007, şi o echipă din Bulgaria. Participarea numeroasă şi calitatea echipelor prezente, fair play-ul și sportivitatea au fost garanţia acestui turneu cu meciuri spectaculoase, unde spiritul de competiţie, cel de echipă şi talentul s-au regăsit din plin”, a declarat preşedintele ACS Kinder Sângeorgu de Mureş, Pop Lupu Coriolan.
„Mulţumesc tuturor copiilor care au participat la turneu, companiei E.ON România, fără de care acest eveniment nu ar fi putut avea loc şi tuturor firmelor care au contribuit la organizare,” a precizat, la festivitatea de premiere, Pop Lupu Coriolan, totodată transmiţând copiilor să nu uite că doar îmbinând sportul cu şcoala vor avea succes în viaţă.
Participând la premierea echipelor câştigătoare, Monica Ciocan Covaliu, director general adjunct E.ON Energie România, a declarat că „E.ON România a fost, este şi va fi alături de toți copiii care participă la turneu, susţinând Cupa E.ON Kinder, competiţie care a devenit una de referinţă pentru ţara noastră”.
Viceprimarul municipiului Tîrgu-Mureş, Claudiu Maior, a declarat, la rândul său, că îşi doreşte ca anul viitor să poată inaugura o nouă bază sportivă la Tîrgu-Mureş, împreună cu echipele participante la Cupa E.ON Kinder.
Seria a II-a, în cifre
A sosit vremea bilanţului, a analizelor: ce a fost bine, unde s-a greşit, cum s-ar putea obţine rezultate şi mai bune pe viitor. Pe lângă cupele şi trofeele acordate laureatelor, organizatorii au oferit şi câteva premii speciale celui mai bun portar, golgeterului şi jucătorului finalei. Analizând pe scurt evoluţia echipelor ACS Kinder Sângeorgiu de Mureş şi Speranţa Tîrgu-Mureş am constatat că:
Echipa ACS Kinder Sângeorgiu de Mureş a obţinut locul 3 la categoria de vârstă 2004, la categoria de vârstă 2003 şi la categoria de vârstă 2007, precum şi un loc 2 la categoria de vârstă 2002.
Titlurile de cel mai bun portar au fost acordate lui Toth Robert (născut în 2002) şi lui Feier Denis (născut în 2003), ambii de la ACS Kinder Sângeorgiu de Mureş, precum şi lui Barkas Bogdan (născut în anul 2000) de la echipa Speranța Tîrgu-Mureș, echipă ce s-a calificat pe locul 2 la categoria de vârstă 2000.
Cel mai tânăr blogger-jucător
Printre copiii care participă a treia oară consecutiv la competiție l-am găsit pe cel mai tânăr blogger din Tîrgu-Mureş, Ştefan Patriche. Antrenat de fostul jucător al ASA Tîrgu-Mureş, Rică Pâslaru, Ştefan a participat la Cupa E.ON Kinder, în acest an, cu echipa Speranţa Tîrgu-Mureş, categoria de vârstă 2007.
„Turneul E.ON este competiţia pe care o aşteptam încă de la fluierul final al ultimului meci al ediţiei trecute. Așteptările sunt mari, fără să ne facem iluzii, dar noi jucăm pentru „Speranţa” şi nu putem să nu visăm”, a declarat pentru „Punctul” părintele lui Ştefan.
„Cu plusurile si cu minusurile sale, turneul acesta reuşeşte totuşi să adune la start multe echipe de copii valoroase, echipe la care se lucrează serios, în ciuda nenumăratelor frustrări pe care antrenorii sunt nevoiţi să le suporte dacă îşi iubesc meseria. Ca adult, este tot mai dificil să faci faţă tuturor lucrurilor cu care te confrunţi, ca părinte, însă bucuria copiilor din momentele în care luptă pentru victorie, lacrimile înfrângerilor, prieteniile sincere pe care ei le câştigă prin sport te fac să închizi ochii. Din păcate, statul, prin reprezentanţii săi (aleşi) nu mai are răbdare să îşi crească performerii prin competiţiile de masă din care în trecut „i-a cules” pe Dobrin, Ştefănescu, Puşcaş, Balaci, Hagi, Popescu şi Mutu. Sportul a devenit o activitate exclusivistă, în care selecţia şi pregătirea se fac doar în limita în care părinţii au capacitatea de a suporta costurile, deloc mici. Totuşi, în condiţiile actuale, mai ales pentru micile talente ale oraşului nostru, acest turneu reprezintă un gest absolut lăudabil, un exemplu de responsabilitate socială concretă a companiei E.ON. Foarte trist este faptul că dascăli de fotbal avem, poate mult prea dăruiţi, dar… Oameni ca Aurel Pâslaru, fost component al adevăratei echipe fanion a oraşului, ar merita mai mult decât primesc în aceste vremuri tulburi. Ei ar avea puterea şi determinarea de a descoperi, însă nu au liniştea necesară, nu au nici măcar recunoaşterea meritelor”, a conchis Sorin Patriche.
Cu gândul la următoarea ediţie a competiţiei, când tinerii speră să obţină rezultate mai bune, deocamdată ei se pregătesc de începerea anului şcolar.
Să le urăm succes tuturor: jucători, organizatori și susţinători!
Erika MÃRGINEAN
Cupa E.ON Kinder 2014, final cu ecouri
Category: Stirile Punctul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.