Primarul în exerciţiu al municipiului Sighişoara, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean, a anunţat, marţi, că s-a reuşit relocarea cuptorului roman din secolul al IV-lea, cu valoare de unicat, pe strada Morii, astfel încât acesta să poată fi vizitat de turişti, şi că acum se lucrează la pavilionul de sticlă care îl va proteja de intemperii.
„Este vorba despre un cuptor din secolul al IV-lea cu valoare de unicat, care a produs ceramică de tradiţie romană şi a fost descoperit în timpul campaniei arheologice din anul 1981, în aşezarea de la Dealul Viilor. Ameninţat de distrugere în locul în care a fost descoperit, cuptorul a fost extras în anul 1982 şi depozitat în următorii 24 de ani într-un container din Cetate, iar apoi a fost transferat la fabrica de cărămidă, unde a fost restaurat şi expus. Anul acesta, noua conducere a fabricii şi-a anunţat intenţia de a returna cuptorul Muzeului de Istorie din Sighişoara. Procedurile au implicat mai multe riscuri legate de operaţiunile de relocare, de rezistenţa obiectului, de depozitare şi conservare. Cuptorul a fost adus pe noua locaţie şi momentan are o îmbrăcăminte provizorie pentru protecţie până la momentul în care în jurul acestuia va fi amplasat pavilionul de protecţie”, a declarat Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean.
Foto: (c) Dorina MATIS/AGERPRES
Edilul a spus că acest cuptor unicat urmează să fie inclus în circuitul turistic al municipiului, iar pentru prezentarea contextului istoric şi arheologic în care a fost descoperit, va fi însoţit de o legendă realizată de reprezentanţii Muzeului de Istorie Sighişoara, Nicolae Teşculă, istoric, şi Sorina Parchirie, restaurator.
Cuptorul a fost descoperit de prof. dr. Radu Harhoiu şi de prof. dr. Gheorghe Baltag, în timpul unor săpături arheologice efectuate în 1981, iar acum va putea fi văzut în părculeţul aflat între pasarela pietonală şi blocul de la numărul 22B de pe strada Morii. AGERPRES