Vicepreşedintele politic al UDMR, deputatul Laszlo Borbely, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş împreună cu conducerea Uniunii Federale a Naţionalităţilor Europene (FUEN), că dacă Uniunea Europeană poate să aibă un regulament pentru curbura castravetelui, atunci poate să reglementeze şi problema minorităţilor din Europa.
Borbely a făcut declaraţia în contextul promovării Minority SafePack (Pachetul de salvgardare a minorităţilor), care reprezintă iniţiativa cetăţenească europeană aparţinând UDMR în colaborare cu FUEN.
‘Sunt şase domenii în care cerem ca UE să aibă reglementări mai clare, regulamente. Dacă, ştiu eu, poate să reglementeze UE la castravete cam care să fie curbura castravetelui pentru a fi acceptat în UE, dacă UE poate să aibă un regulament pentru curbura castravetelui sau dacă avem voie să avem mici sau nu cu bicarbonat de sodiu, atunci eu cred că poate să reglementeze şi problema minorităţilor din Europa. Deci poate să aibă o atenţie mult mai sporită în ceea ce priveşte minorităţile din Europa. Şi acest lucru cerem, nu mai mult. Dacă cer peste 95 de minorităţi din Europa, trebuie să aplece urechea. Da, noi am iniţiat, aşa este, UDMR a avut iniţiativa, dar este o iniţiativă comună a peste 95 de minorităţi din Europa. Va fi finalizată şi aprobată de congresul FUEN care va avea loc în iunie, în Tirolul de Sud’, a susţinut Laszlo Borbely.
Preşedintele FUEN, Hans Heinrich Hansen, a afirmat că iniţiativa cetăţenească europeană este un proiect pentru minorităţile naţionale din UE, întrucât se pare că ‘minorităţile în Europa nu sunt luate în serios’ şi că dacă după căderea Cortinei de fier minorităţile erau importante, ‘după 20 ani abia se mai aude despre ele’.
Hansen a spus că fiecare al şaptelea european aparţine unei minorităţi naţionale şi că nu înţelege de ce un stat precum Malta, de exemplu, care are 400.000 de locuitori, are un comisar european şi cinci europarlamentari, în timp ce cea mai mare minoritate din Europa, minoritatea maghiară din România, nu are niciun comisar european şi este foarte slab reprezentată, atât la nivel european, cât şi naţional.
‘Proporţiile de reprezentare nu sunt respectate şi dorim să îndreptăm aceste lucruri, pentru ca şi Comisia Europeană să ne asculte doleanţele şi să ia măsuri. Momentan nu ne confruntăm doar cu o criză am monedei euro, ci a Europei în genera. Iar prin Minority SafePack cerem decizia de a fi reprezentaţi’, a subliniat preşedintele FUEN.
El a spus că a fost elaborat Minority SafePack – Pachetul de salvgardare a minorităţilor, pentru promovarea căruia s-a semnat în urmă cu o zi, la Cluj-Napoca, un protocol, care îşi propune să obţină îmbunătăţiri semnificative în problematica minorităţilor naţionale, autohtone şi lingvistice.
Prin intermediul Minority SafePack sunt solicitate măsuri şi acte legislative care să promoveze şi să protejeze comunităţile minorităţilor naţionale şi limbile regionale şi minoritare în şase domenii: Limbile regionale sau minoritare, educaţie, cultură şi diversitate culturală, Politica de Dezvoltare Regională, Participarea şi implicarea societăţii civile, Egalitate şi anti-discriminare, Media audio-vizuală şi conţinutul digital şi Sprijin pentru comunităţile minorităţilor naţionale.
AGERPRES