Unul dintre sutele de evenimente ce au loc în aceste zile, adunate sub genericul ”Vâltoare Mureșeană,”este prezentarea Bibliotecii Teleki, în afară de depozite, incluzând și săli care în mod obișnuit nu sunt deschise vizitatorilor.
Astfel se poate vizita și aripa clădirii din strada Borsos Tamás, clădire ce a fost zidită în jurul anilor 1700 de către Wesselényi Kata și lăsată moștenire lui Bethlen Zsuzsanna, soția grofului Teleki Sámuel.
Alături de clădirea originală grof Teleki Sámuel a mai ridicat o clădire destinată din start colecției sale de 40 mii de volume, astfel aceasta se află printre puținele clădiri vechi având destinația de bibliotecă încă din stadiul de proiect!
Două terenuri generoase și două curți au aparținut bibliotecii. Într-una din aceste curți au fost ținuți vacile și caii. Legenda urbană din anii 50 povestește că elevii slabi la învățătură ai colegiului reformat puteau obține o notă de trecere dacă făceau curat în grajduri!
Clădirea construită potrivit stilului epocii are camere ce trec dintr-una într-alta, dar unele uși de atunci au fost zidite, după cum a menționat bibliotecara Bányai Réka, cea care a condus vizitatorii. Scările ce duc la etaj mai păstrează în parte cărămizile ce poartă blazonul unguresc. La etaj au locuit bibliotecarii și în sălile de acolo s-au refugiat familiile aristocrate după naționalizare.
Sala reprezentativă a clădirii de odinioară a fost Sala Frescelor, aflată acum în restaurare. Alături se află o sală mai mică, sala de lectură în care au condiții de cercetare și studiu 6-8 persoane. În această sală se află și portretele medicului dr. Gecse Dániel și al grofului Teleki Sámuel. Camera sa de lucru azi este locul de muncă al bibliotecarilor și aici se află singura sobă de porțelan păstrată în forma ei originală din secolul al XIX –lea și care funcționează încă.
La parter, unde se afla intrarea originală în bibliotecă, acum este o sală de expoziție temporară. Dincolo de camera memorială dedicată celor doi Bolyai se află sala mare a Biblotecii. Înainte de asta Bányai Réka a arătat intrarea într-o cămăruță întunecoasă, unde a locuit contesa Teleki Gemma cu familia, după ce moșiile lor au fost naționalizate. Locul fiind atât de strâmt, contesa Gemma și-a făcut culcuș deasupra unui dulap, se spune despre contesa care ani de zile după aceea, la bătrânețe, putea fi văzută vinzând flori vizavi de Biblioteca |Teleki.
Un nou tur de vizită la Biblioteca Teleki se va organiza joi, de la ora 18. Tot joi, de la ora 11 pentru persoanele cu deficiențe de auz Németh-Jakab Imola va prezenta biblioteca.
Sursa: kronikaonline.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.