Cutia Taranului creaza un flux continuu de produse si mancare, din sate catre orasele invecinate. Proiectul s-a nascut in 2012, este momentan activ in Cluj Napoca si Bucuresti iar in aceasta perioada s-a lansat și în județul Mureș.
Cutia Taranului este diferita de vanzarea in pietele traditionale prin faptul ca serviciul “cutiei” creaza relatii de tip familial intre producator si membru. Incurajeaza producatorii si membrii sa lege relatii directe pe termen lung, relatii ce pot dura ani. Astfel de relatii ofera stabilitate pentru ambele parti. Membrii beneficiaza de mancare proaspata si de calitate, livrata direct la usa lor de catre un producator de incredere pe care il cunosc personal. Producatorii beneficiaza de un consum predictibil si constant al produselor lor, ceea ce se traduce intr-un venit predictibil si constant.
Cutia cu legume de la familia Szocs contine legume si zarzavaturi si este livrata saptamanal. Produsele provin din gospodaria proprie, sunt culese proaspat si livrate imediat.
Familia Holirca livrează carne de prepelita. Aceasta cutie se livreaza o data la 4-6 saptamani si contine carne proaspata de prepelita si oua de prepelita.
Cutia Taranului este un proiect de agricultura sustinuta de comunitate (din engleza CSA – Communitty Supported Agriculture) ce functioneaza in Romania incepand cu 2012. Este un loc de intalnire intre producatori locali si consumatorii din orase.
Producatorii isi ofera produsele sub forma de „cutii” care au fost alcatuite cu scopul de a hrani o familie. Continutul fiecarei cutii este fix (cei care comanda cutiile nu pot alege continutul cutiei) si poate sa varieze in functie de sezoanele anului. Cutiile sunt livrate periodic: unele (precum cele cu legume si lactate) sunt livrate saptamanal, altele (precum cele cu carne) sunt livrate lunar sau o data la 6 saptamani. Exista si alte cutii care sunt livrate anual, cu ocazia unor sarbatori. Producatorii pot oferi suplimentar produse care complementeaza si imbogatesc cutia de baza. Producatorii pun la dispozitie un numar de cutii pe care le pot oferi familiilor.
Consumatorii pot explora diversele cutii de la diferiti producatori. Pot sa se alature cutiilor care au locuri disponibile. Inscrierea la o cutie se face prin exprimarea intentiei de a intra intr-o relatie pe termen lung cu producatorul (nu este o invitatie de a cumpara o singura data). O data ce un consumator se alatura unei cutii acesta devine membru.
Indiferent de frecventa de livrare, Cutia Taranului inceraca sa creeze relatii de lunga durata intre producatori si membri. De obicei, cutiile deja stabile de la Cutia Taranului au un grup de membri de baza fix care sunt impreuna cu producatorii lor de mai multi ani.
În continuare sunt așteptați noi producători să se înscrie pe platforma online.