Da sau Nu la referendumul din 7 octombrie

Da sau Nu la referendumul din 7 octombrie

 

 

 În mai puțin de o lună, în 7 octombrie, cetățenii cu drept de vot sunt chemați la urne. Potrivit Dicționarului Explicativ (DEX) al limbii române, referendum înseamnă „consultarea cetățenilor unei țări care trebuie să se pronunțe prin DA sau NU asupra unei chestiuni importante de ordin general”. În cazul nostru, „cestiunea importantă la ordinea zilei” se referă la propunerea de revizuire a Constituției privind familia, altfel spus „celula de bază a societății”. Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției a fost adoptată de Senatul României, în calitate de for decizional, în 11 septembrie anul curent. Din totalul de 136 de senatori 107 au votat „pentru” (PSD, PNL, ALDE, UDMR), 13 au fost „împotrivă” (USR) și șapte s-au abținut de la vot (unii senatori ai PNL și ai UDMR). Anul trecut pe 9 mai, în Camera Deputaților, inițiativa cetățenească a fost adoptată cu 232 de voturi „pentru”, 22 „împotriva” și 13 „abțineri.”

 

Duminică, 7 octombrie 2018

 

Ultima duminică a perioadei de 30 de zile, prevăzută în Constituție de la data aprobării în Parlament a proiectului legii constituționale, pică pe 7 octombrie, când cetățenii vor fi așteptați la vot. Ca să fie valabil referendumul trebuie să participe la vot cel puțin 30% din numărul celor înscriși pe listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă voturile valabil exprimate reprezintă cel puțin  25%  din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente. Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat  vineri, (14 septembrie), că pe 31 august 2018 în Registrul Electoral (sistem informatic național permanent actualizat) figurau 18.917.485 de alegători. Pentru validarea referendumului din 7 octombrie prezența de 30% înseamnă 5.675.245 de persoane.

 

Două zile de referendum?

 

Există zvonuri că președintele PSD ar vrea două zile de scrutin, fapt ce ar necesita mai întâi modificarea legii referendumului, care prevede că referendumul se desfășoară duminică. Modificarea se poate face prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, după care Executivul ar trebui să adopte hotărâri și pentru stabilirea zilelor de referendum. Nu ar fi fără precedent, căci o altă revizuire a Constituției, în 2003, a avut loc tot în urma unui referendum de două zile.

 

Coaliția pentru Familie

 

O asociație neafiliată confesional sau politic, fără statut juridic, care militează pentru promovarea valorilor familiei tradiționale, se numește Coaliția pentru Familie. Încă din 2013 Coaliția a militat pentru redefinirea conceptului de familie din Constituție. Coaliția s-a opus legalizării concubinajului sau parteneriatului civil și în urmă cu doi ani a strâns trei milioane de semnături pentru înlocuirea expresiei „soți” din Constituție cu „Un bărbat și o femeie”. În iulie 2016, Curtea Constituțională a avizat pozitiv inițiativa cetățenească de revizuirea Constituției. Organizațiile care militează pentru drepturile comunităților de lesbiene, gay, bisexuali și transgen (LGBT) și-au exprimat nemulțumirea față de această decizie a Curții Constituționale spunând că aceasta ar putea duce la „o creștere a tensiunilor sociale și a infracțiunilor motivate de ură”.

 

Ce prevede propunerea legislativă?

 

În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că se dorește înlăturarea oricărui echivoc în legătură cu termenul „soți”, așa cum apare acum în Constituție. „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.” (art.48 alin.1). Potrivit noului text din Constituție, art. 48 se schimbă în „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, (…).” , blocând astfel orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex.

 

Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimic!

 

Modificarea art. 48 nu va avea efect în plan legal pentru că în Codul Civil, e specificat deja la art. 258 alin (4), că „în sensul prezentului cod, prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie”.

 

Noțiuni amestecate

 

Kelemen Hunor președintele executiv UDMR a considerat problematică propunerea prin faptul că se amestecă noțiunea de căsătorie cu familia. „Pentru că se numește familie și dacă o mamă își crește singură copilul, familie se numește și dacă tata și mama copiilor nu s-au căsătorit, dar trăiesc și își cresc împreună copiii. Dacă ar fi fost vorba despre cine cu cine se poate căsători, ar fi fost cu totul și cu totul altă întrebare. Nu am votat, pentru că n-aș fi putut vota nici „pentru” și nici „împotriva” cu conștiința curată! Părerile fiind atât de împărțite și în cadrul grupării am decis ca fiecare să voteze după cum îi dictează conștiința”, a explicat Kelemen.

 

Pentru a bloca orice posibilitate

 

Corneliu Florin Buicu (deputat PSD) a explicat: „Formularea este soți, nu soț și soție. Soți poate fi și de același sex. Coaliția pentru Familie a strâns trei milioane de semnături pe care le-a depus la Senat alături de propunerea de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă dorim ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex”.

 

În slujba alegătorilor

 

Deputatul Márton Árpád a motivat de ce susține modificarea Constituției. „Alegătorii nu ascultă mereu de rațiune. Această problemă este tratată sentimental de opinia publică. Modificarea definiției familiei pentru multă lume înseamnă interzicerea căsătoriei persoanelor gay. Majoritatea alegătorilor mei se așteaptă ca familia să însemne legătura între un bărbat și o femeie în scopul creșterii comunității. Eu pentru asta am fost trimis în Parlament, ca să le reprezint opinia!”, a declarat Márton potrivit maszol.

 

Nu e perfect, dar e mai bun

 

Cseke Attila, deputat UDMR a zis că „Revizuirea Constituției trebuie tratată cu seriozitate. Textul nu este perfect, dar este mai bun decât cel actual. În prezent avem un text defectuos. Toți senatorii UDMR sunt de acord cu definiția căsătoriei între un bărbat și o femeie. Defectul din text este că se pune semnul egal între căsătorie și familie, se induce ideea că dacă nu ești căsătorit nu ai familie. Dacă un bărbat și o femeie trăiesc împreună de mulți ani, dar nu sunt căsătoriți și au și ei copii, ei nu sunt familie? Trebuia să se stabilească foarte clar statutul familiei, statutul căsătoriei. Nu s-a întâmplat asta, drept urmare senatorii UDMR vor vota după propria conștiință”.

 

Contra unor oameni

 

Radu Bălaș (POL): „Referendumul nu este pentru nicio familie tradițională, ci împotriva homosexualilor. Adică nu e pro ceva, ci contra unor oameni. Asta ca să lămurim lucrurile din start. Într-o democrație, a face referendum împotriva unei minorități (etnice, religioase, sexuale etc.), înseamnă să contești însăși esența democrației, a cărei menire este tocmai aceea de a proteja minoritățile. Și mai înseamnă să dai frâu liber unui regim cu puternic iz autoritarist sau totalitarist. Despre Carta Drepturilor Omului nici nu mai are rost să vorbesc, deoarece ea este încălcată încă de la articolul 1. România nu este ultima din UE din pricina homosexualilor, ci din cauza tradiționaliștilor, care au condus și furat țara. Am 44 de ani și niciodată și niciunde în această țară nu am fost hărțuit, agasat, agresat, amenințat, umilit, batjocorit, influențat sau furat de către vreun homosexual. Ce aș putea să am împotriva homosexualilor? Nimic”, a scris într-o postare consilierul local pe pagina de socializare.

 

Familia tradițională nu există

 

Patriarhia Română sprijină „familia naturală și nu „tradițională”, așa cum este ea numită, pentru că familia tradițională, străveche, nu mai există. Există însă familia naturală, formată prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, potrivit agenției de presă Basilica.

 

Problema este mare de tot

 

Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza i-a îndemnat pe credincioșii de toate confesiunile, vineri, la hramul Mănăstirii Sădinca, din judeţul Sibiu să participe la referendumul pentru familie. „Problema este mare de tot, e un examen al nostru. Că spui „da”, toţi vor spune „da”, cei care spun „nu”, nu vin.(…) Gândiţi-vă că nu noi vom suferi, ci urmaşii şi urmaşii urmaşilor noştri. Şi atunci vor zice: măi, ce părinţi, ce înaintaşi am avut de nu şi-au lăsat ei măcar o jumătate de oră să se ducă acolo şi să împlinească. (…) Vă rugăm mult, i-am rugat pe preoţii noştri să meargă împreună cu dumneavoastră şi noi vom face la fel – vom sluji duminică la catedrală şi merg cu toată catedrala. (…) Dacă pierdem examenul acesta, multe lucruri vor veni şi vom plânge apoi, nu se va mai repeta niciodată momentul acesta, este irepetabil”, a conchis mitropolitul Ardealului, citat de Agerpres.

 

Ce se va schimba a doua zi?

 

Cristian Tudor Popescu: „Ce se va întâmpla a doua zi după ce au băgat votul în urnă? Or să fie mai puțini copii și tineri care doresc să plece? (…) În ultimii 10 ani, câte știri de presă despre homosexuali ați văzut? Unde sunt homosexualii ăștia? Nu-i văd. Or fi unde sunt. Or să fie mai puțini homosexuali după ce se bagă votul în urnă? Or să fie tot atât câți sunt acum”, a conchis jurnalistul.

 

Concluzii

 

Dacă mai era nevoie, dezbinarea în comunitate se accentuează. Unii susțin că trebuie mers la vot, alții din contră, vor „haștag boicot”! Replici dure, pro și contra referendumului, au încins într-atât spiritele, încât se destramă chiar și prieteniile de pagina de socializare. Victime colaterale.

Cât ne  costă „distracția”, vom afla poate altădată!

 

Erika MĂRGINEAN