În anii tinereții, m-am bucurat și am avut parte de trambulina de la Weekend, de Ștrandul 1Mai, de puzderia de pături de pe malul Mureșului și de restaurantul de la Platou. Erau reperele verii, locurile de întâlnire ale târgumureșenilor. Am avut parte de fiecare complex de agrement din plin. Ca atare, nu pot analiza problema Complexului de agrement Mureșul doar din perspectivă economică. Pentru mine înseamnă puțin mai mult.
Proiectul de modernizare al Complexului Mureșul a început încă de pe vremea lui Fodor, fiind continuat și încheiat pe vremea lui Florea. Un anume Teodor Moga, cu al său MTS Company, a început lucrările. Florea a refuzat să-i plătească unele lucrări din anii ’95-2000. Moga a câștigat în instanță despăgubiri de circa 6 milioane de lei. Majoritatea banilor reprezentau penalități și pierderi previzionate ale respectivei firme. Reprezentanții primăriei recunoscuseră atunci că era vorba de salariile tuturor angajaților pe un an de zile. Cine și-a asumat răspunderea? …
Au fost și alte nereguli, poate și alți bani nejustificați până la finalizarea Complexului.
Între timp, ștrandul 1 Mai se închisese. Platoul nu avea nimic de oferit. Bența abia începuse investiția. Râul Mureș era desuet. Astfel, Weekendul a devenit „răcoarea” zilelor caniculare (clar definite 🙂), era raiul sporturilor de masă și a noilor terase cu butoaiele dozatoarelor la vedere.
Ce mi-a plăcut mie
În primul rând, spațiul verde generos și foarte bine întreținut.
Înot în bazinul olimpic la ceas de seară (și înainte, dar și după balon), particip la activități sportive pe terenurile bine puse la punct și am urmărit campionatele mondiale de fotbal de la terasele complexului.
De ce nu mai fac baie în bazinele comune din Complex?
Pentru că am văzut oameni îmbrăcați în ținută de stradă făcând baie, pentru că am văzut un „rahat” plutind în bazin, pentru că o „pirandă”spăla scutecul plin de căcat în bazinul de copii… Pentru că nu există regulament clar și un responsabil (bine instruit) pentru fiecare bazin (fie că vorbim de un angajat al complexului, fie de un polițist local sau salvamar).
Pentru că nu i-am văzut niciodată pe edili în slip, cu familia, la ștrand. Doar la ceas de seară, îmbrăcați ultra casual. Ce-i drept, odată l-am văzut pe Marius Cătană în pantaloni scurți… de doc, cămașă, ciorapi, pantofi, gentuță de piele și pălărie.
Consider că nu se pot lua măsuri adecvate dacă situația nu este cunoscută în teren. Actuala conducere de acolo e depășită, părerea mea. Sunt doar câteva din cauze pentru care acest complex este în cădere liberă.
Soluții
Tarif de cel puțin 10 lei pentru oamenii muncii. Pentru copii și pensionari un tarif redus.
Reguli clare de comportament care să fie puse în aplicare și multe măsuri coercitive… altfel nu se poate civiliza poporul.
Polițiștii locali, decât să se plimbe pe „flastăr”, ar trebui îmbrăcați într-o costumație gen litoral și să aplice regulamentul complexului prestabilit. Un regulament făcut de oameni care se pricep!
Afișarea zilnică a analizei apei din bazine din ziua precedentă.
Aș fi de acord și cu o administrare privată a complexului. Desigur, CL să stabilească tarifele.
Ce facem cu cei care au afaceri în complex și se plâng? Chiar nu știu. Poate niște taxe reduse, cu toate că nu sunt convins că ar fi o măsură corectă.
Sunt de părere că acest complex este imperios necesar chiar dacă înregistrează pe sezon o pierdere de câteva miliarde de lei vechi. Din câte știu, cinci.
Dar nu așa!
P.S. Ar trebui să reflectăm puțin și asupra discuțiilor din CL pe această temă.
Niciun consilier nu a spus: „– Domnule, n-avem cum să ne pricepem la toate. Haideți să apelăm la oameni care știu cum se face treaba asta!”
Marius Libeg