Dacă te droghezi, riști să-i pierzi pe cei dragi. Dă-ți o șansă! Cere ajutor!

Dacă te droghezi, riști să-i pierzi pe cei dragi. Dă-ți o șansă! Cere ajutor!

Campania anti drog lansată la Tîrgu Mureș se desfășoară sub două slogane prezentate pe două flyere: unul sumbru, altul însorit. Cel sumbru sub sloganul „Viața ta e un dar. Nu o irosi!” pe un fundal întunecat înșiruie riscurile la care te expui dacă te droghezi, iar cel optimist  sub sloganul „Dă-ți o șansă să ajungi să ai o carieră, o familie! Cere ajutor!” indică adresa Centrului  unde tinerii în derivă pot găsi ajutor specializat.  

Lansarea campaniei „Fără droguri”a fost găzduită joi, 11 octombrie, într-o sală de conferințe a impozantului hotel Concordia din centrul orașului.  

 

Lansarea Campaniei Fără droguri” 

 

Cu ocazia lansării Campaniei de prevenire și combatere a consumului de droguri în rândul tinerilor, deputatul USR de Mureș, Lavinia Cosma i-a avut ca invitați pe prof. Ioan Macarie, inspector școlar general  IȘJ Mureș, Natalia Dulău inspector principal IPJ Mureș – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Alexandra Pîrvu, președinte Colegiul Județean al Elevilor și Ion Aleodor Roman, coordonatorul Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog. 

 

Înainte de a fi prea târziu 

 

La începutul conferinței de presă organizată cu această ocazie, Lavina Cosma, deputat de Mureș a explicat motivele care au dus la inițierea acestui demers. 

Fără droguri este o campanie de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor. Din păcate, în ultima perioadă la nivelul întregii țări am constatat o creștere, aș putea spune îngrijorătoarea fenomenului. Sigur trăim alte vremuri, pe vremea noastră, cum ne place să spunem, mergeam la școală și atât! Nu aveam astfel de preocupări, însă vremurile s-au schimbat și atunci și noi trebuie să ne adaptăm. Când spunem noi, mă refer la instituțiile care au atribuții potrivit legii în acest sens și vreau să le mulțumesc pe această cale că au venit și s-au alăturat demersului și au înțeles că nu e vorba nici de politică și nici de alte chestiuni, ci pur și simplu este vorba de comunitatea noastră. Acesta e locul unde noi trăim cu toții și dacă nu facem nimic în acest moment s-ar putea ca foarte curând să ajungem să fie prea târziu și să nu mai putem controla fenomenul!”a spus Lavinia Cosma. 

 

În căutarea unor soluții 

 

Părinții ocupați de grija zilei de mâine pierd din vedere copiii, care din curiozitate sau din teribilism își procură cu destulă ușurință substanțele ilicite. 

A crescut foarte mult consumul de droguri și de alte tipuri de substanțe și noi trebuie să facem ceva în acest sens! Ideea e că vom intra în școli cu sprijinul inspectoratului și cu sprijinul directorilor de școli cu care am avut o întâlnire și, foarte important, vom merge la ședințele cu părinții pentru că o mare problemă, din păcate, e părintele. Poate că sunt unii părinți care nu se ocupă atât de mult de copiii lor cum ar trebui. Avem comanda on-line care e și mai simplu de realizat. Copilul stă acasă și își comandă de pe internet. Am încercat să găsim și o soluție legislativă în acest sens, așa că în momentul de față lucrăm la o propunere”, a continuat Lavinia Cosma. 

 

Anturajul e de vină 

 

În continuare a luat cuvântul inspectorul școlar general, prof. Ioan Macarie, subliniind că în anturajul elevului trebuie căutat vinovatul care îl deviază pe acesta de pe calea cea bună. Pentru că asemenea lucruri nu se întâmplă în școală.  „Din punctul de vedere al învățământului mureșean eu aș începe cu întrebarea oare câți cunoaștem dimensiunea unei decizii luate la minut? Toți facem lucruri bune, și eu fac lucruri bune, dar niciodată nu facem suficient, din păcate. Și iată că într-un minut, poate, o decizie luată la nivelul unității școlare – pentru că așa este și legea – poate să însemne o tragedie pentru un astfel de copil. Dar cunoscând faptul că acești copii, care din păcate cad în patima consumului de droguri  Eu cred cu tărie că nu li se întâmplă în școală … pentru că-n anturajul și în afara școlii încep primii pași în astfel de necazuri și nenorociri. Și cred părinții și comunitatea trebuie să facă multe lucruri ca să se schimbe mentalitatea. Lucrul cel mai important este familia. Dacă familia nu vine, de aici apar foarte multe probleme. Familia trebuie să vină foarte – foarte des la școală. Apoi diriginții trebuie să se implice, comunitatea și după aceea bineînțeles conducerea unității școlare poate să hotărască ce este de făcut”, a continuat prof. Macarie, vizibil marcat de un caz recent descoperit la o școală din Luduș. Acolo s-a luat decizia aceea de un minut care are fi putut distruge viața unui copil. „Un singur exemplu am avut, la o școală din Luduș, la un băiat care se punea problema discutării lui în Comisia de disciplină și pentru a lua o decizie. Eu mă bucur că școala a luat decizia cea mai înțeleaptă și nu cea de exmatriculare pentru că o decizie luată într-un minut poate distruge viața unui copil. E un copil care a fost monitorizat în permanență, părinții știu … consum de droguri, dar nu știu ce fel … în clasa a XI-a  Nu mai știu de alte cazuri”, a conchis acesta. 

 

În jur de cinci cazuri depistate lunar  

 

La conferința de presă a participat și inspectorul principal Natalia Dulău, din partea Inspectoratului Județean de Poliție Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității. „Subiectul e de mare actualitate. Necesită o atenţie deosebită din partea tuturor, fie că vorbim despre autorităţi care au competenţe – fie prevenirea, fie combaterea problematicii drogurilor – mă refer aici la comunitate, în special la şcoală şi la familie. Ministerul Afacerilor Interne gestionează această problematică prin structurile de specialitate, pe partea de prevenire vorbim despre Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog, iar pe partede combatere vorbim despre Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO). Din punctul nostru de vedere, al Poliţiei, sprijinim orice demers care vizează siguranţa comunității noastre şi, în special, siguranţa copiilor noştri. Am și câteva date statistice de la colegii noștri de la Brigada de Crimă Organizată. În acest an, în primele 8 luni, au fost sesizate 41 de cazuri, care fac referire la domeniul drogurilor, faţă de 37 în anul anterior, la nivelul întregului an. Se constată o uşoară creştere, dar vorbim despre o problematică deosebită prin prisma impactului pe care consumul de droguri îl are atât la nivel individual, cât și la nivel comunitarSprijinim această campanie vom fi prezenți în școli, vom fi prezenți în mijlocul părințilorvom fi prezenți chiar și la partea de cercetare sprijinind realizarea chestionarului”, a arătat Natalia Dulău. 

 

Chestionar anonim și statistică 

 

Un chestionar pe care elevii mureșeni îl vor completa în cadrul campaniei, sub protecția anonimatului, are menirea de a afla dacă și ce droguri au folosit aceștia. Pentru a ajunge mai aproape de elevi din această echipă a campaniei „Fără droguri” face parte și eleva Alexandra Pîrvu din partea Consiliului Județean al Elevilor.  

Ion Aleodor Roman, coordonatorul Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) a menționat că anul trecut au fost înregistrate 56 de noi cazuri de consumatori de droguri, majoritatea fiind tineri între 15 și 25 de ani. Cei de peste 30 de ani au fost cazuri de recidivă. „În anul 2017 am avut înregistrate 56 de cazuri noi care au fost în asistență la centrul nostru. Drogul principal de consum a fost canabisul, dar au mai fost și consumatori de noi substanțe psihoactive sau cum se numesc în limbajul comun, etnobotanice. Înainte își făceau rost de aceste substanțe din magazinele acelea de vise dar, din păcate, a rămas piața neagră de unde se procură și celelalte droguri nu doar aceste noi substanțe psihoactive, de pe anumite site-uri de pe internet”, a spus coordonatorul CPECA. 

 

Împreună prin școlile urbei 

 

Campania „Fără droguri” are ca parteneri de la Consiliul Județean al Elevilor prin toate instituțiile importante până la Colegiul psihologilor, pe toți cei care vor să schimbe mentalități și să ajute la asigurarea unei vieți normale pentru tinerii din comunitate. „Toți acești parteneri împreună vom merge la orele de dirigenție cu un mesaj foarte bine construit astfel încât să putem ajunge la elevi și împreună, dacă ne punem resursele pe care le avem la un loc, cu siguranță impactul va fi cu mult mai mare. Un alt element important al campaniei constituie faptul că vom merge la ședințele cu părinții. Din păcate, sunt părinți care nu sunt foarte ancorați la viața copilului și din diferite motive pur și simplu nu știu ce se întâmplă cu copilul lor. Eu cred foarte tare că această campanie va fi și o schimbare de mentalitate pentru că vom reuși să ajungem la acei părinți care poate nu și-au întrebat demult copilul tu ce mai faci?” Aparent e o simplă întrebare, dar de fapt poate să dezvăluie atât de multe lucruri. Și atunci, cum tot spun eu și îmi place să spun lucrul ăsta pentru că e un adevăr, funcțiile pe care le avem pot să fie vremelnice, dar contează ce faci atâta vreme cât ai o responsabilitate publică”, a conchis Lavinia Cosma. 

 

 

Erika MĂRGINEAN