Academicianul Daniel Daianu, Marius Stoian și Bogdan Gavrilă au participat săptămâna trecută, marți seara la o dezbatere intitulată „Romania & The World Today”, organizată la Târgu Mureș, la inițiativa Club România, cu sprijinul Azomureș.
Evenimentul, moderat de Bogdan Gavrilă și-a propus să ofere câteva chei de interpretare a recentelor evoluții de pe scena internațională, în siajul Summit-ului G7, alegerii președintelui Franței sau Declarației de la Roma.
Formatul propus de organizatori a antrenat în dezbatere și puncte de vedere ale unor figuri marcante ale elitei mureșene din mediul academic sau de business. Evenimentul s-a bucurat de prezența și intervenția prof. Dumitru Rădoiu, prof. Ovidiu Cotoi, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF, prof. Lucian Chiriac, Alexandru Cistelecan, critic literar, precum și a oamenilor de afaceri Remus Bența, președinte Caparol, Alin Muresan, Cosmin Pop, Gogolak Zsolt, etc.
Redam mai jos fragmente din prezentările acad. Daniel Dăianu și Marius Stoian:
Acad. Daniel Dăianu:
„În interpretarea evenimentelor pe care le trăim, avansez câteva teze privind curenți de profunzime, cu efecte majore pe plan social și economic.
Tehnologia
Trăim vremuri de mari frământări sociale, iar tehnologia, chiar dacă aduce progres, crează un disconfort major atât oamenilor, dar și statelor, diverselor structuri organizaționale. Se ajunge la copleșirea capacității de adaptare .
Schimbarea tehnologică a antrenat mari dificultăți pentru un număr mare de oameni; nu puține țările industrializate se confruntă cu un nivel de șomaj ce creeaza tensiuni mari.
Atacurile informatice vulnerabilizează si reprezintă o prioritate pe agenda guvernelor, uneori mai obsesivă decât problema terorismului.
Criza globalizării
Este adevărat că tehnologia este un driver al globalizării. Ea poate fi un instrument deosebit de util, dar în aceeași măsură poate să acutizeze relații de adversitate, nu conduce neapărat la o „nirvana”. Revenim la un “‘Real politik”‘, și asistăm la schimbarea balanței de putere; China devine o superputere din toate punctele de vedere.
Criza Europei
Europa nu și-a revenit încă din șocul crizei financiare, iar peste această traumă s-au suprapus criza zonei euro, fenomenul imigrației masive și terorismul.
Tandemul franco-german trebuie să dea un impuls de reconstrucție și regândire a Uniunii Europene, a zonei euro in principal.
Destructurarea politicului
Criza partidelor politice mari este deosebit de periculoasă întrucât eventuale evoluții nu rămân obligatoriu în matca procesului democratic. Spre exemplu, populația sărăcită poate cere măsuri tip manum militari, regimuri autoritariste. De aceea, nemulțumirea oamenilor nu se traduce în plan politic neapărat in înființarea unor partide noi care să preia mesajele într-o societate liberală. Există risc major de derapaj în afara cadrului democratic.
Inward-looking
Societatea manifestă un sindrom de întoarcere către sine-„inward-looking”. Globalizarea a creat o masă mare de perdanți, de oameni care gândesc, au percepția că nevoile lor de baza-asigurarea hranei și securitatea fizică nu- mai pot fi dobândite în acest cadru. Cerința oamenilor este de securitate fizică și locuri de munca, sprijin de la stat.
În ceea ce privește România
E greșit a se isca o dezbatere de tipul „SUA vs UE- Ce alegem?”. Între SUA și Germania există punți trainice și nu este în avantajul nostru niciun fel de ruptură. Aceste punți trainice trec dincolo de individualităși politice, fie ele la vârful puterii.
Interesul României este să pledeze pentru protejarea Uniunii Europene ca bun public strategic european, iar în acest sens, intrarea în zona Euro poate avea loc daca sunt întrunite două precondiții: a. să atingem o masă critică de convergență reală; b. zona euro să se reformeze și este de asteptat ca tandemul franco-german sa vina cu noutăți în acest sens”.
Sursa: oranoua.ro