Mai mulți târgumureșeni ne-au semnalat priveliștea dezolantă a gardurilor vii ce împrejmuiesc spațiile verzi din cartierele orașului. Mergând pe urmele acestor sesizări am constatat că doar un anumit soi de gard viu a căzut pradă unor dăunători, și anume tufa mereu verde, cunoscutul Buxus.
Cydalima perspectalis
Studiind mai de îndeaproape starea acestor tufe, am putut observa și intrușii, instalați printre crengile și frunzele tufei. Omida de trei-patru centrimetri lungime, de culoarea frunzei, cu marginile galbene și capul negru țese frunzele pregătind culcușul pentru noua generație de dăunători. Vinovat de apariția dăunătorilor este un fluture, pe nume Cydalima perspectalis, care de trei ori pe an se ocupă de perpetuarea speciei. Progeniturile lui rezistă peste iarnă, ascunse în culcușul de frunze. Omida roade nu doar frunzele dar și crengile boscheților de Buxusi, de aici rezultând priveliștea dezolantă a gardului viu.
Sesizări nu doar din oraș
Căutând pe internet am aflat denumirea dăunătorilor,comparând imaginea realizată în boscheții din cartierul Tudor. Sesizări despre existenta acestor dăunători am primit din cartierele Dâmbu Pietros, (strada Parângului), Aleea Carpați, Tudor, dar și din localitățile Corunca și Ulieș.
”Cunoaștem situația”-spun cei de la Sere
Încercând să găsim o soluție pentru combatarea dăunătorilor ne-am adresat Administrației Serelor, Parcurilor și Zonelor Verzi din cadrul Primăriei municipiului Tîrgu Mureș.Directorul Adminsitrației, Sava Mihai fiind în concediu am stat de vorbă cu directorul adjunct, Bako Attila. ”Cunoaștem situația. Am mai primit sesizări. Anul acesta au apărut dăunătorii. Noi răspundem doar de Unitatea Administrativă Tîrgu Mureș, mai puțin împrejurimile. Dacă se sesizează în scris, noi cunoaștem problema, le punem la dispoziția specialiștilor care se deplasează la fața locului și rezolvă problema”, ne-a explicat directorul adjunct, precizând că nu este de meserie.
Pașii de urmat:
Am repetat indicațiile primite ca să vedem dacă am înțeles corect: ca să nu meargă individual fiecare cetățean, să anunțe Asociația de proprietari, aceasta să anunțe în scris Primăria, apoi specialiștii vor rezolva problema!
EM