„Viață curată și fără compromisuri”
„În fiecare an urmărim acelaşi scop: de a reda speranţa şi de a îmbunătăţi viaţa – cea a comunităţii noastre”, acesta este mesajul pe care cei care se află în spatele acțiunilor Fundației Transilvane Alpha îl transmit an de an. Și au trecut 25.
25 de ani în care mii de oameni au primit speranță la viață, au fost ajutați să aibă o viață mai ușoară, mai bună.
Cum s-a născut…
Despre cum s-a născut acest frumos și ambițios proiect care ne-a demonstrat că oamenii pot face lucruri mărețe, am aflat cu interes de la președintele Consiliului Director al Fundației Alpha Transilvană, neurochirurgul Alexandru Lupșa, care scrie așa: „În urmă cu 25 de ani, la 17 martie 1992, la Tribunalul Tîrgu Mureș, se hotăra legalizarea unui demers privat, de înființare și înscriere ulterioară în registrul persoanelor juridice, a unei entități libere, apolitice, necondiționate rasial, etnic sau religios, menite să împlinească aici, în Transilvania, visul unui grup de persoane voluntare, cetățeni români și cetățeni olandezi; demers destinat unui nou început în protecția șanselor de egalitate socială a persoanelor vulnerabile, în special a celor cu dizabilitate severă, mintală și/sau combinată, de orice cauză”.
De ce ALPHA?
…„I-am spus generic ALPHA, tocmai fiindcă am dorit să fie un început al unei vieți curate și fără compromisuri compromițătoare, aici în urbea în care m-am născut și crescut și în care părinții mei doreau să trăim între și pentru oamenii de care și lor le-a păsat foarte mult.
Eram acasă de un an, după o superbă experiență medicală și umană în Olanda, și deja după o încercare frumoasă de a construi o asociere privată pentru oferirea de locuri de muncă pentru persoane cu deficit locomotor”…
Visul… o minune
„Visul nostru era să facem posibilă dezinstituționalizarea unui număr de circa 30-31 de copii cu dizabilitate severă (termenii folosiți atunci îi defineau cu polihandicap sau invalid), care cu sprijin printr-un centru de zi de îngrijire și recuperare, se puteau întoarce în familiile care îi iubeau nespus, dar erau depășite de complexitatea problemelor. Și pentru că invaliditatea neuro psiho motorie era cauza, am „introdus” un termen, probabil absent atunci din DEX și i-am spus „revalidație” (combinație româno-olandeză).
Și pentru că deși plini de speranțe într-un alt viitor al României, era clar că ceea ce ne trebuia nouă, părinților, autorităților locale, dar și locuitorilor acestei urbe, guvernului etc., era capacitatea de a persevera în atingerea scopului, visul nostru a fost botezat PERSEVERENȚA.
Așa s-a născut, după o „sarcină” aproape la termen (6 iunie 1991 – 17 martie 1992), Fundația Transilvană ALPHA cu principalul ei proiect de infrastructură „Centru de Revalidație pentru copiii cu polihandicap PERSEVERENȚA”.
În curând, acest vis minunat împlinește 25 de ani, crescut în condiții dificile, cu multe dificultăți și chiar pericole de iminentă distrugere.
Poate „numele de botez” ne-a mobilizat ca un simbol al rezistenței în fața tuturor greutăților sau a fost cel care nu a permis să se stingă flacăra pasiunii celor ce au visat și prin asta am putut să aducem în sprijinul acestei cauze atât de mulți susținători care fac posibil mersul nostru înainte, de loc mai ușor ca acum 25 de ani”.
„Vă doresc….”
„Vă doresc să visați lucruri frumoase pentru alții. Nimic nu vă va face mai împliniți decât puterea de a „vă bate pentru o cauză care nu este a dvs. personală”, ci a altor oameni din preajma dvs., pe care poate viața cu greutățile ei i-a înfrînt în așa masură încît singuri nu mai au puterea de a lupta. Doar așa lumea va deveni altfel, mai empatică, mai bună, mai normală, când omul va putea deveni o personalitate ALPHA, adică una căreia ÎI PASĂ…
Zicala spune că speranța moare ultima…
Recent la o interesantă reuniune jurnalistică (PoST 2016), o scriitoare americană mi-a inoculat modul dânsei de a vedea această zicală și m-a convins că SPERANȚA nu va muri niciodată până trăiește PASIUNEA. Deci dacă speranțele tale sunt puține, în agonie, dar încă mai păstrezi vie pasiunea pentru ceea ce faci, este o bună șansă de reușită…
Vă doresc să vă „hrăniți” bine pasiunea, ca să dați o șansă reală speranței”, scria Alexandru Lupșa, duminică, pe pagina sa de socializare.
25 de ani
Și pentru că împlinirea celor 25 de ani de activitate, încununați de succes și omenie, nu putea să treacă neobservată, în această săptămână, 13-17 martie, Fundația Transilvană Alpha organizează o serie de evenimente, workshopuri pentru cei mari și cei mici, prezentări interesante și un Bal de caritate.
O săptămână plină
Astfel, luni, 13 martie, ora 18.00, s-a organizat un workshop, atelier creativ pentru părinți, intitulat „Ingredientele fericirii” și tot luni, tot de la ora 18.00, s-a desfășurat și un atelier creativ, în cadrul căruia cei mici au creat câte o zânuţă simpatică, acțiunea s-a numit „Atelierele Îndemânaticilor”.
Marți, 14 martie, de ora 17.00, se va desfășura un workshop intitulat „Învățarea pe tot parcursul vieții”; atelierul va furniza informaţii legate de principalele activităţi ale centrului Atrium, precum şi despre serviciile specializate, adaptate nevoilor tinerilor și adulților cu dizabilități.
Joi, 16 martie, de la ora 17.00 se va desfășura prezentarea raportului Anual al Fundației Transilvană Alpha, eveniment destinat partenerilor, sponsorilor, beneficiarilor și prietenilor fundației, iar vineri, de la ora 18.00, se va desfășura a treia ediție a Balului Speranței.
Balul Speranței, eveniment unic și inedit
Așa cum am amintit și mai sus, în data de 17 martie 2017, cu începere de la ora 18.00, va avea loc cea de-a treia ediție a Balului Speranței, eveniment organizat de către Fundația Transilvană Alpha, în colaborare cu Romarta Luxury Events.
În acest an aniversar, în care Alpha împlinește 25 de ani de activitate, se va realiza o cauză specială în beneficiul căreia vor intra fondurile strânse, și anume: realizarea celei de-a doua ediții a festivalului Art for Change, manifestare unică în România, prin care „sprijinim şi dezvoltăm cultura, diversitatea și respectul faţă de celălalt”, spun organizatorii.
Evenimentul urmărește creșterea nivelului de conștientizare, încurajarea persoanelor cu dizabilități în a participa activ la viața culturală a comunității, înţelegerea şi promovarea valorii culturale a diversităţii şi convieţuirii în spaţiul public. Festivalul Art for Change se derulează pe durata a patru seri, fiecare având o temă distinctă: teatru, film, dans și muzică.
„Prima ediție a festivalului a demonstrat că imaginea greşită, bazată pe prejudecăţi şi stereotipii, generată de-a lungul istoriei despre persoanele cu dizabilităţi, nu se bazează pe realitate. Toţi cei prezenţi în cele patru zile de festival am conştientizat faptul că noi, OAMENII, suntem diferiţi unii de ceilalţi şi dacă înţelegem şi apreciem aceste diferenţe, ca şi rezultat avem cu TOŢII doar de câştigat. CUM anume putem combate discriminarea faţă de persoanele cu dizabilităţi? Cum putem reduce instituţionalizarea acestor persoane? Cum putem include în comunitate această mare categorie de oameni? Cum putem sensibiliza societatea asupra existenţei şi consecinţelor fenomenului de excluziune? PRIN EVENIMENTE ORGANIZATE ÎN COMUNITATE cu SPRIJINUL ŞI SUSŢINEREA TUTUROR MEMBRILOR SĂI”. Accesul la eveniment se face în baza achitării biletului de participare sau a achiziției unui pachet de beneficii.
Alexandru Lupșa: „Suntem o organizație care facem”
Despre activitatea Fundației Transilvane Alpha, într-un scurt interviu cu președintele Consiliului Director al Fundației Alpha Transilvană, neurochirurgul Alexandru Lupșa:
Rep.: Ce au însemnat cei 25 de ani de activitate ai Fundației Alpha pentru dumneavoastră?
Alexandru Lupșa: Pentru noi și pentru organizație au însemnat foarte mult, activități variate sub umbrela unui gând de ecologie umană. Alpha nu este o organizație monoproiect sau foarte strict orientată numai către un singur țel. Are evident proiecte majore de infrastructură, împărțite pe departamente, dar îmbrățișează foarte multe proiecte pe care le punem noi în acest coș frumos al ideii de ecologie umană și care înseamnă o muncă în direcția atenuării discriminării oamenilor vulnerabili în societate. Dar și a ideii asanării societății în concepte ecologice și meritocratice reale. Suntem o organizație care îmbrățișăm o filozofie de tip socio-liberal în care omul este centrul societății.
Rep.: Care sunt proiectele și activitățile care v-au marcat cel mai mult și care au adus cele mai multe beneficii societății?
Alexandru Lupșa: Ideea pregnantă era să readuci concizia persoanelor și familiilor marginalizate de condiții medicale și în special dizabilitatea neuro-motorie, care așează persoana, dar și familia acesteia undeva la periferia vieții sociale. Noi ne ocupăm de persoana și familia cu dezabilități și integrarea ei socială de la naștere și până la seniorat și deces. Avem un concept holistic. Avem proiecte importante pentru tineri și adulți cu dezabilitate, care se încadrează dificil în societate și inclusiv cu lucruri foarte complexe de educație vocațională și inserție în muncă monitorizată ca să le oferim o posibilitate de a se încadra în muncă și de a deveni independenți în societate.
Rep.: Ce proiecte aveți pentru viitor?
Alexandru Lupșa: Lucrăm cu metode practice. Suntem o organizație care nu pledăm pentru metoda activismului teoretic. Ci suntem o organizație care facem. Generăm proiecte de inserție pe care le încercăm să vedem dacă ele corespund profilului societății și dacă în mod real există capacitate adevărată dea susține aceste activități. Așa că vom continua, dacă va fi posibil, activitatea de recuperare medicală neuro-motorie în ideea unei inserții cât mai bune în școala normală a tuturor copiilor care pot fi ajutați să se insereze fiindcă promovăm o filozofie incluzivă.
Rep.:Ce doriți să transmiteți membrilor Alpha la împlinirea a 25 de ani de activitate?
Alexandru Lupșa: Membrii sunt foarte mulți, susținătorii sunt foarte mulți. Tuturor le doresc să fie sănătoși și în felul acesta capabili să se gândească la alții și în al doilea rând să-și păstreze pasiunea pentru a face pentru ei mai puțin favorizați decât noi și a le deschide în continuare căile de a se integra în societate.
Fundaţia Alpha Transilvană a dezvoltat în ultimii 25 de ani un sistem integrat pentru asigurarea continuităţii serviciilor sociale destinate persoane cu dizabilităţi cu acoperire judeţeană / regională astfel: Servicii de prevenţie şi intervenţie timpurie pentru nou-născuţi; Centre de zi pentru copii şi adulţi cu dizabilităţi severe; Servicii ambulatorii de recuperare şi reabilitare la domiciliu pentru copii cu dizabilităţi; Servicii de informare, consiliere şi medierea locului de muncă pentru adulţi cu dizabilităţi; Dezvoltare de ateliere şi unităţi protejate.
Titi Dălălău