Zilele trecute au apărut primele imagini cu clopotul-record care va fi amplasat la Catedrala Mântuirii Neamului, a doua ca mărime din Europa. Desigur, totodată au apărut tot felul de critici la adresa clopotului şi, din nou, a Catedralei. Dar…
Barcelona, Paris, Londra, Moscova… fiecare dintre aceste orașe au cel puțin câte o catedrală cu care se laudă. Nu doar că se laudă, dar atrag mii şi mii de turişti. De ce? Pentru că sunt mari şi impresionante. De fapt, tot ce e mare are succes. Nu contează neapărat dacă e frumos, dacă e estetic sau practic. Ne putem gândi de exemplu, doar la Turnul Eiffel, care, la începuturi, părea să nu aibă niciun scop practic; desigur, nici estetic.
Deci, orice edificiu de proporţii poate fi considerat o investiţie turistică, mai ales dacă dimensiunile se încadrează în categoria recordurilor.
Cu excepţia românilor. La noi, când se realizează ceva impresionant, impunător e sau unic, ceva ce poate fi un reper turistic pentru ţară, ceva ce poate fi un record, mulţi se apucă să critice, mai ales dacă ţine de domeniul religios. În loc să ne bucurăm că se realizează şi la noi lucruri deosebite, despre care se poate vorbi admirativ în lume, noi ne supărăm. Oare nu poate deveni Catedrala Mântuirii Neamului un reper turistic prin proporţiile sale. Oare clopotul acestei catedrale, cel mai mare din lume de felul său, nu poate deveni în sine un simbol?
Până la urmă ce-ar fi fost ca şi alte popoare să fie atât de înverşunate împotriva marilor realizări arhitecturale? Ce-ar fi fost Egiptul fără Marea Piramidă (care a fost cea mai înaltă construcţie din lume mai mult de 43 de secole) sau Constantinopolul fără Sfânta Sofia?
Iar apoi, Catedrala din Bucureşti nu e cu totul şi cu totul exagerată faţă de alte repere de genul acesta din lume.
De exemplu, în Serbia există cea mai mare biserică ortodoxă din lume: Catedrala Patriarhala Sfantul Sava din Belgrad are o lungime de 186 de metri, iar înălţimea cupolei este de 119 metri, punctul cel mai înalt atingând 134 de metri. Suprafaţa catedralei este de 3.500 mp, iar clopotnița este înzestrată cu 49 de clopote. Catedrala are capacitatea de 10.000 de persoane.
Comparativ, Catedrala noastră Naţională are o lungime de 126 de metri, înălţimea de 120 de metri, cu o capacitate de 5.000 de persoane.
Iar exemplele de monumentalitate pot continua, inclusiv cu biserici occidentale. Sagrada Família (Sfânta Familie) din Spania are o înălţime de 170 de metri. Bazilica Sfântul Petru din Roma are lungimea de 186 metri, înălțimea cupolei de 138 metri, și cu o suprafață totală de peste 15.000 m², fiind cea mai mare biserică din lume.
Apoi, referitor la clopotul principal de la Catedrala românească, acesta este cel mai mare din Europa (exceptând Rusia): 25 de tone, 3,3 metri înălţime şi tot atâţia în lăţime. În prezent, cel mai mare clopot din lume este Clopotul ţarului, care are 216 tone, înălţimea de 6,14 m şi diametrul de 6,6 m. Dar, este un clopot fix, din Rusia, construit în secolul XVIII.
Concluzia: nu strică să avem şi noi nişte repere turistice-record. De ce să ne tot complacem în lucruri mărunte, când lucrurile măreţe aduc faima şi turiştii?
Iar Catedrala Mântuirii Neamului va fi a doua ca mărime din Europa, una dintre cele mai mari din lume şi va deţine cel mai mare clopot în mişcare din lume situat într-un edificiu religios.
Titi Dălălău
Educatie e praf, in spitale mor oameni datorita conditiilor precare, dar da, hai sa investim 68 de milioane de dolari intr-o biserica sa atragem „turisti”, ca asta ne doare pe noi acum. Jenant articol!
Nu cred ca vor veni turistii ca sa contemple un asemenea edificiu, mai ales ca asa cum se indica si in articol, concurenta e destul de mare la acest capitol.
Pe langa faptul ca toate aceste obiective turistice de care spuneai tu aici,au avut alte scopuri/motive la vremea in care au fost ridicate,au fost facute si in alte vremuri cand democratia nu avea un cuvant important de zis.Turnul Eiffel a fost un cadou iar restul Catedralelor au fost construite de imparati,regi,dictatori.Da,atrag turisti,banii curg,dar nu acesta trebuie sa fie scopul unei catedrale,plus ca ele atrag nu doar prin dimensiuni ci si prin istoria incarcata a acestor edificii.Nu merita acesti bani investiti intr-o Biserica in anul 2017 intr-o tara ca a noastra…
Totusi ai un punct rosu deoarece incerci sa vezi jumatatea plina a paharului intr-o situatie in care si tu si eu si toata restul lumii suntem spectatori si nu avem niciun cuvant de zis.
Acesta este un editorial, adica un articol-opinie. Celor carora nu le convin ideile mele, n-au decat sa se opreasca din citit, dar in niciun caz nu le permit sa ma jigneasca sau sa vorbeasca necivilizat, cum este cazul lui Dan. Dan, jenanta este postarea ta, caci nu esti in stare sa argumentezi ceva in mai mult de 2 randuri, in care mai si jignesti. Daca ai alta opinie, exprim-o civilizat!
Razvan, turistii ar putea veni pentru acest edificiu si pentru altele. De obicei o tara/regiune e vizitata pentru mai multe obiective. Desigur, concurenta e mare, dar la fel e in orice domeniu…
Hry, nu am spus ca atragerea de turisti trebuie sa fie scopul principal al unei catedrale, dar nici acesta nu este un scop de ignorat. Daca merita sau nu atatia bani aceasta catedrala e o alta discutie si tine de subiectivitatea fiecaruia. Foarte multi romani din tara asta considera ca acesta catedrala merita a fi realizata, fapt dovedit de miile de donatii.
Va felicit pentru faptul ca aduceti cateva idei interesante prin acest articol, chiar o noua perspectiva asupra importantei Catedralei Mantuirii Neamului. Desigur, nu ne putem astepta ca toti sa fie de acord, avand in vedere faptul ca articolul face referire la o biserica. Din pacate astazi multi sunt in stare sa-si dea mai degraba viata pentru o discoteca decat pentru o biserica. Si e clar ca la noi orice se doreste sa se faca bine e criticat pana la extrema. Asta se aplica si in politica, dar si in majoritatea aspectelor din tara noastra.
La Barcelona sau Paris nu stau doi in pat la spital iar scolile sunt dotate corespunzator. In Romania BOR primeste o caruta de bani ca sa se lafaiasca preotii n limuzine de lux.. chiar vedeti la BOR modestia care ar trebui sa caracterizeze un bun crestin ? BOR e un fel de SRL dar cu diferenta ca la ei e OK sa faci evaziune fiscala.. cate chitante taie bisnitarii BOR la botez, nunta, etc ?
Apropos: Cati bani a cerut sfantul Ioan Botezatorul pentru botezul lui Isus ? Pe vremea aceea nu erau SRLuri..
Oricum un asemenea kitsch nu se putea construi altundeva decat in Bucuresti, casa unui alt kitsch monstruos numit Casa Poporului !
BOR e o organizatie super corupta care in loc sa ajuta nevoiasii, le fura banii (taxe de la stat) sa-si hraneasca megalomania!
LMAO… nu o sa vina nimeni sa vada cladiri unde se spala creierele prostimii…
Ce comic esti !!!