Ministrul Mediului, Korodi Attila, a declarat luni, pentru AGERPRES, că ultimele atacuri ale urşilor arată faptul că situaţia este mult mai gravă decât în anii anteriori, motiv pentru care cotele de vânătoare trebuie folosite pentru a preveni astfel de situaţii.
„Ceea ce se întâmplă acum este mult mai grav decât ceea ce s-a semnalat anii trecuţi. Chiar şi pentru argumentul acesta săptămâna trecută am transmis foarte clar prefecţilor din ţară cu privire la cotele de urşi pentru sezonul de vânătoare 2014-2015, pentru că este nevoie ca aceste cote, care echilibrează populaţia de urşi, să fie folosite pentru situaţiile care creează probleme şi conflicte între zona locuită sau agricolă şi habitatul natural. Sper ca prefecţii împreună cu APM-urile să informeze, cum am cerut, într-o săptămână şi autorităţile locale despre fiecare cotă alocată pentru fiecare gestionar de fond de vânătoare. Ca şi comunităţile locale să urmărească cum se utilizează aceste cote. Pentru că aceste cote sunt date, clar, pentru a preveni astfel de situaţii”, a declarat Korodi Attila.
Ministrul Mediului a mai arătat că un grup de experţi lucrează deja la un pachet legislativ care să reglementeze modul în care se pot derula activităţi agricole, silvice sau de altă natură, astfel încât să nu se ajungă la un conflict cu populaţia de urşi.
„Este un grup de experţi care lucrează la un pachet întreg ce vizează modalitatea de a derula activităţi agricole, silvice, activităţi de colectare a fructelor de pădure, tot ce înseamnă posibilitatea de intrare în conflict cu habitatul natural al ursului. Vrem să ieşim cu un pachet care va putea genera o restabilire a unor reguli simple care existau înainte. Se pare că pe lângă o înmulţire a populaţiei de urşi este o problemă majoră, aceea că urşii coboară din zona împădurită către zona adiacentă – terenuri agricole, nu mai au linişte în pădure, dar din păcate nu mai au linişte nici pe păşuni şi aceste lucruri trebuie cât se poate de repede, şi asta înseamnă un an de zile, recorectate şi dacă este nevoie reglate prin normative”, a conchis Korodi Attila.
Patru persoane din Harghita au ajuns la spital, la sfârşitul săptămânii, după ce au fost atacate de urşi, atunci când se aflau pe câmp, numărul stricăciunilor provocate de animale sălbatice fiind în creştere în judeţ. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.