În cursul săptămânii trecute, trei consilieri locali din comuna Corunca (Chesa Daniel, Mașca Aurel și Moldovan Raul) au discutat situația precară a învățământului în limba română din localitatea lor în cadrul unei întâlniri cu responsabilii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș.
Aceștia au ridicat problema lipsei unei secții române la creșă și absența claselor gimnaziale la școală. O altă temă abordată a fost cea a claselor simultane din ciclul 0 – 4 de la secția română unde “învățătoarea, aflată în pragul pensionării, dă dovadă de nepăsare și lipsă de implicare”,așa cum au comunicat cei trei consilieri. În opinia lor vina pentru situația învățământului în limba română îi aparține directorului școlii “Dósa Ibolya, care timp de mulți ani a refuzat înființarea claselor școlare și a grupelor preșcolare la secția română. Din cauza lipsei de profesionalism a conducerii școlii suferă și copiii maghiari. Copiii din clasa a 8-a obțin rezultate slabe la testele naționale la limba română, plasând școala din Corunca pe locul 197 din 200 de școli mureșene”.
Consilierii locali au solicitat demisia directorului școlii. “În timpul ședinței, am solicitat demisia doamnei Dósa, care și-a demonstrat de-a lungul carierei ca director incompetență, lipsă de transparență și promovarea segregării”, au scris cei trei consilieri pe pagina de Facebook Corunca.info.
În cadrul ședinței de la ISJ a fost descoperit și un document profund ilegal. Este vorba despre un contract de comodat al Primăriei Corunca pentru creșa din localitate în care este stipulat faptul că se interzice existența limbii române în acea creșă. Acest contract este parte integrantă dintr-o hotărâre de consiliul local adoptată în 2021. Cu toate acestea Prefectura Mureș nu a atacat această hotărâre care a trecut de juriștii instituției fără nicio problemă.
În urma discuțiilor de la ISJ Mureș cei trei consilieri au primit promisiunea că locuitorii din Corunca vor fi sprijiniți cu soluțiile legale posibile. Ar fi vorba, începând cu anul viitor despre: înființarea unei grupe în cadrul creșei secția română; înființarea unei grupe cu program normal în grădiniță, pe lângă grupa existentă cu program prelungit – limba română; înființarea unei clase zero – limba română; înființarea unei clase a I-a– limba română; înființarea unei clase a V-a– limba română.
Daria Davidov, juristul ISJ Mureș a declarat pentru Punctul.ro că în cazul de la Corunca totul depinde de numărul de copii existenți. Concret, s-ar putea înființa clasele propuse din anul 2024 – 2025 dacă directorul școlii din Corunca ar propune ISJ Mureș un plan de școlarizare în acest sens. Propunerea se poate face în baza unui recensământ, să se vadă dacă sunt copii suficienți și dacă părinții doresc să își înscrie copiii la această școală”, a spus juristul ISJ.
În cazul școlii din Corunca, pentru elevii români se aplică aceleași reguli care se aplică și minorităților din România. Și anume, clasele pot funcționa chiar dacă sunt sub efectiv. De exemplu în cele cinci clase din ciclul 0 – 4 din Corunca sunt 7 copii care învață în regim simultan.
Dacă în școala din Corunca ar exista 20 de formațiuni (clase de elevi) școala care are secții de predare și în maghiară și în română, ar avea și o funcție de director adjunct. În acest caz unul dintre directori ar trebui să fie reprezentantul secției maghiare și unul al secției române. Deocamdată la școala din Corunca sunt 16 formațiuni.
Problema din Corunca există și din cauza faptului că familiile de etnie română care s-au mutat în ultimii zeci de ani acolo au preferat să își păstreze buletinele de oraș pentru a-și duce copiii, în continuare, la școlile din Târgu Mureș. Ceilalți care au ales, în mod firesc, să-și facă buletine de Corunca sunt prea puțini, fapt care se constată și odată cu înființarea claselor pentru școală. Mai mult, cei fără buletin de Corunca nu pot vota nici la alegerile locale astfel că nu au un cuvânt de spus în viața comunității lor.
La ședință au participat din partea ISJ :Dărăban Paula-Maria – Inspector şcolar general, Niță Fănică – Inspector şcolar general adjunct, Antal Levente-Mihály – Inspector şcolar general adjunct, Davidov Daria – Consilier juridic, Macarie Ioan – Inspector şcolar pentru management, Rânja Rodica- Consilier reţea şcolară / plan de școlarizare, Gros Maria –Ramona – Inspector şcolar pentru educație timpurie, limba română, Kovács Júlia – Inspector şcolar pentru educație timpurie, limba maghiară. Directoarea Școlii Gimnaziale Corunca chiar dacă a fost invitată, nu a participat la ședință.
D.B.