Cu greu vei găsi un județ cu mai multe castele, cetăți și conace decât Mureșul. În total cică ar fi 26 la număr. Din păcate, ele nu beneficiază de prea multă promovare turistică. Fiecare este deosebit prin istoria, arhitectura și legendele sale.
Castelul Ugron din Zău de câmpie este numit și Castelul-Calendar. El are 365 de ferestre, 52 de camere, 4 turnuri, 12 holuri și 7 terase, reprezentând numărul de zile, săptămâni, anotimpuri și luni dintr-un an, respectiv numărul zilelor dintr-o săptămână. În ultimii ani a funcționat ca orfelinat, dar în prezent pare că a fost lăsat în paragină. Sper totuși să se investească în renovarea lui înainte să fie prea târziu.
Castelul Teleki se află în Gornești, la doar 17 km de Târgu Mureș și este unul dintre cele care se poate vizita și în interior. Realizat în stil baroc, în formă de „U”, „cel mai frumos castel din Ardeal” se remarcă prin faptul că este orientat invers față de castelele europene din aceeași perioadă, cu capetele U-ului spre interior. În 2011 a fost retrocedat familiei Teleki, care s-a implicat activ în renovarea lui. Aici se organizează și diverse baluri și concerte.
Castelul Kemeny se află în localitatea Brâncovenești. Construit în stil gotic-renascentist în 1558, a avut diverși proprietari, printre care familia Kemeny, care a locuit aici timp de 300 de ani. Se remarcă prin zidurile groase, ca de cetate, un balcon pitoresc deasupra intrării și 4 turnuri de piatră.
Castelul Lăpușna se află în Ibănești, la aproximativ 70 km de Târgu Mureș, în munți. Este relativ nou, fiind contruit în anul 1926 pe post de castel de vânătoare pentru monarhii României. Ulterior a fost una dintre reședințele de vară ale lui Ceaușescu. În apropiere de castel se află Mănăstirea din lemn Lăpuşna, care datează din 1779. Din păcate, nu este vizitabil, fiind închiriat de proprietari în întregime către grupuri și familii. Pentru a-l vedea trebuie să rezervați o cameră în prealabil. Trebuie să mai adaug și faptul că ultimii vreo 15 km până la castel se fac pe un drum neasfaltat, plin de praf și pietre, care vă va testa nervii și suspensiile la maxim.
Castelul Bethlen din localitatea Criș, aflată la 19 km de Sighișoara, a fost ridicat în secolul al XV-lea de Mark Bethlen. Este considerat unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură gotică, cu influențe renascentiste din țara noastră. În prezent poate fi vizitat și se remarcă prin scări în spirală, încăperi spectaculoase, un turn al arcașilor, o temniță și un foișor. Parcul englezesc care îl înconjoară a fost amenajat mult mai târziu și include plante exotice aduse de departe.
Castelul Haller din Ogra a fost transformat în unul dintre puținele hoteluri-castel din țară. Arată mai mult ca un conac, iar dacă nu vreți să dormiți aici, beți măcar o socată la terasa din grădină. Când am fost noi, pe jumătate din terasă se sărbătorea o zi de naștere. Cântecele maghiare și românești se împleteau, iar atmosfera a fost mai mult decât plăcută. În curtea castelului este și o foarte mică grădină zoologică, unde locuiește un curcan absolut superb. Tot în curte am văzut și două ciubăre. Prețul unei camere duble pentru o noapte este în jur de 250 de lei.
Castelul Rhédey din Sângeorgiu de Padure a fost construit în stil neobaroc în secolul al XVII-lea de catre contele Rhédey László. Un fapt puțin cunoscut este că aici s-a născut stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Contesa Rhédey Claudia este înmormântată în cripta de sub Biserica Reformată din localitate. În prezent este vizitabil, iar în interior sunt mai multe expoziții permanente și temporare. La parterul clădirii se află și un Centru de Informare pentru Turiști. În zonă se află multe alte obiective.
Castelul Rákóczi-Bornemisza de la Gurghiu a fost contruit inițial de principele Gheorghe Rákóczi în stil renascentist. Ulterior, castelul a fost amanetat familiei Bornemisza. În prezent aparține statului. Nu poate fi vizitat în interior decât cu ocazia Zilei Porților Deschise din primăvară. Poți vizita zilnic însă parcul dendrologic din jur. Pe deal se află și Cetatea Gurghiului, ale cărei pietre au fost folosite la ridicarea castelului.
Citeste mai mult pe https://travelwithaspin.com/ro/mures-obiective-turistice/