De vizitat: Cetatea Bálványos din Munții Ciomatu
De vizitat: Cetatea Bálványos din Munții Ciomatu

De vizitat: Cetatea Bálványos din Munții Ciomatu

Una dintre cele mai frumoase staţiuni ale Ţinutului Secuiesc este situată pe versantul Munţilor Bodoc, la o altitudine de 850–900 m. Staţiunea a fost construită în locul staţiunilor de odinioară, Csiszár- şi Transsylvania. În prezent, aici funcţionează un restaurant, o pensiune şi un camping, iar între frunzişul des de fag şi carpen se mai poate zări ici-colo câte o vilă particulară. Teritoriul aşezării şi al împrejurimii este foarte bogat în izvoare de ape minerale cu calităţi terapeutice.

Ruinele legendare ale cetăţii Bálványos se află pe vârful Muntelui Cetăţii, înalt de 1056 metri. Această construcţie este una dintre cele mai vechi cetăţi medievale ale Transilvaniei de sud-est, pe care arheologii consideră ca fiind edificată în secolul XI–XII. Numele ei indică faptul că, credinţa strămoşească a secuilor a fost păstrată chiar şi după convertirea lor la creştinism. Timp de secole întregi cetatea a aparţinut familiei Apor (Opur). Astăzi, zidurile cetăţii inferioare, având perimetrul de 240 m, abia se mai zăresc în mediul împădurit, iar zidurile cetăţii interioare, având grosimea între 1,8 şi 2 metri, se pot observa pe alocuri şi au înălţimea de 5–6 metri. Din donjonul cu planul pătrat din colţul nordic al cetăţii interioare, în prezent nu a mai rămas decât un ciot.

Potrivit legendei, cetatea a fost construită de uriaşi şi zâne. În ea a locuit Apor István, care s-a îndrăgostit de Mike Imola. Tatăl fetei a fost împotriva acestei iubirii celor doi, deoarece pe atunci membrii familiei Apor au fost încă păgâni. Băiatul s-a deghizat şi a răpit fata care, împreună cu mama ei, tocmai ieşea din biserică, ducând-o în Cetatea Bálványos. La chemarea mamei fetei, localnicii din Turia au asediat cetatea, iar Imola, văzându-şi iubitul în pericol, a avut o idee salvatoare:

– Trebuie să devii creştin – a sugerat băiatului – şi, astfel, în loc de a fi blestemaţi, vom fi binecuvântaţi.

– Şi copii noştri vor fi creştini – a răspuns băiatul consimţind.

Poporul şi preoţii s-au liniştit. Asediatorii s-au transformat în nuntaşi şi, în Cetatea Bálványos, a avut loc o nuntă de care nu a mai văzut lumea până atunci.

Sursa: virtualisszekelyfold.ro

Sursa: Iubesc Transilvania România