Cernatu de Sus
La marginea satului Cernatu de Sus, mai sus de confluenţa pâraielor Mare şi Ika care se revarsă în pârâul Cernat, se află Turnul ciunt de la Cernat, mai cunoscut sub denumirea de cetatea Ika. Cea din urmă denumire a intrat în conştiinţa publică datorită lui Orbán Balázs, care a asociat această cetate cu eroul legendar pe nume Ika.
Odinioară, creasta de munte îngustă şi stâncoasă era încoronată de o fortăreaţă medievală, lungă de 200 m şi lată de 10 m, în formă mult alungită. La cele două capete interioare ale zidului se aflau două turnuri cu plan rotund, dintre care, în prezent, există doar ruinele turnului din sud, având o înălţime de 13 m. Arheologii Muzeului Naţional Secuiesc consideră că cetatea a fost construită între secolele XIII–XIV. Având în vedere că în zonă nu se afla nici o proprietate regală, această fortăreaţă a fost probabil, construită, din iniţiativă particulară sau comunitară. Se presupune că a fost părăsită cel târziu la începutul secolului XV.
Numeroase legende se leagă de cetate şi de construirea ei. Morarii din zona cetăţii au păstrat vie o tradiţie care spune că în pivniţele cetăţii sunt nenumărate comori din aur şi diamante. Este foarte dificil să se pătrundă acolo, intrarea fiind păzită de doi cocoşi furioşi şi în timp ce unul doarme, celălalt este treaz. Dacă cineva ajunge în apropierea uşii, imediat cocoşul începe să cânte, iar uşa de fier se închide de îndată.