,,Te așteptăm deasupra lumii”, ar putea suna un îndemn de promovare al acestei zone cu statut de localitate rurală ecologică, datorită produselor alimentare, calității aerului și a pășunilor și pădurilor care înconjoară așezarea. Specificul zonei este dat de tradițiile și obiceiurile păstrate cu sfințenie, meșteșugurile reprezentate de ateliere de lucru și ansambluri folclorice, dintre care ,,Junii Mariselului” – incluși în patrimoniul UNESCO. (sursa)
Comuna Mărișel este una dintre cele mai vizitate din județul Cluj, o adevărată stațiune turistică montană în dezvoltare, așezată pe un platou înalt la o altitudine de cca. 1200 de m, cu gospodării și unități de cazare răsfirate în lungul drumurilor și văilor, într-o perfectă armonie cu pădurile din jur. Este cel mai întins platou montan locuit din Apuseni!
Legendele locale spun că din Mărișel începe „împărăția lui Zamolxe”, ce se întinde pe tot Defileul Răcătăului spre comuna Măguri-Răcătău.
Pe lângă tradițiile locale, Mărișelul reprezintă un punct important și pentru știință. Aici este amenajat un Observator Astronomic privat, cu echipament de ultimă generație. Cerul este senin în cea mai mare parte a anului, iar asta permite monitorizarea stelelor și eventualelor pericole, investigarea undelor radio ș.a. Este o atracție pentru turiști și pasionați, iar vara se organizează tabere de astronomie pentru elevi.
Observatorul Astronomic Marisel – © ClujCom
Observatorul Astronomic Marisel – © ClujCom
Comuna Mărișel este vizitată de turiști tot timpul anului. Vara, amatorii de drumeții pot face excursii pe Dealul Fântânele (1341 m) – zona Crucea Iancului, de unde se poate coborî la barajul Fântânele, pe marcaj PA, cu vederi spre una din pârtiile Mărișel – Copcea, spre cariera Fântânele și Lacul Fântânele.
Tot aproape este și Dealul Copcei (1290 m) și Drumul lui Antonescu. Puteți să faceți o plimbare cu căruța sau sania trasă de cai pentru a vă bucura de peisajul arhaic din zonă
Poveste cu iz rural – © Levi Bagy Photography
La cca. 2 km de centrul satului se află cel mai cunoscut dintre obiectivele zonei, Țâcla Gavrii, punct de belvedere ce oferă o priveliște spectaculoasă spre Defileul Răcătăului, printre ultimele rămase sălbatice în Apuseni, fără drum sau potecă.
Belvedere Țâcla Gavrii – © Levi Bagy Photography
Chiar dacă nu există indicatoare spre locul de belvedere ascuns la doar câţiva paşi de drumul principal, turiştii pot ajunge cu uşurinţă.
Mesaj belvedere Țâcla Gavrii- © Levi Bagy Photography
Putem continua pe culme, deasupra satului Măguri-Răcătău, la care se poate coborî aprig pe un drum în serpentine cu o bicicletă de munte. (drumul lui Antonescu)
Defileul Răcătăului, un defileu adânc cu pereți de stâncă, denumit de către moți ‘Împărăția lui Zamolxe” are o biodiversitate luxuriantă, cu plante și animale diverse, chiar și urși.
Țâcla Gavrii spre Defileul Racatau – © Levi Bagy Photography
De la Țâcla Gavrii, dacă păstrăm direcția E pe culme, urcăm pe Dealul Arsurii sau Muntele Ijar (1238 m) cu o privelişte de excepţie. De aici se pot vedea: Mărişel Sat, Măguri-Răcătău, Muntele Rece, Râşca, masivul Vlădeasa, oraşul Cluj- Napoca şi în zilele senine de iarnă, Munţii Rodnei.
Lacul Tarnita si Somesul Cald în urcare spre Ijar- © Cabana Tarnita