Parcul Natural Defileul Muresului Superior are suprafata de 9.156 ha si se afla in raza administrativa a comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni din judetul Mures.
Defileul Deda-Toplita are o lungime de 33 km si formeaza limita dintre Muntii Calimani si Muntii Gurghiu, de natura vulcanica, din grupa centrala a Carpatilor Orientali.
In ultimele patru decenii (1945-2005) in defileul Muresului s-au semnalat 95 specii (73,64% din total) clocitoare sau probabil clocitoare (au fost observate exemplare tinere in perioada de cuibarire) si 34 (26,35%) specii observate accidental, sau ca oaspete de vara/iarna neexistand date despre eventuala cuibarire a lor.
Fauna piscicola a Muresului in defileu este foarte variata si bine reprezentata.
Muresul este printre putinele ape mari de munte de la noi, apte pentru dezvoltarea lostritei.
Încă din timpul războaielor daco-romane controlul Mureșului a constituit una din manevrele militare cheie, pe care armata romană s-a străduit să o obțină pentru a avea un avantaj asupra sistemului defensiv al Regatului dacic.
Astfel, în cursul operațiunilor militare din debutul celui de-al doilea război dacic al lui Traian se presupune că vexilația formată din trupele Pannoniei Inferior avându-l în frunte pe Aelius Hadrianus, pe atunci guvernator al provinciei pannonice, ar fi pătruns spre inima Daciei pe Valea Muresului, folosindu-se probabil și de flota fluvială – Classis Flavia Pannonica. Existența unui collegium nautarum la Apulum este un indiciu că cei care se ocupau cu cărăușia pe apă în epoca romană erau destul de numeroși. Toate materiile prime: aur, fier, sare, lemn, erau exportate spre Roma și alte provincii vestice pe calea apei. Lipsa sării în provinciile romane învecinate (cele două Pannonii și cele două Moesii) este un bun argument pentru a explica regularitatea acestui export masiv pe Mureș. Acest fapt, împreună cu densitatea mare de locuire civilă (prin cele două orașe), și cu prezența legiunii și a guvernatorului Daciei la Apulum face să apară aici cel mai important port fluvial civil al Daciei romane. De altfel, aici se intersectau autostrada fluvială a Mureșului (care se conecta la Partiscum cu drumul dinspre Lugio) cu principalul drum imperial al provinciei Dacia, ce traversa cele mai importante orașe de la nordul Dunării: Dierna – Tibiscum – Ulpia Traiana – Apulum – Potaissa – Napoca – Porolissum.