Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Legea 153/2017 a fost înregistrată în luna mai a anului trecut în Senat, în 7 iunie a primit votul final în Camera Deputaților, în 28 iunie a fost publicată în Monitorul Oficial, nr.492, iar în 1 iulie al aceluiași an a intrat în vigoare.
Într-un comunicat de presă al administrației prezidențiale, președintele României atrăgea atenția Coaliției aflată la guvernare să se asigure că legea salarizării va produce rezultate conform promisiunilor făcute, fără a genera dezechilibru în economie și implicații negative asupra bugetului public. „Această lege ar trebui să rezolve problemele salariale existente în sectorul public, fără să creeze altele. Orice ajustări ulterioare, menite să asigure spațiul bugetar destinat salarizării, trebuie să fie făcute în mod transparent, credibil și responsabil, fără a fi afectate alte sectoare importante pentru dezvoltarea economiei, respectiv investițiile și proiectele de infrastructură asumate la nivel guvernamental”, se arăta în comunicat. Încă nu a fost aplicată legea și deja creează nemulțumiri.
Despre Legea salarizării am discutat cu Lucian Drăgan, managerul Spitalului Orășenesc din Sângeorgiu de Pădure.
Reporter: Ca să înțelegem despre ce este vorba, să reamintim cititorilor noștri, ce spune Legea 153/2017?
Lucian Drăgan: Legea 153/2017 reglementează creșterile salariale și acordarea unor sporuri majorate pentru personalul plătit din fonduri publice, adică personalul din învățământ, sănătate, armată, forțele de ordine, magistrați, diplomați.
Reporter: Legea a intrat în vigoare anul trecut în iulie, dar cuantumul brut al salariilor de bază, al indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare au rămas la nivelul acordat pentru iunie 2017, în măsura în care personalul ocupa aceeași funcție și își desfășura activitatea în aceleași condiții, până în 31 decembrie 2017. Când au apărut efectiv primele creșteri?
Lucian Drăgan: Primele creșteri au apărut la începutul acestui an, la 1 ianuarie 2018, când toți bugetarii au primit o majorare de 25% față de nivelul indemnizațiilor din decembrie 2017. Asta ca urmare a trecerii contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) de la angajator în sarcina angajatului. De fapt, nu există creștere semnificativă, e un artificiu. Nici nu rămâne angajatul cu bani mai puțini, după cum s-a vehiculat, dar nici nu se-mbogățește decât cu câțiva lei în plus. Reporter: Am înțeles că legea se aplică etapizat. Începând din 2019, până-n 2022 bugetarii vor primi anual o creștere a salariilor de bază, fiecare creștere reprezentând ¼ din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din decembrie 2018.
Lucian Drăgan: Așa scrie în lege. „Creșterea respectivă și data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat”.
Reporter: În continuare din Legea 153/2017, articolul 38, la punctul b) din capitolul Aplicarea Legii aflăm, că prin excepție de la litera a), cea referitoare la creșterea de 25%, începând cu 1 martie 2018 se majorează salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile de medici și asistenți medicali din unitățile sanitare publice la nivelul salariului de bază stabilit de această lege pentru anul 2022. Să înțelegem de aici că doar medicii și asistenții medicali vor avea salariile mărite dintr-un foc la nivelul anului 2022, iar ceilalți lucrători în Sănătate nu?
Lucian Drăgan: Textul de lege precizează în mod indubitabil că de la 1 martie 2018 vor beneficia de majorarea directă, la nivelul anului 2022 din grila de salarizare, doar medicii și asistenții medicali. Citez: „prin excepție de la lit. a), începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile de medici și de asistenți medicali din unitățile sanitare publice, prevăzute în anexa nr. II cap. I, se majorează la nivelul salariului de bază stabilit potrivit prezentei legi pentru anul 2022”.
Reporter: Astfel celelalte categorii de angajați din Sănătate vor primi prima tranșă de mărire, o pătrime, abia în 2019, urmând ca în următorii ani, din sfert în sfert să ajungă la nivelul salariului de bază pentru 2022?
Lucian Drăgan: Celelalte categorii de personal din unitățile sanitare vor beneficia de salariul din grilă cu întârziere. Astfel se creează o discriminare evidentă între medici și asistenții medicali pe de o parte și celelalte categorii de personal din cadrul spitalului, în ceea ce privește nivelul de salarizare.
Reporter. Puteți da un exemplu?
Lucian Drăgan: De exemplu, la spitalul nostru un economist cu studii superioare de lungă durată va avea jumătate din salariul de bază a unei asistente medicale cu studii postliceale. Pe de altă parte, nu cresc salariile personalului din conducere din spital. Medicul din spital va avea salariul de bază de două ori mai mare decât managerul unității sau membrii Comitetului Director, adică directorul medical, directorul financiar-contabil. Astfel, legea își încalcă propriile principii, în condțiile în care subordonatul va avea salariul de bază mai mare decât șeful ierarhic. Nicăieri în lume nu există așa ceva.
Reporter: Într-un spital sunt multe categorii de angajați, de la infirmiere până la manager care nu vor beneficia din 1 martie 2018 de salarii majorate. De ce credeți că medicii și asistenții sunt tratați preferențial?
Lucian Drăgan: A nu se înțelege greșit. Sunt perfect de acord cu creșterea salariilor pentru medici, respectiv asistenți medicali. Merită din plin. Consider de altfel că prin această măsură se încearcă stoparea exodului personalului medical spre țările vestice. În același timp, mă nemulțumește discriminarea aceasta prin care se creează frustrări și tensiuni între angajații aceleași unități sanitare.
Reporter: Salariile sunt confidențiale sau ar trebui să fie…
Lucian Drăgan: Într-un orășel ca Sângeorgiu de Pădure și într-un spital cu 50 de angajați ca al nostru, toată lumea se cunoaște cu toată lumea. E o atmosferă colegială, oamenii se ajută între ei. Din 2013 de când sunt managerul spitalului am redresat situația spitalului pe care l-am preluat pe punctul de a fi fost în pericol de a fi închis. Avem o relație bună cu Casa de Sănătate, cu Primăria. Treburile merg bine…
Reporter: Bolnavii nu trebuie să aducă de acasă pansamente, medicamente?
Lucian Drăgan: Nu. Nu! Nu avem asemenea probleme. Avem 50 de paturi, 50 de angajați. Toate posturile sunt ocupate de oameni care muncesc cu conștiinciozitate. De aceea spun, că după aplicarea legii, personalul TESA, economista de pildă cu studii superioare care muncește de-i sar capacele va câștiga jumătate din salariul unei asistente cu studii postliceale. Infirmiera va munci încă un an pentru același salariu, iar în 2019 va primi o pătrime din mărirea la care trebuie să ajungă până-n 2022. Prin aplicarea Legii 153/2017, de la 1 martie 2018 vor fi în pericol atât posturile de manageri, cât și de directori medicali din toate unitățile spitalicești.
Reporter: De ce credeți asta?
Lucian Drăgan: Pentru că managerii care la pregătire sunt medici, care pot lucra și acum în cadrul spitalului fără să fie remunerați pe lângă indemnizația de manager și directorii medicali care obligatoriu sunt medici vor prefera să lucreze pe funcțiile de medic pentru un salariu de două ori mai mare, decât să aștepte creșterea etapizată începând din 2019.
Reporter: Sesizarea dumneavoastră pare corectă. Cum de n-a fost observată de nimeni până acum?
Lucian Drăgan: Au mai observat unii, dar mai speră, mai așteaptă să vadă. Asta e opinia mea și am dorit să trag un semnal de alarmă, poate se mai poate schimba ceva, înainte de a fi prea târziu!
A consemnat Erika MĂRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.