De ziua Armatei Române s-au lansat la Reghin volumele Români și Unguri 1918-2018

De ziua Armatei Române s-au lansat la Reghin volumele Români și Unguri 1918-2018

Primăria şi Consiliul Local Reghin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş, Biblioteca Municipală Petru Maior şi Despărţământul Reghin al Astrei au organizat simpozionul intitulat „25 Octombrie – Ziua Armatei Române”, în data de 25 octombrie, la sediul bibliotecii.
Evenimentul a fost deschis prin intonarea Imnului de Stat, momentul religios a fost oficiat de către părintele Valentin Vârva, protopopul Reghinului și părintele inspector Claudiu-Dorin Chiorean, urmat de salutul directorului bibliotecii, Sorina Bloj.
Fiecare veteran de război are povestea lui…

… mai mult sau mai puţin spectaculoasă, însă toţi au un numitor comun: oroarea războiului prin care au trecut. Cu lacrimi în ochi, la cei 75 de ani de existenţă, cu o minte ageră şi vioaie, şi cu un talent muzical înnăscut, Maria Bucin Crişan, rapsod popular din satul Sânmihai de Pădure, a povestit despre acea perioadă. Publicul prezent a aplaudat-o atât pe ea, cât și pe rapsodul Dumitru Gliga pentru cântecul patriotic interpretat cu atâta emoţie în glas, cântec ce amintea de starea de spirit a celor rămaşi acasă, dar şi de îndemnul adresat soldaţilor, cu speranţa că în luptă vor birui.
Despre semnificaţia acestei sărbători, despre eroismul oştenilor români şi idealul unirii neamului românesc a susţinut o alocuţiune…

… prof. dr. Florin Bengean.
„Prin activitatea de astăzi am adus, în primul rând, omagiu de prețuire ostașilor români care și-au dat viața pe câmpurile de luptă. 25 octombrie este Ziua Armatei Române, pentru că la 25 octombrie 1944 armatele române au eliberat ultima palmă de pământ prin bătălia de la Carei. Activitatea de azi se încadrează în ciclul de activități pe care le organizăm în cinstea Centenarului Marii Uniri. Instituția noastră a organizat în colaborare cu alte instituții diferite manifestări, conferințe, simpozioane pe parcursul acestui an și acest șir de evenimente vor continua”, a subliniat prof. dr. Florin Bengean.
Nicolae Băciuţ…

… directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură a vorbit atât despre cartea care încă prin titlul său stârneşte de la prima lecturare curiozitatea cititorului, cât şi despre semnificaţia istorică a Zilei Armatei.
„E încă o zi de cultură de substanță la Reghin. 25 octombrie, chiar dacă aparent e doar Ziua Armatei, organizatorii acestui eveniment cultural au știut cum să dea extensie unui eveniment în așa fel încât el să fie cât mai atrăgător. A fost un eveniment unic și probabil irepetabil în istoria Reghinului, pentru că profesorul Petre Țurlea a prezentat o lucrare capitală, fundamentală în ceea ce privește relația dintre români și unguri. Această lucrare este dincolo de politic, dincolo de pasiuni și emoții. Este o cercetare științifică, una care adună documente pentru a face cunoscută istoria relațiilor dintre români și unguri, pe durata unui centenar. Pentru că e perioada nu coincidentă cu schimbarea geografiei României, perioadă care a readus sentimentul românesc al ființei în granițele geografice ale sale”, a precizat Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș.

Prezent la eveniment a fost Petre Ţurlea….

… istoric, profesor universitar, fost parlamentar, care cu această ocazie şi-a lansat cartea intitulată ,,Români şi unguri”. „Cartea se numește „Români și Unguri 1918-2018”, are trei volume, în total 1.600 de pagini. Important e, cred eu, că au fost exploatate toate arhivele posibile, pe această temă, incluzând Arhivele Naționale, Arhiva SRI-ului și Arhiva Ministerului Afacerilor Externe. Ca urmare, se aduc foarte multe lucruri noi. Până acum s-au mai scris pe bucățele de idei pe problema aceasta, însă acum este o oglindă generală și demonstrează temeinicia unor lucruri dintre raporturile acestea româno-maghiare, deși aparent, dacă cineva neavenit o citește va crede că e o carte anti-maghiară. Nu este adevărat! E o carte de prezentare a necesarei apropieri româno-maghiare pentru că ambele nații trăind în același spațiu geografic trebuie până la urmă să înțeleagă. Important este ca să li se spună și celor care nu sunt adepții acestor înțelegeri. Din fericire am găsit bunăvoința Ministerului Culturii care a sponsorizat cartea. Mie îmi place nu ofensiva istorică, ci disputa istorică. Dacă cineva reușește să infirme măcar o teză din aceste trei lucrări, eu îmi scot pălăria!”, a declarat Petre Țurlea.
Ansamblul folcloric „Hodăceana” din Hodac, împreună cu solista Elena Violeta Man au susținut în încheierea serii un recital de cântece patriotice, sub îndrumarea instructorului Cornelia Butilcă.

Imola Grama

Maria Bucin Crişan, rapsod popular din satul Sânmihai de Pădure, a povestit despre perioada războiului

Momentul religios- pomenirea morților

Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură

Petre Țurlea -”O carte de prezentare a necesarei apropieri româno-maghiare pentru că ambele nații trăind în același spațiu geografic trebuie până la urmă să înțeleagă”.

Rapsodul Dumitru Gliga