Inspectoratul de Jandarmi Județean Mureș a îndeplinit în anul trecut un număr de 6.016 misiuni, singur sau împreună cu alte structuri, în condițiile s-a confruntat cu un deficit de personal și un deficit al asigurării cu bunuri și materiale specifice executării misiunilor.
Potrivit bilanțului activității pe anul 2018, prezentat într-o conferință de presă de șeful IJJ Mureș, col. Tiberiu Filipaș, deficitul de personal destinat executării misiunilor de asigurărare a ordinii și siguranței publice – trecut la capitolul “greutăți și neajunsuri” – a condus, în unele situații, la executarea acestora cu un minim de forțe.
Inspectoratul are un procent de încadrare de 91,01%, însă înregistrează un deficit mare, de 36,17%, la încadrarea ofițeri și de 33,34% la maiștri militari, situația fiind mult mai bună în ce privește subofițerii, cu un deficit de 5,53%, și personalul contractual, unde toate posturile sunt ocupate. Numai în anul trecut, IJJ Mureș a avut 2 ofițeri și 8 subofițeri care au trecut în rezervă, cu drept la pensie militară, 1 ofițer și 3 subofițeri s-au mutat la alte unități, fiind înregistrate și 3 demisii, toate de subofițeri, și o plecare în pensie a unei persoane cu statut de personal contractual.
“Problematic este procentul de încadrare la ofițeri. Am pierdut foarte mulți ofițeri în ultimii ani, pot să vă spun că unitatea, de când sunt la comandă (august 2015, n.r.) a pierdut 24 de ofițeri, în principal ofițeri aflați la sfârșitul carierei, locotenenți-colonei, colonei, și de asemenea din partea opusă – sublocotenenți, pentru că, odată repartizați din promoție la unități, evident că încearcă să să ajungă în unitățile de unde au plecat, unde au familiile, de unde provin. (…) O problemă e și în ce privește maiștrii militari, nu sunt foarte multe funcții de maiștri militari, dar e o problemă cu categoria aceasta de militari, pentru că școlarizarea acestora e oarecum deficitară, nu prea se mai școlarizează maiștri militari”, a declarat Filipaș, care a arătat că nu cunoaște situația încadrării cu personal de la alte Inspectorate din țară, pentru a putea face o comparație.
În ce privește logistica, potrivit aceluiași document, gradul de asigurare cu autovehicule este de doar 41%. Mijloacele de mobilitate din dotare au o uzură morală avansată, din cauza faptului că peste 90% din totalul autovehiculelor au o vechime în exploatare mai mare de 10 ani. În anul trecut, un număr de 13 autovehicule aprobate pentru scoatere din funcțiune și casare directă, din cauza uzurii fizice și morale avansate, au fost predate la agenți economici specializați în valorificarea vehiculelor scoase din uz. Pe de altă parte, IJJ Mureș a primit în 2018 un număr de 4 autoturisme Dacia Duster de la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și a achiziționat un autoturism Ford Transit Custom de 8+1 locuri, se mai arată în bilanțul Inspectoratului.
Între misiunile IJJ Mureș pe anul trecut se remarcă activitățile din intervalul 10-15 martie, cele cu ocazia vizitelor unor turiști israelieni în Sighișoara și Sovata, activități de tragere în poligon, acțiuni cu ocazia apariției unor urși în zone locuite, dar și participarea la marcarea Centenarului Unirii, nefiind înregistrat niciun eveniment major, a mai arătat Filipaș.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.