Actualul primar al municipiului Tîrgu-Mureș, Dorin Florea, provine din PNŢCD, partid din partea căruia a primit mandatul de prefect de Mureş în perioada 1996 – 2000. Din anul 2000, el a devenit primar, mai întâi din partea PNŢCD, apoi ca independent, iar pentru ultimul mandat a candidat din partea PD-L. În toată această perioadă, partidele pe la care s-a perindat nu au prea reușit să-și impună oameni în funcții foarte importante la nivel național, poate cu excepția lui Ioan Avram Mureșan, în vremea epocii țărăniste a lui Florea. Acesta este un fost deputat român în legislatura 1992-1996 și în legislatura 1996-2000, ales în județul Mureș pe listele partidului PNȚCD/PER. Din februarie 1997 a fost membru în grupul parlamentar de prietenie cu Portugalia. Ioan Avram Mureșan a ocupat funcția de ministru al Reformei în 1997, iar în 1998 pe cea de ministru al Agriculturii și Alimentației. Oricum, între timp și primarul Dorin Florea a reușit să acceadă spre o funcție bucureșteană, în momentul în care a devenit, anul trecut, vicepreședinte al PD-L.
Capitala Centrului
Printre cele mai ambițioase proiecte ale lui Dorin Florea este numirea Tîrgu-Mureșului drept capitală a regiunii Centru. Pentru realizarea acestui scop, primarul municipiului Tîrgu-Mureş a organizat anul trecut o dezbatere la care a invitat toţi primarii celor 102 comune mureşene, dar şi prefectul judeţului şi directorii instituţiilor deconcentrate. Subiectul dezbaterii a fost organizarea administrativ-teritorială a ţării şi implicit dorinţa primarului Dorin Florea ca judeţul Mureş să fie centrul viitoarei regiuni Centru, iar municipiul Tîrgu-Mureş să fie capitala acesteia. Chiar dacă invitaţia a fost lansată din timp edililor locali, doar câţiva au dat curs acesteia, astfel încât întrunirea nu a avut efectul scontat. Totuși, primarul a afirmat că le-a solicitat liderilor UDMR să îl susţină în lobby-ul făcut la nivel central pentru ca o regiune formată din actualele judeţe Mureş, Harghita, Covasna, Alba, Sibiu şi Braşov să aibă sediul la Tîrgu-Mureş.
„Duelul” cu ministrul
Consilierii locali mureşeni aveau nevoie anul trecut de un aviz de la Ministerul Educaţiei pentru a demara procedura de vânzare prin licitaţie publică a atelierului Liceului Electromureş. În urma unui scandal izbucnit între primarul Dorin Florea şi ministrul Daniel Funeriu, acesta din urmă a aprobat schimbarea destinaţiei imobilului. Explicaţiile lui Funeriu l-au scos din sărite pe Dorin Florea, care a spus că nu înţelege de ce au mai fost date şcolile în administrarea primăriei dacă avizele trebuie să fie date de la centru, în condiţiile în care există o decizie a Consiliului Local. Se pare că ,,discuţia” dintre cei doi a avut rezultatul sperat de edil, iar avizul Ministerului a sosit în data de 19 septembrie. Acum, Primăria va scoate la licitaţie atelierul respectiv. Preţul de pornire va fi de peste 600.000 de euro. Producătorul de medicamente Sandoz, societate aflată în apropierea atelierului şi-a anunţat deja disponibilitatea achiziţionării acestuia, pentru a crea aici un laborator de cercetare farmaceutică. Banii strânşi de edili în urma licitaţiei vor fi folosiţi pentru amenajarea unui nou Aerodrom, pe locul celui vechi urmând să fie înfiinţat Centrul de Cercetare IBM. Când nu se ştie, deşi ok-ul din partea companiei americane era aşteptat până în iulie anul trecut.
Florea, vicepreşedinte PD-L
Dorin Florea l-a susţinut pe candidatul cu cele mai mari şanse la funcţia de preşedinte al Partidului Democrat-Liberal şi a câştigat un mandat de vicepreşedinte. De asemenea, a fost ales anul trecut printre cei 15 vicepreşedinţi ai democrat-liberalilor. Acesta a candidat şi pentru funcţia de secretar executiv, însă a rămas la funcţia superioară. Susţinerea declarată pentru Boc a fost de bun-augur pentru Florea, acesta fiind ales vicepreşedinte al partidului, alături de alţi 14 colegi. Ar fi interesant de văzut cum a votat Dorin Florea în Biroul Permanent al PD-L referitor la cererile UDMR – autostrada Transilvania şi UMF cu două linii – română şi maghiară.
De la modest la slab
În mandatul 2000-2004, ca reprezentare parlamentară, PSD Mureș n-a fost o prezență prea consistentă, spre deosebire de controlul județean, unde avea aproape jumătate din numărul total de primari. A trimis doi parlamentari, din cei 9 de Mureș, pe Pavel Todoran și Ovidiu Natea. Natea a demisionat relativ repede, în 2001, fiind înlocuit de Tiberiu Sbârcea. La Senat, a trimis unul din cei patru senatori, în persoana lui Ioan Nicolaescu.
În urma demisiei, Ovidiu Natea, pe atunci prim-vicepreședinte PSD Mureș, a devenit secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi totodată prim adjunct al ministrului. În paralel, în 2000, Natea este ales președinte al Departamentului de Agricultură din cadrul PSD, la nivel național, funcție pe care a ocupat-o până în 2008. Din aceste poziții, practic, Ovidiu Natea era între cei mai importanți lideri ai PSD la nivel central.
În 2002 pleacă din minister…
…și revine în Mureș, pentru a ocupa postul de prefect, în al doilea său mandat. În 2003 este ales președinte al PSD Mureș (postul de prefect nu era incompatibil atunci cu cea de membru de partid, cu funcție de conducere chiar), când deja influența sa era mai mult decât evidentă. În acest post rămâne până în 2008, când a fost schimbat de conducerea centrală a PSD cu Alexandru Frătean. Natea rămâne însă cu o oarecare influență la București, rămânând vicepreședinte al Departamentului de Agricultură la nivel național, până în 2010 când demisionează din PSD și se retrage practic din politică.
Alexandru Frătean a fost un alt om cu influență în PSD, care ajunsese în posturi cheie de la București, la începutul anilor 2000. În 2000, după ce încheie un mandat de vicepreședinte CJ Mureș, pleacă la București pe postul de director general al Companiei Naționale Romarm, poziție din care este coordonator al programului de restructurare a industriei de armament a României. Rețineți, era perioada negocierilor pentru aderarea României la NATO (care are loc în 2004), iar din acea poziție, Frătean avea un rol cheie. După o perioadă de un an petrecută la Cugir, Frătean ajunge în 2002, cu sprijin politic de la Mureș, pe postul de director general al Direcției Generale pentru Producția de Apărare din cadrul Ministerul Economiei și Comerțului, funcție pe care rămâne până la alegerile din 2004. În 2004 este ales consilier județean și, mai apoi, vicepreședinte în al doilea său mandat, pe care-l duce până la final, în 2008.
În 2008 este numit la conducerea PSD Mureș, care însă nu mai avea puterea de la începutul anilor 2000. Totuși, în scurta guvernare PDL-PSD, între 2008 și 2009, Alexandru Frătean ocupă un post de secretar de stat în Ministerul Muncii.
Plecaţi şi paraşutaţi
În privința celorlalți oameni ai PSD, deputați și senatori, influența acestora la București, la conducerea centrală, a fost extrem de firavă și fără prea multe efecte. Ca enumerare, notăm aici mandatul 2004-2008 pe senatorul Cristian Georgescu și deputații Liviu Timar și Pavel Todoran și actualul mandat, când singurul senator PSD de Mureș Corneliu Grosu a dezertat luând calea UNPR, lăsând organizația județeană cu deputații Vasile Gliga și Victor Socaciu. Asta în condițiile în care Socaciu fusese parașutat la Mureș în 2008, doar cu scopul de a fi ales dintr-un colegiu sigur, întrucât tangențele lui cu viața politică mureșeană fuseseră înainte nule.
În prezent influența politicienilor mureșeni în cadrul PSD este la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani. Liderul PSD Mureș Alexandru Frătean nu mai deține vreo funcție de conducere în Biroul Politic Național, ci doar în Comitetul executiv, unde este unul din cei 58 de membri, neaflându-se printre cei cu funcții de conducere. Prezența mureșenilor în structurile superioare ale PSD se limitează la două funcții de vicepreședinți de departamente și una de președinte de departament, însă și aceea ocupată de Victor Socaciu, a cărui interes față de Mureș nu l-a împins să organizeze vreo conferință de presă din 2008 de când a fost ales, până azi.
Cătălin Hegheş, Vasile Dancea