La început de aprilie, Jandarmeria Română îmbracă strai de sărbătoare, cu ocazia Zilei Armei. La 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica semna actul de întemeiere al Jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Armă de tradiţie, Jandarmeria Română a apărut în epoca modernă, în cadrul procesului istoric al formării şi dezvoltării societăţii româneşti, din necesitatea existenţei unei forţe menite să acţioneze pentru menţinerea şi realizarea ordinii interne.
Anul acesta, Jandarmeria Română aniversează 168 de ani de existență, în slujba cetăţeanului şi a legii, potrivit devizei „Lex et ordo”. În an centenar, jandarmii mureșeni din cadrul celor două unități: Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Colonel Sabin Motora” Mureş şi Gruparea de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu-Mureş, organizează și vor derula mai multe activități, după cum urmează:
Startul a fost dat, marți 27 martie cu prima probă a Cupei Jandarmilor Mureșeni, competiţie ce se desfăşoară în perioada 27-28 martie. Timp de 2 zile, 7 echipe reprezentative ale instituţiilor din Garnizoana Tîrgu – Mureş și anume: Jandarmeria, Poliția, Armata, SRI, ISU Mureș și Poliția Locală se vor întrece la probele: circuit militar aplicativ și tir.
Programul activităţilor va include anul acesta, cea de a XX-a ediţie a Cupei Presei la Tir, luni, 02 aprilie a.c., în poligonul Sângeorgiu de Mureş. În acest an jurnaliştii mureșeni vor avea ocazia să își testeze aptitudinile de trăgători cu pistolul mitralieră, calibru 7,62 mm și cu pistolul calibru 7,65 mm.
La ceas aniversar, ne înclinăm cu admiraţie şi respect în faţa celor care ne-au precedat, eroii jandarmi căzuţi la datorie. Astfel, reprezentanţii celor două unităţi de jandarmi vor depune coroane de flori la monumentul eroilor jandarmi Ioan Moldovan şi Vasile Stroia, din localitatea Viişoara, judeţul Mureş, luni 02 aprilie, iar marți 03 aprilie la statuia fostului comandant al Jandarmeriei Române, gl. Ion Bunoaica, a ctitorului instituției noastre Grigore Alexandru Ghica și la monumentul original de la Viișoara și care se află în curtea Grupării de Jandarmi Mobilă Tg-Mureș.
Punctul culminant al activităților aniversare de anul acesta, va fi, marți, 3 aprilie, începând cu orele 12.00, la Sala de Spectacole a Ansamblului Mureșul, din municipiul Târgu-Mureș. În prezenţa invitaţilor şi a cadrelor militare active, în rezervă sau în retragere aparținând celor două unităţi de jandarmi, va avea loc o adunare festivă: prezentarea mesajelor de felicitare primite cu ocazia Zilei Armei, premierea câştigătorilor întrecerilor sportive organizate și avansarea, înaintea expirării stagiului minim în grad, a celor mai merituoși jandarmi mureșeni. La finalul festivității, colegul nostru dl. lt. col. Ciprian Istrate, binecunoscut interpret de muzică populară va prezenta și susține un program cultural-artistic. Din program spicuim: expunere despre importanța Marii Uniri, susținută de prof. dr. Florin Bengean, dansuri populare ale Ansamblului artistic profesionist Mureșul și un recital melodii din folclorul autentic românesc.
O ultimă manifestare circumscrisă Zilei Jandarmeriei Române și organizată de jandarmii
mureșeni va fi Ziua Porților Deschise, programată marți 24 aprilie, de la ora 09.00, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș, activitatea va cuprinde: prezentarea tehnicii din dotarea efectivelor de jandarmi, exerciții demonstrative de intervenție în diferite situații și exerciții de dresaj cu câinii de serviciu.
Vom fi onorați să ne fiți alături, la ceas aniversar!
COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ȘI CU PUBLICUL
Scurt istoric al Jandarmeriei Române
La 3 aprilie 1850, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare ale unei noi arme în Armata Română.
De la apariţia ei, Jandarmeria a fost considerată arma de elită, în toate statele europene, fiind privită ca un corp dintre cele mai alese.
Element de bază în Sistemul Militar Naţional, Jandarmeria şi-a plătit tributul de sânge în acţiunile de luptă desfăşurate în timpul Războiului de Independenţă din 1877-1878 şi s-a angajat fără reţinere să servească drapelul Tricolor în primul şi al doilea război mondial
În organizarea Jandarmeriei au avut loc modificări importante, dictate de situaţiile de moment ale istoriei, culminând cu desfiinţarea acestei arme în 1949, deoarece a fost considerată o instituţie burgheză şi antipopulară.
Transformarea societăţii româneşti, inaugurată prin Revoluţia din decembrie 1989, a reaşezat Jandarmeria la loc de cinste în rândul instituţiilor de stat şi aşa cum a arătat-o istoria, este şi va rămâne permanent în slujba cetăţeanului.
În anul 1990, a fost reînfiinţat Comandamentul Trupelor de Jandarmi şi s-au legiferat structura şi atribuţiile trupelor de jandarmi.
Arcul de timp, de peste 16 decenii, parcurs de Jandarmeria Română, reprezintă un proces continuu de transformare şi perfecţionare, al cărui bilanţ ne dă dreptul să fim mândri şi să privim demni în oglinda propriei conştiinţe.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.