Până în 25 septembrie, Consiliul Local Sighişoara este aşteptat să decidă dacă va permite sau nu depozitarea deşeurilor menajere din Tîrgu-Mureş la propriul depozit, unicul autorizat şi funcţional din judeţul Mureş. Alternativa de rezervă ar fi depozitarea temporară pe terenul staţiei de compactare de la Cristeşti sau în Tîrgu-Mureş, pe o parte din terenul fostei Fabrici de cărămidă, teren achiziţionat de municipalitate.
Soluție temporară
Instituţia Prefectului Judeţului Mureş a convocat, la începutul săptămânii trecute, la solicitarea Salubriserv SA, o şedinţă ce a avut ca temă problema depozitării deşeurilor menajere de pe raza municipiului Tîrgu-Mureş. Aşa cum am mai prezentat deja, Consiliul Local Sighişoara nu a mai reînnoit contractul cu municipalitatea târgumureşeană, mai precis nu a mai aprobat ca Schuster Ecosal, compania sighişoreană de salubritate, să mai semneze un nou contract cu Salubriserv SA Tîrgu-Mureş. Ultima hotărâre dată de Consiliul Local Sighişoara a fost în septembrie 2013, când s-a aprobat depozitarea timp de încă 6 luni a deşeurilor menajere din Tîrgu-Mureş, Reghin, Luduş şi Târnăveni.
Revenind la situaţia actuală şi la şedinţa desfăşurată, Instituţia Prefectului a înaintat o adresă către Consiliul Local Sighişoara prin care a solicitat acestuia să aprobe depozitarea deşeurilor colectate de către Salubriserv din cele 27 de localităţi mureşene, inclusiv Tîrgu-Mureş, la groapa de gunoi din Sighişoara, până când staţia de transfer de la Vălureni şi Depozitul zonal de deşeuri de la Sânpaul vor fi funcţionale. Solicitarea vine după ce Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu a interzis depozitarea de către Salubriserv a gunoiului pe un amplasament neconform aflat lângă fostul depozit din Cristeşti.
Consiliul Local Sighişoara, întrunit în şedinţă extraordinară cu o altă ordine de zi, a discutat şi acest punct, însă va lua o hotărâre cel mai devreme în 25 septembrie, când este programată o şedinţă ordinară.
Însă, până atunci Salubriserv are obligaţia de a depozita undeva deşeurile, motiv pentru care prefectul a vizitat perimetrul fostei gropi de gunoi de la Cristeşti, unde s-a conturat ca soluţie de moment depozitarea temporară a deşeurilor pe amplasamentul staţiei de compactare şi balotare aflată în apropierea fostei gropi de gunoi. Reprezentanţii Instituţiei Prefectului au arătat că pe amplasamentul staţiei de compactare există autorizaţie temporară, astfel că Salubriserv SA poate depozita deşeurile pentru o perioadă de o lună şi jumătate, după estimările făcute.
Teren cumpărat, aviz aşteptat
În cazul în care Consiliul Local Sighişoara refuză să preia deşeurile menajere de la Tîrgu-Mureş mai rămâne ca soluţie depozitarea acestora în Tîrgu-Mureş, pe o parte din terenul fostei Fabrici de Cărămidă.
Achiziţia terenului a fost aprobată în august, în şedinţa Consiliului Local Tîrgu-Mureş. Pentru acea suprafaţă de teren, vânzătorul a cerut 550.000 de euro, evaluatorul primăriei l-a cotat la aproape 400.000 de euro.
În proiect, apărea şi o adresă de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) care a reconfirmat că se pot depozita acolo deşeuri menajere pe o durată de cel mult un an, cu avizul de la Direcţia de Sănătate Publică şi cu acordul de la Mediu. APM a mai precizat că depozitarea se va face în baloţi.
Cu toate că reprezentanţii APM Mureş au susţinut că deşeurile menajere se pot depozita acolo, tot aceştia, au înaintat Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului o adresă, prin care solicită un punct de vedere cu privire la proiectul Primăriei Tîrgu-Mureş privind înfiinţarea unui depozit temporar de deşeuri, pe o perioadă de sub un an, până la punerea în funcţiune a Depozitul zonal de deşeuri de la Sânpaul.
Interesant este că Primăria a solicitat aprobarea pentru cumpărarea imobilului situat pe str. Gheorghe Doja nr. 193, un teren în suprafaţă de 12.760 mp pe care este edificată o hală de depozitare în suprafaţă de 2.498 mp, pentru realizarea „unui spaţiu de depozitare pentru deşeuri inerte, ceea ce ar satisface condiţia impusă de legislaţia în vigoare, conform căreia Consiliul Local este obligat să pună la dispoziţie un astfel de spaţiu”. Depozit care e cu totul altceva…
Bineînţeles, problema depozitării deşeurilor menajere din Tîrgu-Mureş este adâncită şi de nefinalizarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Mureş”, un proiect de peste 45 de milioane de euro, finanţat mare parte din fonduri europene, sume de la bugetul de stat şi din bugetul judeţean. Vina pentru prelungirea duratei lucrărilor care ar fi trebuit să se încheie în 2013 aparţine şi municipalităţii târgumureşene, din cauză că nu a fost construit drumul de acces către staţia de sortare, compostare şi transfer a municipiului Tîrgu-Mureş de la Vălureni, comuna Cristeşti, respectiv pentru că municipalitatea târgumureşeană nu a introdus utilităţile la această staţie. Termenul de finalizare a fost prelungit până la sfârşitul lunii noiembrie 2014, dată raportată, de altfel, şi de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice într-o statistică referitoare la stadiul de implementare a proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, Axa prioritară 2 „Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deşeurilor şi extinderea infrastructurii de management al deşeurilor”. Acest termen este, de asemenea, cu semnul întrebării, deşi stadiul fizic de realizare a proiectului este de 98,27%.
Ligia VORO
Depozitarea deşeurilor: variante şi soluţii
Category: Stirile Punctul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.