Mureş, al 12-lea cel mai creditat judeţ din România, a ajuns la finalul primelor nouă luni din 2020 la o valoare a soldului creditelor populaţiei şi companiilor, în lei şi valută, de 4,5 mld. lei, în scăderea uşoară cu 0,6% faţă de soldul înregistrat la final de septembrie 2019, conform datelor BNR. Înaintea judeţului Mureş în clasamentul privind cele mai creditate judeţe la nivel naţional se află Bucureşti-Ilfov, Cluj, Timiş, Braşov, Constanţa, Iaşi, Dolj, Prahova, Argeş, Bihor şi Sibiu.
Din perspectiva depozitelor bancare din judeţul Mureş, soldul economiilor populaţiei şi companiilor la bănci, în lei şi valută, a ajuns la 12,5 mld. lei la finalul primelor nouă luni din 2020, cu 71% mai mult faţă de soldul de la finalul primelor nouă luni din 2019.
Volumul depozitelor bancare totale din Mureş este aproape triplu faţă de volumul creditelor totale din acest judeţ.
Analizând structura creditării din judeţul Mureş, se observă că soldul creditelor populaţiei în lei a ajuns la final de septembrie 2020 la o valoarea de 1,8 mld. lei, cu 8,7% mai mult faţă de soldul de la final de septembrie 2019. În acelaşi timp, soldul creditelor populaţiei în valută a înregistrat o scădere cu aproape 10% la finalul primelor nouă luni din 2020, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la o valoare de 544 mil. lei.
Prin urmare, se observă că populaţia din judeţul Mureş a început să lase creditele în valută pentru cele în lei. Diferenţa dintre soldul creditelor populaţiei în lei şi soldul creditelor populaţiei în valută este una substanţială, de peste 1 mld. lei, însemnând un trend al înclinaţiei populaţiei pentru creditele în moneda naţională.
Citeste articolul complet pe ZF.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.