În expunerea de motive a propunerii legislative, iniţiatorii precizează că sectorul serviciilor de sănătate din România a înregistrat progrese oarecum modeste în domeniul informatizării, digitalizării şi utilizării informaţiilor medicale.
„Este cunoscut faptul că, în domeniul medical din România, sunt generate zilnic/lunar/anual volume uriaşe de date care pot genera informaţii deosebit de utile pentru creşterea eficienţei unor tipuri de tratamente, care pot diminua suferinţa pacienţilor şi pot sprijini şi urgenta procesul de vindecare. În contextul actual, în care Guvernul României depune eforturi semnificative pentru accelerarea proceselor de digitalizare a tuturor serviciilor publice, se impune conturarea unui cadru coerent de politici publice în domeniul sanitar care să permită utilizarea, în condiţii de maximă siguranţă, a informaţiilor provenite din activitatea sistemului medical naţional”, arată expunerea de motive a proiectului de lege.
Pe 20 septembrie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei Deputaţilor a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.