Înregistrarea partidului – care se defineşte ca fiind “succesorul spiritual” al Partidului Civic Maghiar (PCM), înfiinţat în urmă cu 15 ani, unificat anul trecut cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi integrat în Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) – a fost aprobată de Tribunalul Bucureşti pe 15 martie. Decizia a devenit definitivă din punct de vedere juridic la 28 martie, iar FCM a fost trecut în registrul partidelor politice – a informat deputatul care este deocamdată preşedinte interimar al noului partid.
Potrivit spuselor sale, FCM a fost înfiinţat la iniţiativa unor “personalităţi publice active” – pe care comunicatul nu îi numeşte – care consideră că structurile politice existente nu sunt potrivite pentru activităţile lor.
“Am creat o organizaţie politică care ţine cont de evenimentele care au loc în Europa, de aspiraţiile politicii naţionale a guvernului ungar şi de nevoile cetăţenilor cu orientare naţionalistă care au fost abandonaţi sau excluşi, precum şi de principiul +există un timp şi un loc pentru competiţie şi un timp şi un loc pentru cooperare+” – se arată în comunicatul semnat de “membrii fondatori ai Forţei Civice Maghiare” şi de József Kulcsár-Terza, fost lider al organizaţiei covăsnene a PCM.
Potrivit documentului, parlamentarii PCM au făcut din problema autonomiei un “subiect de conversaţie în discursul public” din România, deoarece au depus de două ori în Parlament proiectul de lege privind statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc. Iniţiativa a fost respinsă de fiecare dată de legislativul de la Bucureşti. De asemenea, fondatorii FCM au anunţat că se pregătesc pentru alegerile din România din 2024.
Portalul de ştiri transilvănean Krónika a evocat, relatând despre înfiinţarea partidului: József Kulcsár-Terza din Sfântu Gheorghe a obţinut primul său mandat de deputat în legislativul de la Bucureşti în 2016, pe baza unui acord de colaborare între UDMR şi PCM. La alegerile parlamentare din 2020, el a obţinut un nou mandat, în urma unui acord între UDMR şi AMT, alături de Zoltán Zakariás, ales recent preşedinte al AMT.
Potrivit datelor accesibile pe site-ul Tribunalului Bucureşti şi publicate de Krónika, printre membrii fondatori ai noului partid se numără şi László György Mezei, István Kurtuly şi Lajos András Incze. Sediul central al partidului este înregistrat la Satu Mare, iar simbolul acestuia este o flacără stilizată.
Portalul de ştiri clujean Maszol.ro a relatat despre înfiinţarea partidului sub titlul “Opoziţia opoziţiei – un nou partid creat de cei care nu au fost de acord cu fuziunea între PPMT şi FCM”, scriind că József Kulcsár-Terza a înfiinţat în decembrie 2019 – cu un an înainte de ultimele alegeri – Mişcarea Civică Transilvană, în urma conflictelor de interese din cadrul PCM, împreună cu politicienii excluşi din acest partid sau marginalizaţi în interiorul partidului; apoi, după ce a ajuns la o înţelegere cu conducerea partidului şi a primit asigurări că poate candida din nou, s-a distanţat de organizaţia întemeiată de el.
“Prin urmare, din grupul UDMR în Camera Deputaţilor fac parte în prezent Zoltán Zakariás, preşedintele AMT care este opoziţia de facto a UDMR, şi József Kulcsár-Terza, preşedintele interimar al FCM, opoziţia opoziţiei” – relatează portalul din Cluj-Napoca.
Sursa: MTI