Dumitrița Gliga a dat o declarație politică ce are în vedere proiectul de Lege privind bugetul de stat pe 2021.
Deputatul scoate în evidență faptul că prezentarea proiectului de Lege a bugetului de stat este nepermis de mult întârziată de Guvern. Acest fapt este cu atât mai surprinzător cu cât în fruntea Guvernului se află ministrul de finanțe din precedentul Cabinet, persoană care avea obligația legală și constituțională să pregătească, să elaboreze și să prezinte, încă de la finalul anului trecut, un proiect pertinent și coerent.
Dumitrița Gliga, în acest context, vine cu o serie de întrebări la adresa premierului Florin Cîțu:
- În ce «găuri negre» au intrat toți acești bani, de vreme ce acum guvernul se lamentează că nu găsește finanțare?
- Ce s-a întâmplat cu banii împrumutați în numele țării?
- Cum argumentează guvernul că nu diminuează pensiile și salariile, când sunt excluse din start indexarea salariilor și pensiilor, măcar cu rata inflației, în condițiile în care alimentele și multe alte bunuri de larg consum s-au scumpit și se scumpesc, aproape de la o zi la alta?
- unde sunt zecile de miliarde de euro împrumutate cu o lejeritate și o nonșalanță cel puțin bizare de fostul ministru de finanțe și actual premier;
„Sper că veți fi de acord cu mine că asemenea întrebări sunt mai mult decât firești, atâta timp cât resurse financiare pentru alocații sporite pentru copii, precum și pentru indexarea sau majorarea pensiilor, nu s-au găsit – deși legislația în vigoare impunea acest lucru, iar pentru susținerea firmelor românești banii au ajuns cu maximă zgârcenie la destinație sau nu au ajuns deloc. ”, precizează Dumitrița Gliga.
Pe lângă toate acestea, deputatul mai subliniază și faptul că nu au fost alocați bani pentru sprijinirea fermierilor și a agriculturii românești și nici pentru construirea de spitale și de instituții dedicate prezervării sănătății populației. O situație similară poate fi observată și în domeniul învățământului, unde deși se anunță un nou an de restricții și perioade de cursuri online, nu există informații cu privire la posibile alocări de resurse financiare. Pe palierul investițional, este necesară acoperirea cu Internet și dotarea cu mijloace IT a cât mai multor localități ale țării întrucât încă de anul trecut au existat numeroase situații în care foarte mulți elevi au fost privați de dreptul la educație.
Dumitrița Gliga mai aduce în vedere și faptul că bugetele comunităților locale se află, din nou, în mare suferință, generând consecințe negative privind buna funcționare și perspectivele lor de dezvoltare.
„Situația nu este mai puțin dramatică la nivelul comunităților locale, lipsite în mare măsură de un sprijin concret și coerent din partea guvernului și cărora nu li s-au decontat decât un procent rizibil din cheltuielile făcute în campania anticovid. Guvernul este darnic, ca de obicei, doar când vine vorba de promisiuni, dar se face că plouă atunci când trebuie să deconteze costurile campaniei naționale de vaccinare, cheltuieli care revin acelorași comunități locale.”
Deputatul atrage atenția și asupra necesității stabilirii unor cote cât mai corecte de returnare către bugetele comunităților locale a veniturilor provenind de la plătitorii de impozite, a căror activitate se desfășoară pe teritoriul respectivelor entități locale, conform solicitărilor, perfect legitime de altfel, ale Asociației Orașelor din România (AOR).
„Menționez, în context, și situația dramatică, semnalată de AOR, a celor peste 200 de oraşe mici şi mijlocii din ţara noastră pentru care serviciile de administrație publică sunt, literalmente, „sufocate” prin repartizarea discreționară, de la nivel central, dar fără susținere financiară în cuantum suficient, a unor atribuții și competențe – a se citi obligații – care includ şi gestionarea unor servicii publice suplimentare, pentru localităţi şi comune învecinate.”
Totodată, Dumitrița Gliga precizează că fostul ministru de finanțe și actual premier a refuzat, în repetate rânduri, să dea socoteală în Parlament pentru modul în care au fost cheltuiți banii, așa cum cer legile democrației parlamentare și Constituția României.