Deputatul USR Lavinia-Corina Cosma intenționează să amendeze proiectul de lege privind operațiunile petroliere offshore, din Marea Neagră, astfel încât statul să își păstreze posibilitatea majorării taxelor când prețul barilului de petrol crește față de prețul de referință, iar această facilitate acordată companiilor care vor exploata zăcămintele din Marea Neagră să fie limitată în timp, la 10 ani.
Deputatul USR Lavinia-Corina Cosma a solicitat marți, 14 octombrie, Parlamentului să amendeze proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
“Vreau să vă semnalez, astăzi, această problemă: la articolul 18 din proiect, toate taxele și tot ce plătește cel care are licența de exploatare petrol și gaze naturale sunt fixate la nivelul de la momentul apariției legii. Practic, la fel ca în 2004, Guvernul încearcă amestecarea a două chestiuni total diferite, cuantumul redevenței, respectiv fixarea acesteia la un anumit nivel.
Acum, cuantumul de 13 la sută, în condițiile prețului barilului de petrol de 60 de dolari, poate nu vă spune mare lucru, însă fixarea tuturor taxelor care vor fi plătite la nivelul actual reprezintă o mare problemă. Să fiu mai explicită. Dacă peste 5 de ani, prețul barilului de petrol va fi de 150 de dolari, privatul va lua 87 de dolari, iar statul român 13 dolari, ceea ce consider că nu este echitabil”, a precizat Lavinia Cosma într-o declarație politică susținută de la tribuna Camerei Deputaților.
Deputatul a solicitat, în consecință, ca statul să își păstreze posibilitatea creșterii taxelor când barilul depășește 60 de dolari, iar facilitatea acordată companiilor care vor exploata zăcămintele din Marea Neagră să fie limitată în timp, la 10 ani.
Statul va putea astfel să beneficieze de venituri suplimentare din creșterea potențială a prețului petrolului și, de asemenea, va putea să calculeze impactul unei asemenea legi prin introducerea unui interval de timp determinat.
Proiectul de lege își urmează circuitul parlamentar, iar în momentul în care acesta va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, Lavinia-Corina Cosma va depune cele două amendamente.
Guvernului PSD-ALDE nu îi pasă de viitorul energetic al României
Domnule președinte de ședință, vreau să vă vorbesc astăzi despre o inițiativă a Guvernului PSD-ALDE prin care demonstrează că nu îi pasă de viitorul energetic al Româniie.
Guvernul PSD-ALDE tună și fulgeră împotriva companiilor multinaționale, dar în același timp le face cadouri giganților internaționali din domeniul energiei.
Profitând de agitația cu split TVA, transferarea contribuțiilor de la angajator la angajat, protestele sindicatelor și ale cetățenilor români îngrijorați de modificarea legilor Justiției, Guvernul a copt un proiect de lege privind operațiunile petroliere offshore, din Marea Neagră. Acest proiect care dezavantajează, evident, statul român, așa cum mi-a fost semnalat de către specialiști din domeniu, are o mare problemă.
Vreau să vă semnalez, astăzi, această problemă: la articolul 18 din proiect, toate taxele și tot ce plătește cel care are licența de exploatare petrol și gaze naturale sunt fixate la nivelul de la momentul apariției legii.
Practic, la fel ca în 2004, Guvernul încearcă amestecarea a două chestiuni total diferite, cuantumul redevenței, respectiv fixarea acesteia la un anumit nivel.
Acum, cuantumul de 13 la sută, în condițiile prețului barilului de petrol de 60 de dolari, poate nu vă spune mare lucru, însă fixarea tuturor taxelor care vor fi plătite la nivelul actual reprezintă o mare problemă.
Să fiu mai explicită. Dacă peste 5 de ani, prețul barilului de petrol va fi de 150 de dolari, privatul va lua 87 de dolari, iar statul român 13 dolari, ceea ce consider că nu este echitabil.
Cei aproape 100 de dolari în plus la prețul barilului, peste cei 60 de dolari cât e azi prețul, reprezintă profit pur pentru companiile care exploatează zăcămintele din Marea Neagră. Profit care nu este afectat de nicio cheltuială suplimentară. Consider că statul trebuie să își păstreze posibilitatea de a impozita un astfel de profit conjunctural, realizat din fluctuația prețului petrolului.
De asemenea, să nu confundăm stabilitatea fiscală de care are nevoie privatul ca să investească, o cerință legitimă de altfel, cu renunțarea statului la supraimpozitarea creșterilor conjuncturale ale prețului petrolului pentru a echilibra beneficiile dintre stat și privat.
În consecință, consider că statul trebuie să își păstreze posibilitatea creșterii taxelor când prețul barilului depășește 60 de dolari.
De asemenea, propun ca această facilitate să fie limitată în timp, și anume 10 ani. În forma actuală este nelimitată, iar peste 100 de ani tot atât vor plăti pentru un baril extras cât plătesc și azi, indiferent care vor fi condițiile atunci.
Cred că generația actuală nu trebuie să polueze cu lipsa ei de patriotism și viziune generațiile viitoare. De asemenea, consider că, prin modificările propuse mai sus, statul poate atrage mai mulți bani în bugetul care înregistrează un deficit îngrijorător.
Deputat Lavinia-Corina Cosma