Rezervația Naturală Tinovul Mare, unică în Europa, o arie protejată de interes național este cea mai mare rezervație de turbă (mlaștini), întinsă pe mai bine de 640 de hectare, pe care trebuie să o vedeți. Este frumusețe, natură pură, mister și veți face, cu siguranță, zeci de fotografii unice.
Unde? Poiana Stampei, Suceava, Carpații Orientali, la poalele Munților Călimani, Țara Dornelor.
De cum ajungi, natura te uimește și îți dă un sentiment plăcut, de liniște și de visare. Intri, mai întâ,i într-o pădure deasă de pini, cu copaci înalți, unul lângă altul, drepți, care îți cam dau un fior, pentru că lumina soarelui pătrunde cu greu aici. În câteva sute de metri, dai peste un ponton de lemn, semn că ai ajuns în rezervație. Ia-ți timp să mergi agale și să străbați cei doi kilometri amenajați printre printre mușchi, ferigi și tufe de merișoare!
Vei vedea, cu uimire, forme ciudate de arbori, este acea faună și floră despre care nu știi mare lucru. Zăbovește ca să citești panourile informative, ca să știi ce anume vezi în fața ochilor. Sunt plante rare, protejate. Dacă ai noroc sau ghinion, nu știm cum să-i spunem, poți da nas în nas cu lupi, vulpi sau jderi sau chiar să vezi frumosul cocoș de munte.
Poate vă întrebați ce este tinovul. I se mai spune și turbărie, adică o zonă umedă unde se formează turba, solul bogat în materie organică de la plante, aproape nedescompusă din cauza lipsei de oxigen.
Articolul complet pe calatorinbascheti.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.