Lucrările de drenarea apei în- și din jurul Bisericii Reformate din Fântânele, clădire de patromoniu, au devenit realizabile în urma câștigării unei licitații. Intervențiile însă sunt condiționate de cercetările arheologice atribuite Muzeului Județean Mureș. Aceste cercetări s-au derulat în două etape: 8 -12 respectiv 22 – 26 februarie anul acesta și au adus numeroase surprize.
Potrivit unui raport de pe pagina web a Parohiei Reformate din Transilvania au fost descoperite următoarele: s-au găsit rămășițele unei biserici probabil din lemn, datând din epoca Arpadiană, morminte din perioada descălecatului, un inel de păr cu capăt în formă de S datând din secolul 10-11, o bucată de țesătură cu fire de argint, peretele estic al criptei, rămășițele ferestrelor gotice ale bisericii reconstruite și mai multe picturi murale vechi.
În a doua etapă a săpăturilor arheologice a fost descoperită cripta aparținând fostului patron al așezării Fântânele, Szövérdi Gáspár János, și a familiei, datând de la începutul anilor 1600. El a fost emisarul prințului Gábor Bethlen la Constantinopol, datorită căruia congregația din Fântânele a devenit reformată.
În cripta spațioasă, arcuită și înaltă de doi metri a fost depus la odihnă veșnică alături de Bethlen Zsófia, cea de a doua sa nevastă. Prima sa soție a fost Safarith Krisztina, văduva lui Lázár János, prin care și-a consolidat averea.
La fața locului au fost descoperite rămășițele a doi bărbați adulți, trei femei adulte ( una mai în vârstă, două mai tinere ) și a cinci copii, probabil copiii decedați timpurii ai numeroasei familii Lazarus). Arheologii au spus că este interesant faptul că în criptele transilvănene decedatul era depus printr-o cabină, iar în acest caz ei au găsit o ușă boltită, obișnuită. Deși cripta a fost neatinsă de oameni, totuși apa infiltrată a provocat pagube semnificative.
Cu toate acestea pe lângă resturile de lemn ale coșciugelor, cuie și oase umane, au fost găsite și verigheta Zsófiei Bethlen, o podoabă de rochie din aur, un ghiul cu simbolul familiei și două inele cu pietre de turcoaz. Deasemenea au fost găsite elemente structurale ale mai multor sicrie nobiliare – purtătoare ale informațiilor importante ce pot întregi imaginea înmormântărilor de acum 4-500 de ani.
Relicvele descoperite sunt examinate și păstrate de Muzeul Județean Mureș, iar locuitorii din Fântânele speră că vor putea amenaja un muzeu în clădirea actualei Poliții, dacă va fi retrocedată congregației clădirea.
Sursa : föter.ro
Foto: reformatus.ro Kiss Gábor
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.