Colectarea selectivă a deșeurilor a demarat în județ, mai puțin la Târgu Mureș, unde procedura de licitație în vederea desemnării unui operator va fi reluată. În primă fază, aceasta a fost anulată după ce niciuna dintre societățile comerciale ofertante nu a demonstrat că are capacitatea tehnică solicitată conform caietului de sarcini. Colega noastră Ela Giurgea l-a întrebat pe Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș (instituție care gestionează proiectul de colectare selectivă a deșeurilor la nivel de județ) și totodată președintele UDMR Mureș, cât mai avem de așteptat și dacă riscăm o nouă criză a gunoiului la Târgu Mureș.
Reporter: Avem un proiect de management intergrat al deșeurilor, care este restant la Târgu Mureș. Cam cât mai avem de așteptat? Care este statusul?
Péter Ferenc: Nu pot să zic că este restant, pot să spun că este în curs de rezolvare. În acest moment, ceea ce am anunțat și public, licitația n-a fost validată din cauza ofertelor depuse de cele 3 firme, deci nicio ofertă n-a putut fi validată, asta înseamnă că acum firma de consultanță lucrează la un nou carnet de sarcini, care va fi pus săptămâna viitoare pe site, deci începe o nouă perioadă de licitații, bineînțeles, asta deja ne depășește, deci nu depinde de noi în cât timp poate fi terminat acest proces de licitații, noi și toată comisia chiar au lucrat și la sfârșit de săptămână, chiar și sâmbătă și duminică, ca să urgenteze această procedură, dar la urma urmei a fost invalidată. Deci urmează o nouă procedură, care normal, logic, în 2, maxim 3 luni ar trebui să fie finalizată, dar aici depinde de o mulțime de factori – în primul rând reacția celor de la ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice, n.r.), în cât timp ne validează caietul de sarcini, după aceea depinde dacă vor fi contestații sau nu vor fi contestații și perioada minimă este de 2-3 luni, dacă mă gândesc la acele perioade de așteptare de 45 de zile pe site și acele perioade care sunt obligatorii, din cauza legii. Asta este minimum, maxim poate să dureze și un an de zile. Aici depinde de acești factori care efectiv deja nu mai depind de noi.
R: Până la desemnarea unui operator prin aceste proceduri, rămâne cel vechi. Am înțeles că deja sunt datorii către el, din partea municipalității?
P.F.: Nu știu, de auzit aud și eu multe, dar pot să răspundă cei din executivul municipalității, dacă au datorii.
R: Aveți om în executiv, de aceea vă întreb.
P.F.: Deci avem om în executiv (e vorba de viceprimarul UDMR Makkai Grigore, n.r.), însă la aceste lucruri nu mi-a putut răspunde, dacă au sau nu au datorii, de auzit, și eu am auzit că sunt datorii la acest operator, important este că există acea lege, 211 din 2011 (privind regimul deșeurilor, n.r.), care reglementează acest lucru, unde oblligația fiecărei primării este ca acest serviciu să fie rezolvat până la momentul în care intră proiectul integrat de management al deșeurilor. De altfel, sunt alte județe, chiar nu demult probabil ați văzut în presă, Clujul aduce o anumită cantitate de deșeuri colectate la noi, din cauză că ei doar acum încep acest proiect integrat de management al deșeurilor și va urma să intre, peste un an sau peste doi ani, și ei în acest proiect integrat. Deci aceste perioade pe care noi deocamdată le putem prognoza că putem să terminăm o licitație, putem să vorbim despre aceste perioade ca și dorințe, că am dori să se termine cât se poate de repede, dar sunt factori care pur și simplu sunt factori determinanți în realizarea acestor procese de licitații.
R: Vă întreb, pentru că a existat o criză a gunoiului, chiar repetată, în primăvară: Dumneavoastră aveți un contract, un proiect pe care-l derulați la Consiliul Județean, proiectul acesta de management integrat. Până când se poate amâna, totuși? Există niște penalități, niște sancțiuni?
P.F.: Deci momentan nu știm nici de penalități, nici de sancțiuni, știm un lucru, că depozitul este funcțional, în acest depozit fiecare operator poate să-și depună deșeurile colectate. Există deja din cele 7 regiuni, la 6 avem contracte semnate, este contractul semnat și la stația de la Cristești și la stația TMB (de tratare mecano-biologică, n.r.). La stația de la Cristești, din păcate avem o problemă cu apa și cu canalizarea, aceasta era o investiție a municipalității, acolo în acest moment încă n-a putut fi recepționat de către Aquaserv, deoarece sunt anumite disfuncții în acele echipamente care au fost montate, acum sunt acele discuții și acei pași ca să se modifice acest sistem, să poată fi preluat de către Aquaserv și atunci, în momentul acela poate să pornească și stația de la Cristești. Deci noi am făcut demersuri și chiar am făcut pași importanți, în acest moment colectarea selectivă funcționează și în zona Târnăveni și în zona Sânpaul, iar celelalte zone urmează ca într-o perioadă foarte scurtă să pornească și ele. Avem o altă problemă pe care trebuie s-o menționez, stația de transfer de la Reghin încă nu ne-a fost predată, iar stația de la Râciu încă are depozitată o cantitate destul de mare de deșeuri colectate înainte, care trebuie să fie golite de către localitate și în așa fel suntem împinși puțin cu aceste date în care pornește colectarea selectivă, dar sper că cel puțin toți colegii mei lucrează și noi lucrăm ca aceste perioade să fie cât se poate de scurte.
R: Și rămâne Târgu Mureșul.
P.F.: Și rămâne Târgu Mureșul, care va fi relicitat și sperăm ca și acolo să se termine cât se poate de repede.