La 1 septembrie, după încă o amânare, proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Mureş” ar fi trebuit să se încheie, iar depozitul de deşeuri de la Sânpaul, staţiile de sortare, transfer etc. să fie operaţionale. Contestarea licitaţiilor în diferite faze de realizare a proiectului a amânat finalizarea acestuia până cel puţin la sfârşitul lunii octombrie. Totuşi, judeţul Mureş este printre judeţele „fericite”, spune managerul de proiect, Radu Spinei, pentru că proiectul este realizat în proporţie de 98%.
Punctual
Contractul de finanţare pentru proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Mureş” a fost semnat în 30 iunie 2010, durata de implementare a acestuia fiind stabilită la 3 ani, adică în 2013 proiectul urma să fie încheiat. Anul trecut însă, din cauză că nu a fost construit drumul de acces către staţia de sortare, compostare şi transfer a municipiului Tîrgu-Mureş de la Vălureni, comuna Cristeşti, respectiv municipalitatea târgumureşeană nu a introdus utilităţile la această staţie, în plus anumite licitaţii au fost contestate, reprezentanţii Consiliului Judeţean au solicitat şi au obţinut de la Comisia Europeană o amânare pentru darea în funcţiune a infrastructurii de gestionare a deşeurilor din judeţ.
Mai precis, termenul a fost prelungit până la sfârşitul lunii noiembrie 2014, dată raportată, de altfel, şi de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice într-o statistică referitoare la stadiul de implementare a proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, Axa prioritară 2 „Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deşeurilor şi extinderea infrastructurii de management al deşeurilor”.
Între timp, Primăria Tîrgu-Mureş a reuşit să finalizeze licitaţia de contractare a constructorului, lucrările fiind în faza de proiectare.
Vestea bună…
…este că stadiul fizic de realizare a proiectului este de 98,27% în judeţul Mureş ar fi cel mai avansat dintre cele 31 de judeţe din România care au în implementare asemenea proiecte. „Suntem printre fericiţii care putem raporta un procent de peste 98% ca stadiu fizic de realizare a proiectului, deci suntem aproape de final”, ne-a declarat Radu Spinei, managerul de proiect. Adică „toate lucrările de investiţii sunt realizate”, completează Spinei, „şi anume depozitul de la Sânpaul, instalaţiile aferente depozitului, staţiile de transfer, staţiile de sortare, compostare şi transfer, închiderea celor cinci depozite urbane neconforme (n.red. Tîrgu-Mureş, Reghin, Luduş, Iernut, Sovata), achiziţia de autocamioane de transport, respectiv a recipientelor pentru colectarea selectivă a deşeurilor.”
Vestea rea…
…este că judeţul Mureş mai are de încheiat faza de contractare a operatorului pentru depozitul regional de deşeuri. „Suntem de două luni pe sistemul electronic de achiziţii publice şi suntem în faza de primire a ofertelor. Noi vom fi gata cu licitaţia în legătură cu operatorul depozitului ecologic şi a staţiei de tratare – mecano – biologică, sperăm, la sfârşitul anului, dacă nu vom avea contestaţii, dacă nu vom ajunge în justiţie şi aşa mai departe ”, spunea la sfârşitul lunii iulie Ciprian Dobre, preşedintele CJ Mureş, legat de finalizarea proiectului.
La o lună distanţă, Radu Spinei ne explică aproximativ acelaşi lucru. Astfel, în 20 octombrie va avea loc deschiderea ofertelor, după o procedură care a decurs deja greoi, cu contestaţii a documentelor de licitaţie, cu clarificări peste clarificări solicitate de către potenţialii ofertanţi. Dacă totul va decurge bine, vor fi evaluate ofertele şi va fi desemnat operatorul prin atribuirea contractului, după 10 zile de la comunicarea rezultatului.
În varianta nefericită, şi anume contestarea licitaţiei la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), procedura de atribuire a contractului se va mai prelungi puţin. Dacă firma contestatoare nu va fi mulţumită de decizia CNSC şi o va ataca în instanţă, deopotrivă cu rezultatul licitaţiei, atunci procedura se va prelungi până se va încheia procesul, ceea ce nu poate fi anticipat.
Totuşi, un mic ajutor va avea şi autoritatea contractantă din partea legislativă deoarece firmele care participă la licitaţie trebuie să depună o garanţie, iar o parte din aceasta o reprezintă garanţia de bună conduită. Mai exact, companiile care contestă rezultatul licitaţiei pot rămâne fără un o sumă importantă dacă le este respinsă contestaţia, sancţiunea maximă putând merge până la 100.000 de euro. În concluzie, nu avem decât să aşteptăm derularea procedurii de licitaţie pentru a afla dacă proiectul va respecta noul termen negociat sau, dimpotrivă, va fi nevoie de încă o amânare.
Ligia VORO
31,5 milioane de euro
Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Mureş” este finanţat cu 31,5 milioane de euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul POS Mediu, Axa prioritară 2 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate”, şi cu diferenţa până la 45 de milioane de euro din fonduri bugetare naţionale şi judeţene (7 milioane de euro – de la bugetul de stat şi 6,6 milioane de euro – din bugetul Consiliului Judeţean Mureş).
Ligia VORO
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.