Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat joi, la Târgu Mureş, că România este o ţară care îşi exportă materiile prime şi trebuie să treacă la valorificarea materialului lemnos pentru a crea plus valoare, iar din acest motiv a început o dezbatere naţională pe un proiect de lege de încurajare a valorificării lemnului în detrimentul exporturilor de buşteni şi cherestea. ‘Începem astăzi, la Târgu Mureş, seria dezbaterilor cu cei care sunt angrenaţi în industria de prelucrare a lemnului. Dezbaterea îşi propune să identifice soluţii pentru sprijinirea dezvoltării durabile locale, prin valorificarea superioară a resursei de lemn. Această dezbatere nu e singură, vor urma dezbateri în toată ţara, în lunile noiembrie şi decembrie, iar la sfârşitul acestei dezbateri, vom avea un pachet de acte normative în care vom încuraja folosirea masei lemnoase ca vector de dezvoltare locală (…) O concluzie pe care o tragem, România este o ţară care îşi exportă materiile prime şi trebuie să treacă de la aceste statut la o ţară care îşi valorifică aceste materii prime şi creează plus valoare’, a declarat Lucia Varga, menţionând că promovarea acestui proiect de lege a avut la bază modelul german.
Ministrul delegat a spus că a pornit joi seria de dezbateri publice cu cei din industria mobilei, din industria de exploatare a masei lemnoase, împreună cu autorităţile locale, parlamentari şi Guvern, pentru a discuta despre nevoia de susţinere a dezvoltării locale, despre sprijinirea IMM-urilor astfel încât la nivel local să se creeze dezvoltare şi locuri de muncă. ‘România este o ţară care îşi exportă materia primă – lemnul. Din păcate, asistăm la acest export al materiei prime în detrimentul prelucrării şi valorificării ei în ţară. Vreau să vă spun că, în comparaţie cu 2002, cantitatea de lemn şi din produse din lemn şi cherestea exportată este de patru ori mai mare: În 2012 au fost exportate de patru ori faţă de 2002 mai mari cantităţi de lemn brut şi cherestea. Ceea ce a făcut ca pe piaţa românească lemnul să fie o materie primă greu accesibilă, ceea ce a dus la închiderea unor IMM-uri şi, mai mult decât atât, a creat dificultăţi în aprovizionarea cu lemn şi cherestea pentru agenţii economici din industria prelucrătoare a lemnului’, a susţinut Lucia Varga.
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a declarat că prin proiectul de lege care se află în dezbatere în Senat, la Comisia de Agricultură, au fost introduse prevederi în sprijinul acestei noi politici.
‘În primul rând, am introdus dreptul de preemţiune la achiziţionarea lemnului pentru operatorii din industria mobilei şi, în al doilea rând, am încurajat prelucrarea primară la nivelul depozitelor, adică la nivelul fiecărui ocol silvic, astfel încât materia aceasta primă prelucrată în ocolul respectiv să fie disponibilă pentru agenţii economici din zona respectivă. Este extrem de important ca aceste prevederi să fie aprobate de Parlament. Am avut o primă dezbatere în Comisia de Agricultură din Senat, care întocmeşte raportul, şi din fericire forma dezbătută şi care va fi supusă raportului este asemănătoare, nu au fost modificări majore faţă de forma aprobată de Guvern. Camera decizională va fi Camera Deputaţilor’, a spus Lucia Varga.
Ea consideră că modelul german care pune mai presus exploatarea produselor din lemn şi nu a buştenilor şi cherestelei trebuie aplicat şi în România şi trebuie adaptat, în sensul că ‘trebuie să exportăm mobilă în detrimentul exporturilor de buşteni şi cherestea’.
Lucia Varga a afirmat că se va lucra la un regulament de vânzare a masei lemnoase, iar prin acesta vor fi stimulate firmele producătoare de mobilă prin acordarea unui punctaj mai mare la licitaţiile de masă lemnoasă. ‘Vor fi avantajate firmele care produc plus valoare’, a subliniat Lucia Varga.
AGERPRES