Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş a anunţat, marţi, că a preluat 16 rezidenţi din cei 30 care se aflau la azilul din satul Bărdeşti, şi i-a relocat la centre din Luduş, Sighişoara şi Ideciu de Jos, noile centre sociale şi procedurile de relocare fiind deja verificate de o echipă de control de la Ministerul Muncii.
„Am preluat un număr total de 16 rezidenţi care au fost relocaţi la serviciile noastre destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi, nouă la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Luduş, patru la Centrul de Abilitare şi Reabilitare Sighişoara şi trei la un cămin pentru persoane vârstnice, cel din Ideciu de Jos. Sunt monitorizaţi, acum li se oferă îngrijirile de care, din păcate, nu au avut parte la sediul asociaţiei respective şi sunt supravegheaţi îndeaproape conform nevoilor lor medicale. Se oferă consiliere psihologică, bineînţeles acolo unde acest lucru este posibil, să nu uităm că avem de-a face cu persoane adulte cu dizabilităţi. (…) A fost weekend-ul trecut o echipă de control de la Ministerul Muncii care a verificat procedura de relocare a beneficiarilor, a fost şi la serviciile sociale unde au fost relocaţi aceştia şi a trebuit să prezentăm toată documentaţia şi toată procedura care a avut loc începând cu ziua de joi, când s-a aflat de situaţia acestora”, a declarat presei, marţi, purtătorul de cuvânt al DGASPC Mureş, Doru Constantin.
Potrivit reprezentantului DGASPC Mureş, din totalul de 30 de beneficiari care au fost găsiţi la căminul din Bărdeşti, 17 erau rezidenţi din judeţul Covasna, opt erau din judeţul Mureş şi cinci din Sectorul 6 Bucureşti.
Referitor la faptul că un angajat al DGASPC Mureş se află între membrii fondatori ai asociaţiei care patrona azilul de la Bărdeşti, acolo unde au fost descoperite şapte persoane cazate în condiţii improprii în subsolul clădirii, în urma unui apel la 112, Doru Constantin a afirmat că la nivelul instituţiei a fost declanşată o anchetă internă.
„Începând de vineri, când am aflat din presă de această situaţie, a apărut un extras cu membrii fondatori ai asociaţiei respective, am luat legătura cu doamna care este angajata DGASPC Mureş. Ne-a declarat că începând cu 2019 nu are nicio legătură cu fundaţia. (…) Am declanşat, începând cu luni, o anchetă internă să vedem dacă într-adevăr lucrurile sunt aşa cum susţine dânsa”, a susţinut Doru Constantin.
Săptămâna trecută, în urma unui apel primit în Dispeceratul Integrat pentru Apeluri de Urgenţă 112, la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă „Căsuţa lu’ Min”, din comuna Sântana de Mureş, satul Bărdeşti, au fost identificate 30 de persoane, dintre care 7 persoane erau ţinute la subsolul clădirii, în condiţii improprii.
Treisprezece persoane au fost transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.
În urma anchetei declanşate, trei persoane – un angajat al Penitenciarului Târgu Mureş, un agent de poliţie şi o angajată a unui spital din Târgu Mureş – au fost arestate preventiv pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane. AGERPRES