Teatrul Național Tîrgu Mureș a găzduit zilele trecute, în Sala Mică, un spectacol de dans contemporan, intitulat „Nuit parisienne”. Orice afiș cu turnul Eiffel, fie el desenat chiar și cu susul în jos, ar trezi interesul melomanilor. Dovadă că spectacolul s-a jucat cu casa închisă. Faptul că unul dintre cei doi dansatori, Daniel Pop e târgumureșean și coregraf în același timp, alături de Oana Merdariu, co-organizatorul spectacolului, de asemenea este concitadina noastră, nu putea decât să sporească interesul manifestat față de spectacolul în care a dansat și talentata Elsa Pessey. S-a scris și s-a vorbit mult despre spectacolul pe care, cu puțin noroc, ar putea să-l vadă și cei care l-au ratat, probabil la anul. De aceea, în cele ce urmează vă ofer câteva detalii din viața celor doi târgumureșeni, Oana și Dany, care lucrează și creează la mii de kilometri de țară, Oana la Buenos Aires și Daniel la Paris.
Oana și Dany
Reporter: Unde v-ați născut, cum v-ați cunoscut?
Oana Merdariu: Suntem mureșeni 100%. Oriunde ne-am afla, suntem mândri să arătăm și să punem în practică toată educația primită de la școlile orașului nostru natal. Am studiat împreună la Colegiul Național „Unirea”, profiluri umane, filologie bilingv – engleză, respectiv științele sociale. Ne-am cunoscut într-o frumoasă zi de primăvară. Cum am putea uita întâlnirea noastră care ne-a unit și ne-a adus astăzi cu un proiect în fața dumneavoastră? În acea zi am participat la montarea unui spectacol de teatru educativ pentru adolescenți. A fost momentul cheie, o provocare pentru spiritul nostru creativ. Au urmat planuri de vacanță, seri organizate cu grupuri de prieteni pe teme diverse, cu măști, cu cântece și voie bună… Așa a început prietenia noastră.
„Tot ce am învățat ne-a prins bine!”
Reporter: V-a influențat cineva în alegerea meseriei?
Daniel Pop: Nu cred că este vorba de o influențare, ci de un destin pe care ni-l urmăm cu multă încredere și cu toate dubiile necesare pentru a putea crește în ceea ce ne propunem să realizăm.
Reporter: Cum vi s-a părut examenul de admitere pe vremea aceea, că tot e vremea examenelor acum?
Daniel Pop: Ca oricărui adolescent, ni se părea că e cea mai grea și mai nedreaptă probă pentru sufletele noastre prea ocupate de prima iubire, de garderobă sau cum să facem să ne putem integra mai bine în cercul nostru de prieteni.
Reporter: Care au fost materiile preferate în școală și în ce măsură v-au ajutat ele în viața de zi cu zi?
Daniel Pop: Amândoi am optat pentru materiile socio–umane, amândoi am studiat cu plăcere istoria universală, limbile străine și psihologia. Tot ce am învățat ne-a prins bine!
Reporter: Când și în ce condiții ați plecat din țară?
Oana Merdariu: Prima am plecat eu. Decizia de plecare am luat-o împreună cu părinții mei, vrând să studiez cinematografie și televiziune. La un an după absolvirea liceului, Daniel m-a urmat, vrând să studieze coregrafia într-o țară unde dansul este unul dintre principalele motive de a trăi!
Reporter: Ce așteptări ați avut și ce ați găsit dincolo de graniță?
Oana Merdariu: Ca orice adolescent care visează la un viitor frumos, așteptările noastre au fost pe măsură. A fost un proces frumos până la urmă, deși ne-a fost destul de greu să ne adaptăm singuri, departe de casă. Acest aspect în schimb ne-a unit și ne-a dat impulsul să putem realiza tot ce ne-am dorit!
Reporter: Ați fost tratați discriminatoriu fiind din România?
Daniel Pop: Nuuu! Dimpotrivă. Am fost foarte bine primiți și pentru că am vorbit deja spaniola, am studiat în școli argentiniene, ne-am integrat foarte repede!
Reporter: Dacă veni vorba de limbi străine, câte limbi cunoașteți ?
Oana Merdariu: Actualmente vorbim spaniola, engleza, franceza la bilingv sau trilingv?! Profilul educațional al Colegiului „Unirea” a avut o mare importanță în deschiderea orizonturilor, deoarece am fost încurajați să învățăm limbi străine atât de necesare comunicării în străinătate.
Reporter: Cum a ajuns Daniel pe scenă?
Oana Merdariu: S-a întâmplat pe o scenă, în cadrul festivalului „Chițibuș”, al cărui director artistic a fost Anamaria Crișan. Trupa de balet „Brio” condusă de doamna profesoară Margareta Andrei l-a prezentat pe Daniel încălțat cu balerini purtând un costum de cocoș înfuriat, alături de prima sa parteneră, Andreea Călbază.
Reporter: Ce înseamnă dansul pentru Daniel?
Pop Daniel: Pentru mine dansul este un mod de viață. O dorință permanentă de mă transforma și de a transmite emoție publicului.
Reporter: Teatrul sau dansul? La ce ai renunța, Daniel?
Pop Daniel: Mi-ar fi imposibil să renunț, căci la ora actuală teatrul și dansul merg mână-n mână și am o mare nevoie de ambele pentru a mă simți aproape complet, dacă nu chiar mai mult decât complet!
Reporter: Ce înseamnă Casa de Producție , Oana?
Oana Merdariu: Casa de producție înseamnă proiecte gândite, organizarea riguroasă a tuturor elementelor cheie pentru buna desfășurare a unui produs final ce poate fi spectacol, film, conferință, publicitate, ateliere artistice, interviuri, presă sau promovare. Aceste servicii artistice reprezintă scopul principal al Casei de producție 4 everfilms Productions din Buenos Aires, Argentina.
Reporter: Cum ai ajuns la Paris, Daniel?
Pop Daniel: Instalat deja la Buenos Aires, la insistențele oamenilor mei de suflet de la Teatrul Național din Tîrgu Mureș, am luat legătura cu Gigi Căciuleanu, directorul artistic al Companiei Naționale de Dans din Chile (El Banch), care m-a îndrumat spre cursurile de dans contemporan susținute de Ruxandra Racovitza, la Conservatorul din Paris. Fără niciun fel de ezitare mi-am continuat drumul spre orașul artei, al iubirii și al luminii. Acest drum continuă într-un mod diversificat, la Paris și pe scenele lumii, într-o mare măsură alături de mentorul meu, Gigi Căciuleanu, pentru că spectacolele pe care el le montează la Paris se joacă pe toate scenele lumii.
Reporter: Cum e aerul la … Buenos Aires, Oana?
Oana Merdariu: Aerul? E foarte …„Buenos”! Având o climă temperat – umedă, trăim sub un soare iubitor cu grade ridicate și exotice, ceea ce ne asigură un moral ridicat!
Reporter: Despre preferințele voastre culinare, ce ne puteți spune?
Oana Merdariu: Un preparat specific Argentinei se numește Asado argentine, înseamnă niște bucăți de carne prăjite la grătar pe cărbune și servite cu diferite sosuri și garnituri specifice Americii de Sud. Iar în Franța ne delectăm cu minunatul foie gras, cu delicioasele plăcinte tradiționale din ținutul Breton, ori cu clătite dulci sau sărate…
Reporter: Dacă ar fi să compari cele două țări?
Oana Merdariu: Paradoxal aceste două țări au o cultură foarte asemănătoare. Oamenii sunt foarte calzi și primitori. Argentina îmi oferă libertatea de exprimare și mă simt mândră de ceea ce am învățat pe acest tărâm. Pot spune că este ca o completare a studiilor și evenimentelor la care am participat în România până la vârsta de 19 ani. Aceste două țări se manifestă în sufletul meu într-o simbioză perfectă. Venind în România dorim să exprimăm această simbioză născută din experiențele trăite și prietenia noastră solidă.
Reporter: Cu ce ocazie veți reveni în țară?
Oana Merdariu: În august dorim să inaugurăm colaborarea dintre Casa de Producție 4 everfilms Productions și Daniel Pop. Venim pe plaiurile mioritice pentru a pregăti o serie de proiecte și evenimente pe care le vom realiza împreună.
Reporter: Un gând celor de acasă?
Oana și Dany: Vă vom ține la curent cu următoarele spectacole și evenimentele la care lucrăm deja intens. Vă mulțumim din suflet pentru încrederea și sprijinul acordat și promitem să vă oferim emoții înălțătoare, o serie de reflexii asupra modului de viață și a societății în care trăim într-un ritm accelerat și adesea prea codificat! La revedere în România!
A consemnat Erika MĂRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.