Grupul civic Diaspora Europeană și liderul Marius Mocan au ajuns aseară, 15 iulie 2020, la Reghin, în fața fabricii Kastamonu. Zeci de protestatari li s-au alăturat, susținând că tăierile ilegale sunt o problemă majoră, dar și bănuiala activiștilor, că masa lemnoasă încărcată în camioane e mai mare decât cea declarată în acte.
”Din păcate Poliția Reghin a ajuns foarte târziu”
Rep.: Cu ce ocazie vă aflați în România?
Marius Mocanu: Încercăm să combatem corupția generalizată din România. Astăzi este vorba despre combaterea furtului de lemn, lemnul ilegal care intră în aceste fabrici imense. Am venit să facem un control.
Rep.: Ce ați constatat?
Marius Mocanu: Prima mașină pe care am verificat-o avea aviz pe 31 m3 și avea aproximativ 45-50 m3. Din păcate Poliția Reghin a ajuns foarte târziu, cu toate că am sunat la 112. Camionul intrase deja la firmă. Am mai găsit 2 camioane cu fag, după cum am observat noi, sau poate molid. Unul avea 25 m3 trecuți în acte, respectiv 6 m3 . Aveau de fapt, cel puțin 35 m3. E a șaptea sau a opta acțiune de genul din țară, toate mașinile descoperite de noi erau ilegale, peste tonaj, peste m3.
Rep.: Ce părere aveți despre reacția reghinenilor?
Marius Mocanu: Am rămas plăcut surprinși că au veniți și câțiva localnici să ne susțină, dar se pare că a apărut și un grup de 6-7 persoane care sunt împotriva noastră. Pentru noi, ca și grup civic, e important să arătăm că există corupția și o putem combate. Cel mai important ar fi ca autoritățile române să își facă treaba și să colaboreze cu acțiunile civice, indiferent ce fel de grup civic e.
Cele două camioane au fost escortate de polițiștii reghineni la sediul Romsilva din Reghin, urmând ca în cursul zilei de azi să se efectueze măsurătorile .necesare.
Comunicatul IPJ Mureș
”La data de 15 iulie a.c., în jurul orei 20.30, Poliția municipiului Reghin a fost sesizată prin Apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că în fața punctului de lucru al unei societăți comerciale din municipiul Reghin, având ca obiect de activitate prelucrarea materialului lemnos, se află mai multe ansambluri de vehicule care ar fi supraîncărcate cu material lemnos. La fața locului s-a deplasat un dispozitiv format din polițiști din cadrul Poliției municipiului Reghin, jandarmi, precum și polițiști locali, stabilindu-se faptul că în fața societății respective se aflau mai multe persoane, membri ai unui grup civic, care protestau împotriva tăierilor ilegale de material lemnos de pe teritoriul național. Totodată, la fața locului s-au deplasat și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică- Biroul Delicte Silvice în vederea verificării aspectelor sesizate. În consecință, s-a procedat la verificarea documentelor legale de proveniență a materialului lemnos transportat de către cele două ansambluri de vehicule, precum și la indisponibilizarea și conducerea acestora în incinta unui depozit de pe raza municipiului, aparținând Ocolului Silvic Reghin. În cursul zilei de astăzi, 16 iulie a.c, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș desfășoară activități specifice privind inventarierea materialului lemnos în cauză, precum și de verificare a respectării regimului silvic, urmând ca în funcție de rezultat să fie luate măsurile legale care se impun. Totodată, precizăm faptul că au fost înștiințate și alte instituții cu atribuții în domeniu. De asemenea, facem mențiunea că protestul în cauză s-a desfășurat în mod pașnic, nefiind înregistrate incidente” a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș.
Ce spun contestatarii protestului:
Grupul celălalt, format din 6-7 persoane susținea că protestatarii sunt plătiți de ”străini” doar pentru a face rău în țară și că în România nu sunt tăieri ilegale. Acuzau că se dorește închiderea fabricii, astfel oamenii vor rămâne fără locuri de muncă și nu își mai pot crește copiii. Pentru că spiritele erau destul de încinse jandarmii și polițiștii prezenți s-au asigurat că nu vor avea loc incidente.
Audiatur et altera pars:
”Referitor la acțiunea civică din data de 15 iunie 2020 precizăm următoarele: Acordăm sprijinul necesar autorităților pentru ancheta aflată în derulare, prin alocarea unui utilaj necesar încărcării și descărcării camioanelor. Exploatarea de masă lemnoasă nu face parte din domeniul de activitate al companiei Kastamonu Romania. Materialul lemnos achiziționat de Kastamonu România este de o calitate inferioară. Tot lemnul achiziționat de către noi are documente de origine, iar avizele de expediție sunt emise pe baza codului unic atribuit de către autoritatea competentă prin portalul național SUMAL asigurând astfel trasabilitatea lemnului”– explică Departamentul de Comunicare al Kastamonu Romania SA.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.