Dieta mediteraneană se bazează pe alimentele tradiționale pe care oamenii le-au consumat în țări precum Italia și Grecia încă din 1960. Cercetătorii au remarcat că acești oameni erau mult mai sănătoși în comparație cu americanii și aveau un risc scăzut de multe boli ale stilului de viață. Numeroase studii au demonstrat că dieta mediteraneană ajuta la pierderea în greutate și poate preveni diverse afectiuni sau patolgii, precum – diabetul zahart tip 2, AVC-urile si decesul la varste tinere.
Ce alimente include dieta mediteraneana
- legume, fructe, nuci, semințe, leguminoase, cartofi, cereale și pâineintegrale, ierburi și condimente, pește, fructe de mare și EVOO (ulei de măsline extravirgin presat la rece)
- Consumă cu moderație: carne de pasăre, ouă, brânză și iaurt cu un conținut de grăsime.
- Se recomandă un consum rar: carne roșie.
Ar trebui să eviți aceste alimente și ingrediente nesănătoase:
· Adaos zahăr: sucuri carbogazoase, bomboane, înghețată, zahăr, etc.
· Cereale rafinate: pâine albă, paste făinoase cu grâu rafinat etc.
· Grasimi trans: se găsesc în margarină, foietajeși diverse alimente procesate.
· Uleiuri rafinate: ulei de soia, ulei de canola, ulei de palmier, etc
· Carne procesată: cârnați prelucrați, hot dog.
· Alimente puternic procesate: semi-preparatele, alimente tip fast food.
Trebuie să citești cu atenție etichetele alimentare dacă vrei să eviți aceste ingrediente nesănătoase. (vezi articol aici – cum sa citesti o eticheta https://www.tirnaveni.ro/un-pas-esential-in-a-cunoaste-calitatea-produselor-pe-care-le-consumi-este-citirea-si-intelegerea-etichetei-alimentare/)
Care sunt alimentele cele mai utilizate si recomandate în dieta mediteranenă?
Conform studiilor dieta meditareneană este bogată în alimente sănătoase, bogată în legume și relativ scăzută în alimente de origine animală.Cu toate acestea, consumul de pește și fructe de mare este recomandat cel puțin de două ori pe săptămână.
Stilul de viață mediteranean implică, de asemenea, activitate fizică regulată, un program regulat de somn.
Detaliile alimentelor din dieta mediteraneană
Legume: roșii, broccoli, conopidă, varza kale,varza de Bruxelles, varză alba și roșie, spanac, ceapă, morcovi, castraveți etc.
Fructe: mere, banane, portocale, pere, căpșuni, struguri, curmale, smochine, pepene, piersici, nectarine, caise etc.
Nuci și semințe: migdale, nuci, nuci de Macadamia, alune, caju, semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac, etc.
Leguminoase: fasole, mazăre, linte, bob, năut etc.
Tuberculi: cartofi, cartofi dulci, napi, sfeclă, etc.
Cereale integrale: ovăz integral, orez brun, secară, orz, porumb, hrișcă, grâu integral, cereale, pâine, paste integrale.
Pești și fructe de mare: somon, sardine, păstrăv, ton, macrou, creveți, stridii, scoici, crab, midii etc.
Carnea de pasăre: pui, rață, curcan etc.
Ouă: ouă de pui, de prepeliță
Produse lactate: brânză, iaurt, iaurt grecesc, parțial degresate, etc.
Ierburi și condimente: usturoi, busuioc, mentă, rozmarin, salvie, nucșoară, scorțișoară, piper etc.
Grăsimi sănătoase: ulei de măsline extravirgin, măsline, avocado și ulei de avocado, ulei de nucă, ulei de semințe de dovleac.
Ce să bei
Apa ar trebui să fie băutura de bază la o dietă mediteraneană. Poți să adaugi fruxte și legume.
Această dietă include, de asemenea, cantități moderate de vin roșu – în jur de 1 pahar pe zi.Cu toate acestea, acest lucru este complet opțional, iar vinul ar trebui evitat în unele patologii.
De asemenea, cafeaua și ceaiul sunt complet acceptabile, dar ar trebui să evitați băuturile îndulcite cu zahăr și sucurile de fructe, care au un conținut foarte mare de zahăr.
Acum că știi bazele, dietei meditaraneană, săptămâna viitoare voi detalia meniul unei săptămâni, cum sa alegi sănătoș și la restaurant și lista de cumpăruri
Nutriționist, Carmina Stroia
Nutriționist, Carmina Stroia
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.